• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Eczacılar poşet uygulamasında muafiyet istiyor!

Eczacılar poşet uygulamasında muafiyet istiyor!
TEİS: "İngiltere'de eczaneler bu uygulamadan muaf tutuluyor, eczanelerimiz de muaf tutulsun!"

Tüketimi günde 50 milyonu bulan naylon poşetler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir düzenleme yaptı. Yapılan düzenleme kapsamında alışverişte kullanılan naylon poşetler 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başlandı.

Bu uygulamanın eczaneleri de kapsadığını ve oluşan fonun yüzde 60’ının Çevre Bakanlığı’na aktarılacağını söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Naylon poşetlere verilen paralar bizlere değil, bakanlığa gidiyor. Ancak ilaç zorunlu bir ihtiyaç olup planlı olarak alınan bir ürün değildir. Biz bu uygulamanın gece nöbette ilaç almaya gelen hasta dahil olmak üzere tüm hastalarımızın mağduriyetini arttıracağını düşünüyoruz. İlacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamının korunması gerekir, bu da ekstra ücretlendirmeye tabi olmamalıdır " dedi.

Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:

"Naylon poşetlerde ücret uygulaması 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle başladı. Yasaya göre naylon poşetler bundan sonra eczanelerde de büyüklüğüne ve küçüklüğüne bakılmaksızın 25 kuruşluk ücret karşılığı hastalara verilecek. Bu miktarın 15 kuruşu bakanlığa, diğer kısmı ise KDV ve vergiye gidiyor. Eczanelerin bu uygulamadan bir kazancı olmadığı gibi acil durumlarda oluşacak zararlarının nasıl telafi edileceği de belli değildir. Zira ilaç zorunlu bir ihtiyaç maddesi olup planlı olarak alınan bir ürün olmadığı gibi, eczanelerimizde kullandığımız poşetler hem ebat olarak hem de kalınlık olarak market poşetlerine göre kıyaslanmayacak kadar küçüktür. Biz bu uygulamanın gece nöbette ilaç almaya gelen hasta dahil olmak üzere tüm hastalarımızın mağduriyetini arttıracağını düşünüyoruz. Temel gıda maddelerinin hijyen ortamının korunması için kullanılan poşetler bu uygulamanın dışında tutuldu. İlacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamının korunması gerekir, bu da ekstra ücretlendirmeye tabi olmamalıdır. İngiltere'de 2015 yılından bu yana gıda güvenliği riski olan ürünler, tohum, çiçek, canlı balık ve ilaçlar için ücretli poşet uygulaması yapılmıyor.

KULLANILMIŞ POŞETLE MİKROP BULAŞMA RİSKİ ARTAR!HİJYEN ZİNCİRİ BOZULMAMALIDIR

Hastalarımıza ilacı teslim ederken onların getireceği daha önce kullanılmış poşetlerle hizmet sağlamak kontaminasyon yani mikrop bulaşma sorununu arttıracaktır. Daha önce gripli iken aldığı ilacın poşetini eczanemize getirdiğinde alacağı ilaçların kutularına da virüsü yayma durumu olasıdır. Uyuyan viral enfeksiyonu temasla tekrar edinebilme olasılığı artar. Ek tedavi masrafları doğurabilir. Eczacılar hakkında yönetmelikte dahi ‘eczanede hazırlanan ilaçların yeni ve uygun ambalajlara konulması’ zorunlu tutulmuştur. Eczanelerimizde Hastalar tarafından kullanılmış ambalajlarla hizmet vermemiz yasal açıdan da doğru değildir.

Saydan, "Acil durumlarda eczaneye ulaşan hastaların çanta ve poşet tedariki ile gelemeyeceğini göz önünde bulundurarak ve hastalarımızı hastalıklarından dolayı cezalandırır duruma düşmemek, hepsinde önemlisi ilacın hijyen ortamının son kullanıcıya kadar korunmasını sağlamak için 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde başlayan uygulamadan, İngiltere'deki gibi Türkiye'de de eczaneler muaf tutulmalı" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3382 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim