• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 15 °C

Eczacılar, 2010'da da kararlı

Eczacılar, 2010'da da kararlı
Hükümetin aldığı kararlara verdikleri mücadeleyle 2009'da sık sık gündeme gelen eczacılar, yeni yılda da kararlı duruşlarını sergileme kararı aldı.

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, meslek örgütlerinin yok sayılmasını, vatandaşın ilaca ulaşımını engelleyen sistemleri kabullenmediklerini belirterek, “2010'da hükümet yetkililerinin yaptıkları hataları fark etmesini ve sağlığın en önemli zincirini oluşturan eczacıların mücadelesini haklı bulamasını ümit ediyoruz” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), eczacılarla Türk Eczacıları Birliği (TEB) çatısı altında yaptıkları sözleşmeyi 17 Aralık 2009'da tek taraflı feshettiğini hatırlatan Bulut, “SGK, meslek örgütümüzün, mevcut sistemde bazı eczanelerin sıkıntıya girdiğini ve birçok bölgede eczanelerin kapanmasını beklediklerini belirterek yaptığı 1 günlük kapatma kampanyası sonucu sözleşmeleri tek taraflı fesih ettiğini duyurdu.

O tarihten itibaren eczanelerle bire bir sözleşme imzalama hazırlığındalar. TEB'in yok sayıldığı bir sistemi hiçbir eczacı kabul etmiyor.

SGK'nın tek taraflı feshine göre, 15 Ocak 2010 tarihi itibariyle sözleşmelerimiz geçersiz olacak ve 16 Ocak’ta vatandaşa ilaç veremeyeceğiz. Tüm SGK'lılar da mağdur olacak” diye konuştu.

MEMURLAR DA SGK'LI OLUYOR

Kamu Personelinin Sağlık Hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) Devrine İlişkin Tebliğ sonucuna göre Emekli Sandığı'na bağlı kamu personeli ve bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri (5510 sayılı kanunun geçici 12'nci maddesinin dokuzuncu fıkrası kapsamına girenler hariç) 15 Ocak'tan itibaren, SGK'lı olacaklarını belirten Bulut, bu nedenle 16 Ocak tarihinden sonra devlet memurlarının da aynı şekilde mağdur olacağını söyledi.

Hükümet yetkililerinin ilaçların marketler aracılığı ile satılacağını beyan etmesi konusunda da anlaşmazsızlıkların bulunduğunu anlatan Bulut, şöyle konuştu:

“Markette ilaç satışı konusunda ABD modeli örnek gösterilirken bu ülke ile maliyet mukayesesi yapılmamakta. Bugüne kadar sürekli sağlık gider artışlarından dolayı tasarruf tedbirleri aldıklarını iddia edenlerin dünyanın en maliyetli sağlık sistemini örnek almaları anlaşılmamaktadır.

İlaçların markete geçmesi durumunda mevcut hali ile hiç bir sermaye grubu SGK ile sözleşme imzalamaz. Bu şartlarda eczaneler ayakta kalamayacağı gibi marketler sisteme dahil olmak istemez. Türkiye’nin her yerinde eczacılar SGK’ya dilekçelerle TEB’in devre dışı bırakılması durumunda sözleşme imzalamayacaklarını bildirmiştir. SGK, 16 Ocak’ta vatandaş ilaca ulaşımında sıkıntı yaşadığında bunun sonuçlarını görecektir. Bazı yetkililer bizi ideolojik davranmakla suçluyor. Biz sağlıkçıyız, siyaset onların işi. Bizim tek gayemiz mesleğimizi onurumuzla yerine getirmek.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3031 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim