Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği, ilaç alım protokolü konusunda anlaştı. 1 Şubat'ta sigortalılar ilaca para ödemeyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, serbest eczanelerden ilaç alımına ilişkin protokol üzerinde mutabakat sağlandığını bildirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, serbest eczanelerle yapılacak ilaç alım protokolü konusunda Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak ile görüştü. Bakan Akdağ'ın makamında, basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Çolak, görüşmede sorunlarını aktardıklarını ifade etti.
"Bakan Akdağ'ın konuyla ilgili gereken katkı ve desteği vereceğini belirttiğini" aktaran Çolak, "Daha fazla uzatmadan çözmemiz gerektiğini bize ifade etti. Biz de sorunun çözümünden yana olduğumuzu ve bir an önce çözülmesi noktasında bizim de hızlı hareket ettiğimizi kendisine belirttik. Sorunları anlattık" dedi.
Çolak, bir gazetecinin "Bakan Akdağ, hak verdi mi size?" şeklindeki sorusuna "Çözümlenmesini istediği yerler var. Bunlarla ilgili gerekli temasları sağlayacağını söyledi. Aslında sorunların çok büyütülmemesi gerektiğini, çünkü Türkiye'de gerçekten sağlık hizmetinin çok önemli olduğunu ve eczacılar eliyle bugüne kadar yürütüldüğünü, bugüne kadar bu konuda bir sıkıntı olmadığını ve var olan sıkıntıların da aşılması konusunda gereken tavrın kendisi tarafından gerekli yerlere iletileceğini belirtti" yanıtını verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bugün akşam saatlerinde yapacakları görüşmeye Bakan Akdağ'ın katılıp katılmayacağı yönündeki soru üzerine de Çolak, Bakan Akdağ'ın görüşmeye katılmayacağını belirtti. Çolak, "Belki arayabilir" diye konuştu.
Çelik ile yapacakları görüşmeye Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerin katılıp katılmayacağı sorusuna ise Çolak, bu konuda bilgi sahibi olmadığını kaydetti. Erdoğan Çolak, Bakan Akdağ ile görüşmesini değerlendirmesinin istenmesi üzerine de "Sağlık Bakanı ile görüşmemiz olumlu geçti" dedi.
ANLAŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMALAR
51 eczacı odasından ortak deklarasyon
51 Eczacı odası başkanı ise yayınladıkları ortakbir deklarasyonla 24 bin eczacı adına TEB'in imzasını taşımayan hiçbir protokole izin vermeyeceklerini bildirdi.
51 Ecza odası başkanının isimlerinin bulunduğu deklarasyonda, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) dün kurum web sayfasında yayınladığı duyurunun "hayretle karşılandığı" ifade edildi.
Duyuruda, TEB'in bugün 2009 Yılı Protokolünü imzalamadığı takdirde yarından itibaren provizyon sistemi üzerinden veya SGK il müdürlükleri aracılığıyla eczacılarla birebir sözleşme yapacağının belirtildiğine dikkat çekilen deklarasyonda, 2009 yılı protokol görüşmeleri devam ederken, SGK'nın bu tutumuyla "gerçek niyetini" bir kez daha ortaya koyduğu görüşüne yer verildi.
TEB'in bundan sonra da mesleki hakları korumaya, sağlık ve yaşam hakkı için mücadeleye devam edeceği vurgulanan deklarasyonda, "51 eczacı odası ve 24 bin eczacı adına TEB'in imzasını taşımayan hiçbir protokole izin vermeyeceğimizi ilan ediyoruz" denildi.
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Recep Akdağ ile görüşme öncesinde bir basın açıklaması yaptı. Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar'ın ilaç alım protokolü konusundaki açıklamalarıyla ilgili olarak, "(Ya bunu imzalarsınız ya imzalamazsınız) olgusu bizim için bir tehdittir. Türk Eczacıları Birliği böylebir tehdide boyun eğmeyecektir" dedi.
Çolak, 31 Ocak 2009 tarihine kadar sağlık ve ilaç hizmetinin süreceğini belirterek, "Onun için bir güne tıkayıp, 'ya bunu imzalarsınız, ya imzalamazsınız' olgusu bizim için bir tehdittir. Türk Eczacıları Birliği böyleb ir tehdide boyun eğemeyecektir" dedi.
Erdoğan Çolak, "Elektronik sözleşmenin, eczacıların birliğinin ve bütünlüğünün bozulması anlamına geleceğini" kaydetti.
Çolak, TEB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, eczacıların kamu sağlığını korumakla, vatandaşın ilacı düzenli, rahat almasını sağlamakla yükümlü olduğunu belirterek, mesleklerinin bilincinde olduklarını, bu noktada mesleklerini düzgün şekilde yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Eczacıların yaptıkları eylemin ardından serbest eczanelerden ilaç alım protokolüyle ilgili "görüşme trafiği" başladığını ifade eden Çolak, "Sizlerle çok detayı tartışmadık çünkü her gün yeni bir şeyle karşılaştık. O süreç içinde görüşmeler sürerken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kendine özgü açıklamalarda bulundu" diye konuştu.
"Eczacılar sizin tehditlerinize boyun eğmez"
Herkesin uzlaşmadan yana olduğunu dile getiren Çolak, "Uzlaşma olduğu fikri kamuoyuna yansıtılmak isteniyorsa, bunu taraflar birlikte otururlar, anlaştıkları metinle birlikte kamuoyuyla paylaşırlar ama SGK böyle bir yöntemi tercih etmedi" dedi.
SGK'nın internet sitesindeki yayınlarla ve basın-yayın aracılığıyla kamuoyuna mesajlarını vermeye çalıştığını ifade eden Çolak, bunun doğru bir yöntem olmadığını kaydetti.
TEB'in bu sözleşmeden elde ettiği gelirin de eleştiri konusu yapıldığını hatırlatan Çolak, TEB yöneticilerinin, birlikten maaş ve huzur hakkı almadığını, görevlerini "pür amatör" olarak yaptıklarını söyledi.
Çolak, "Buralardan birileri nemalanıyormuş gibi olayları başka mecralara kaydırmak, doğru bir davranış biçimi değil. TEB yöneticilerinin bu konuda karnı ağrımaz" dedi.
TEB'in görevinin müzakere yaparak konuyu çözmek olduğunu ifade eden Çolak, şimdiye kadar kimseyi tehdit etmediklerini, hiçbir tehdidide boyun eğmeyeceklerini söyledi. Çolak, "SGK'yı uyarıyoruz. Tehdit etmeyin, eczacılar sizin tehditlerinize boyun eğmez" diye konuştu.
Çolak, TEB ile SGK arasında imzalanacak protokolün Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) uygun olması gerektiğini, yeni SUT'un daha yayınlanmadığını, neye göre protokol imzalanacağının da belli olmadığını söyledi.
"SGK'nın hazırlayıp, kendilerine gönderdiğini" söylediği farklı protokolleri basın mensuplarına gösteren Çolak, "Biz birbirimizi kandırmak üzere mi oturuyoruz bu masalara? Biz TEB olarak eczacıları, o da SGK olarak 70 milyonu temsil ediyor. Sonuçta biz yol alırken birbirimize inanarak, güvenerek, kandırmadan yol almak durumundayız" diye konuştu.
"Siyasetin işi çözmesini bekliyoruz"
Çolak, "Biz bürokrasinin bu işi çözeceğine inanmıyoruz, siyasetin bu işi çözmesi için adım atmasını bekliyoruz" dedi.
Bir gazetecinin, "Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı araya girerse mi anlaşma yoluna gireceksiniz?" sorusunu yanıtlarken, Çolak, "Evet, biz bürokrasinin bu işi çözeceğine inanmıyoruz, siyasetin bu işi çözmesi için adım atmasını bekliyoruz. Çünkü gerçekten orası adım atıyor, öbür taraf yeterli adımları atmıyor" karşılığını verdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) açıkladığı 5-6 maddenin üzerinde anlaşılan noktalar olup olmadığı sorusunu Çolak, "Basın toplantısında açıklanan maddelerin bir kısmıyla ilgili o noktalara geldik, oralarda çok fazla sorunumuz yok. Ancak üzerinde uzlaştığımız şeyin protokole de yansıması lazım. Protokole yeterince yansımadığını düşünüyoruz" şeklinde yanıtladı.
Çolak, Sağlık Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa bir planlarının olup olmadığı sorusu üzerine, "Şimdi özel bir plan hazırlığı içerisinde değiliz. Bugün bakanlarla görüşme yapacağız, buradaki tavrı göreceğiz. Böyle bir hazırlığımız olursa onu da sizlerle paylaşırız. Bugün içinde bulunduğumuz durum bir restleşme durumu değildir. Yani SGK bize rest çekti, biz de karşı rest çekiyoruz noktası değildir. Biz sorunun çözülmesini istiyoruz. Türkiye'deki eczacılar, elektronik sözleşmeye girmeyeceklerdir. Çünkü elektronik sözleşme, eczacıların birliğinin, bütünlüğünün bozulması demektir. Eczacılarımız bu konuda net tavırlarını 22 bin dilekçeyle gerekli yerlere ulaştırmışlardır. Ondan herkes emin olabilir" dedi.
"SGK direnç gösteriyor"
Yapılmak isteneni algılamakta güçlük çektiklerini ifade eden Çolak, "SGK gerçekten bir ilaç alım protokolünü TEB ile imzalayıp, vatandaşa iyi bir hizmet mi sunmak istiyor, kaos mu yaratmak istiyor? Biz, SGK'nın geldiği bu noktada, bir kaos yaratmak istediğini düşünüyoruz. SGK, 'bizim eczacılarla bir problemimiz yok, TEB ile problemimiz var' diyor. TEB, eczacıların içinden çıkan bir yapı, demokratik bir yapı. SGK bu adımları atmama noktasında direnç gösteriyor ve her defasında bir çatışma ortamıyla bu adımlar atılıyor" dedi.
Çolak, "SGK Başkanı e-sözleşmenin yasaya uygun olduğunu, siz de uygun olmadığını söylüyorsunuz. Bu konuda hukuki yollardan hakkınızı arayacak mısınız?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bu konuda hukuk herkesin rehberi olması gereken şey, biz de hukuki haklarımızı arayacağız. Elektronik sözleşmeyi bizim yasamıza uygun olarak yapmaları mümkün değil ama sonuçta böyle bir şeyi kendi gündemlerine koyabilirler. Bizim uzlaşmaz maddelerimizden biri, 2000'li yıllarda Sağlık Bakanlığı şurasında alınan ortak karar gereği, eczacı odalarının kan ürünleri, diyaliz reçetelerini eczanelere sıralı dağıtımı. Bunlar çok pahalı ilaçlar, buralardan nemalanan çeşitli insanlar var. Bunu Sağlık Bakanlığı ile uzun bir müzakere sonucu çözmüştük. Şimdi Rekabet Kurumunu gerekçe göstererek, buraya koymak istemiyor SGK, hem de 'eczacı odalarının buralardan gelirleri var' diye açıklama yapıyorlar.
Kamuoyunun gözünde TEB yıpratılmaya çalışılıyor. Biz karşılıklı savaşan gruplar haline mi dönüştük, birlikte iş yapan ekipler mi olacağız? Biz, SGK'nın, Sağlık Bakanlığı'nın partneriyiz. Avrupa'da en çok eczanesi olan ülkeyiz. Artık köylere bile eczane açıyoruz."
"Eczacılarla 3 yıl süreli e-sözleşme imzalarız"
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, bu sabah yaptığı açıklamada, eğer bugün Türk Eczacıları Birliği ile protokol imzalanmazsa yarından itibaren eczacılarla teker teker üç yıl süreli e-sözleşme imzalayacaklarını bildirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, eğer bugün Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile "ilaç alım protokolü" imzalanmazsa yarından itibaren elektronik ortamda eczacılarla tek tek sözleşme imzalamaya başlayacaklarını bildirdi.
Acar, SGK'da düzenlediği basın toplantısında, TEB ile eczacıların sorunları konusunda birçok kez görüştüklerini dile getirdi.
Son olarak geçen hafta çarşamba günü bir araya geldikleri toplantıda büyük ölçüde uzlaşma sağladıklarını ve cumartesi günü protokolü imzalamaya karar verdiklerini anlatan Acar, buna karşılık TEB'in her defasında süreci uzatmak için çalıştığını savundu.
Fatih Acar, üzerinde anlaşmış olmalarına rağmen cumartesi günü protokol imzalanmadığını, bugün de imzalanmazsa yarın saat 08.30'dan itibaren SGK'nın internet sitesine konulacak "e-sözleşme" ile eczacılarla tek tek 3 yıl süreli sözleşme imzalayacaklarını kaydetti.