• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Eczacılar SGK'yı mahkemeye veriyor

Eczacılar SGK'yı mahkemeye veriyor
Hükümetle protokol imzaladıkları halde iskonto krizinin çözülemediğini öne süren Türk Eczacıları Birliği, konuyu yargıya taşımayı planlıyor. Eczacılar, sorunun SGK’da kilitlendiğini savunuyor.

Hükümetle protokol imzaladıkları halde iskonto krizinin çözülemediğini öne süren Türk Eczacıları Birliği, konuyu yargıya taşımayı planlıyor. Eczacılar, sorunun SGK’da kilitlendiğini savunuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında çözüldüğü duyurulan ilaç protokolünde yeni kriz gündemde. 2008 protokolünde kabul edilen kamu kurum iskontolarına ilişkin maddenin uluslararası ilaç lobisinin etkisi nedeniyle hayata geçirilemediğini belirten TEB Başkanı Erdoğan Çolak, konuyu yargıya taşımayı düşündüklerini söyledi.
Milyonlarca SGK mensubunun eczanelerden ilaç teminini düzenleyen 2008 İlaç Alım Protokolü’nün hayata geçirildiğinin duyurulmasına rağmen eczacılarla hükümet arasındaki sorun bitmedi. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Çolak, hükümetle imzaladıkları protokolün kamu kurum iskontolarının indirilmesi maddesinin hayata geçirilmediğini söyledi.
Çolak, “Protokolde bunu düzelteceklerine dair madde olduğu halde provizyon sisteminde bunu düzeltmedikleri için eczacının ortalama yüzde 3’lük hak kaybı devam ediyor” dedi. Sorunun çözümü için SGK’dan randevu talep ettiklerini bildiren Çolak, “Biz yazı yazıyoruz, görüşüyoruz, konuşuyoruz, çözmeye çalışıyoruz, şu ana kadar da bir mesafe alamadık” dedi. Çolak, birlik olarak konuyu yargıya taşıyabileceklerini ifade ederek, “Başka yol görünmüyor gibi” dedi.

‘Küresel şirket lobisi’
Hükümetin protokolde yer aldığı gibi iskontoları ilaç üreticisinden alması gerektiğini belirten Çolak, küresel ilaç firmalarının Türkiye’de etkin lobisi olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“İlaç üreticilerinin lobisi tabii ki güçlü. Sonuçta bunlar sermaye. Bizim üzerimizden sağladıkları yüzde 3’lük bir şeyi çok önemsiyorlar. Oysa biz küçük kuruluşlarız. Devasa para kazandılar bu zamana kadar Türkiye’nin sırtından. Bugün onlar dokunulmaz hale geldi.”

‘Beceremiyorsun’
İlaç alım protokolüne Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de imza koymasına rağmen iskonto sorununun çözülemediğini kaydeden Çolak, SGK Başkanı Fatih Acar’ı ve kurum bürok-ratlarını anlaşmazlıktan sorumlu tutarak şunları söyledi:
“Bu işi tıkayan onlar. 3 tane bakan imza atmış ‘Biz bunu karşılayacağız’ diye. Ama bürokrat kamuya yük getiriyor diye direniyor. Dön sanayiden al o zaman. SGK Başkanı olarak imza atıyorsun ama provizyonu düzeltemiyorsun. İmza atmayı biliyorsun, provizyonu düzeltmeyi beceremiyorsun.”

Bu haber toplam 1456 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim