• BIST 9530.47
  • Altın 2476.378
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.7611
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Eczacılar kamu alacaklarını dört ayda tahsil edebiliyor

Eczacılar kamu alacaklarını dört ayda tahsil edebiliyor
Eczacılar, kamudan alacaklarının artmasından yana dertli. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, kamudan alacakları konusunda özellikle yeşil kartlı hastaların ilaçlarında geçtiğimiz yıla oranla 2 katına çıkan gecikmeler yaşadıklarını kaydet

Eczacılar, kamudan alacaklarının artmasından yana dertli. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, kamudan alacakları konusunda özellikle yeşil kartlı hastaların ilaçlarında geçtiğimiz yıla oranla 2 katına çıkan gecikmeler yaşadıklarını kaydetti.

Çolak, "Yeşil kartta alacağımız kasım sonu itibariyle 312 milyon YTL. Bu rakam, resmi ödeme süresi olan 45 günün ardından geçen 4 ayın alacağı. Buradaki ödemelerde gecikme, illere göre değişse de ortalama olarak geçen yıl 2 ay olurken bu yıl 4 aya çıktı" dedi. Yeşil kartın yanı sıra konsolide bütçeye tabi kamu kurumlarının ödemelerinde de sıkıntı yaşadıklarını belirten Çolak, örneğin Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden alacaklarının yılbaşından bu yana ödenmemesinden yakındı. Çolak, konsolide büçeye tabi kurum alacaklarında kurumlara göre değişse de 350-400 milyon YTL civarında alacakları olduğunu söylerken, "Bunlarda da özellikle, bu sene Maliye Bakanlığı'na bağlı kurumlarda yaprak kımıldamıyor" dedi.

 
Bir parmak bal çalıp susturuyorlar
Referans'ın sorularını yanıtlayan Çolak, konsolide bütçeye tabi kurumların toplam pazarlarından yüzde 7 gibi küçük bir pay aldığına ancak buradaki alacakları için çok sıkıntı yaşadıklarına işaret etti. Çolak, "Örneğin biriken 6 aylık ödemeler için defalarca git-gel müzakere yapıyoruz. Sonra ödenecek denmesine karşın bir de bakıyoruz sadece 1-1.5 aylık borcun ödemesi yapılmış. Ağzımıza bir parmak bal çalıp susturuyorlar. Sanki bu paralar devleti sıcak tutacak" dedi. Konsolide bütçeye tabi kurum alacaklarının kurumlara göre değiştiğini söyleyen Çolak, örneğin Emniyet Genel Müdürlüğü'nden marttan ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da nisan ayından bu yana alacakları bulunduğunu kaydetti.
Kimi illerde ödemelerde 8 ayı bulan gecikmelerin yaşandığına işaret eden Çolak, "Geçen yıl bu kadar değildi. Özellikle bu sene ve Maliye Bakanlığı'na bağlı kurumlarda yaprak kımıldamıyor" dedi. Geciken alacakları konusunda tüm eczanelerin aynı dereceğe etkilenmediğini söyleyen Çolak, örneğin konsolide bütçeye bağlı kurum alacaklarında memur kenti olması nedeniyle Ankara'da, yeşil kartlı hastaların ilaçlarına ilişkin ödemede ise Güney ve Doğu Anadolu bölgesindeki üyeleriyle varoşlardaki eczanelerin daha çok sıkıntıda olduğunun altını çizdi. Çolak, SGK'nın ödemelerinde ise çok sorun olmadığını ifade etti. 
 
TEB, BAYRAMDAN SONRA MİTİNG YAPACAK
Eczacılar, bayramın ardından geniş katılımlı bir miting yapmaya hazırlanıyor. TEB yetkililerinden alınan bilgiye göre; henüz tarihi netleşmeyen mitingle eczacılar sıkıntılarının giderilmesini isteyecek. Yetkililer, mitingin ardından sorunlarına ilişkin iyileştirmeye gidilmemesi halinde kepenk kapatma eylemleri yapmayı planladıklarını da kaydetti. Eczacıların mitingle gündeme taşınacak sorunlarının başında ise hükümetin uygulamaya koymayı düşündüğü 'eczacı-eczacı ortaklığı modeli' bulunuyor. TEB, eczacı olmayan kişilerin de eczane açabilmesinin önünü açan bu düzenlemeye karşı çıkıyor. Eczacıların adım atılmasını bekledikleri diğer konular arasında da muayene ücretlerinin eczanelerden tahsil edilmesi ve kamu kurum iskontoları bulunuyor. TEB, ilaç firmalarının kamuya uyguladığı kurum iskontolarının eczaneler üzerinden yapılmasının kendilerini zarara uğrattığını belirterek, sistemin değişmesini istiyor.

Bu haber toplam 1414 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim