• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Eczacılardan 2008 ilaç protokolüne iptal istemi

Eczacılardan 2008 ilaç protokolüne iptal istemi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol”ün bazı hükü

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol”ün bazı hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

TEİS tarafından Danıştay'a verilen dava dilekçesinde, hastaların poliklinik muayene katkı paylarının eczaneler tarafından tahsilinin, hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiği, uygulamada bir çok sorun yaşanmasına neden olduğu, Anayasa'da açıkça yasaklanan “angarya” hükmünde olduğu belirtildi. Endikasyon dışı ilaç yazımıyla ilgili hükmün ise “hastaların ilaca ulaşmalarını kısıtladığı” ileri sürüldü.

Kuruma serbest eczanelerden teslim edilen faturaların örnekleme yöntemiyle ödenmesine ilişkin itirazın da yer aldığı dilekçede, örnekleme ile ilgili yasal mevzuatın hizmet faturalarına yönelik olduğu, eczane faturalarının ise bu kapsama girmediği savunuldu.

Dava dilekçesinde, faturaların ödeme süresiyle ilgili olarak hastane eczanelerine serbest eczanelere göre “ayrıcalık ve imtiyaz tanındığı” da iddia edildi.

Örnekleme yöntemiyle yapılacak kontroller sırasında ortaya çıkan hata üzerine, tekrar inceleme talep eden eczacının fatura tutarının yüzde 50'sini kontrol tamamlanıncaya kadar alamayacağını düzenleyen hükmün, “eczacının ödemelerini yapamamasına ve ekonomik anlamda ciddi kayıplar yaşamasına neden olacağı”, bunun da “hukuka aykırı” olduğu ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde, cezai şartlarla ilgili hükümlerin iptali istenirken, “Protokolün idari bir düzenleme olduğu, idari bir düzenlemenin içinde yer alan para cezalarına ilişkin yaptırımların da idari para cezası hükmünde bulunduğu, idari para cezaları re'sen takdir edilemeyeceği gibi, yasal dayanağı olmayan idari para cezası düzenlemesinin hukuken yoklukla malul olduğu” iddia edildi.

Hakkında suç duyurusunda bulunulan, savcılık tarafından hakkında takipsizlik kararı verilen eczacının sözleşmesinin feshiyle ilgili düzenlemenin de “kabul edilemez olduğu” görüşüne yer verilen dilekçede, “Yargılanmasına gerek görülmeden aklanan bir eczacı için kurumun suçlu muamelesi yaparak ceza vermesi hukuka aykırıdır” denildi.

Dilekçede, önceki protokol hükümlerine göre feshedilen sözleşmesiyle ilgili ihtiyati tedbir kararı aldıran eczacıların 2008 protokolünü imzalayamadıkları, mağdur oldukları, açık ve ağır hukuk ihlali yaşadıkları ileri sürülerek, “Anayasa'nın dava açma özgürlüğü tanıyan 36. maddesine, idare aleyhine dava açma özgürlüğü tanıyan 125. maddesine ve hukuka açıkça aykırılık taşıyan bu maddenin yürütmesinin durdurulması ve iptali gerektiği” ifade edildi.

Protokolle getirilen bir başka düzenlemeyle, Kurum aleyhine dava açmış olan eczacıdan, yeniden sözleşme yapılabilmesi için bu davasından feragat etmesinin istendiği öne sürülerek, bunun da ağır bir hukuk ihlali olduğu iddiasında bulunuldu.

Protokoldeki, eczanelerin Kurumdan doğmuş ve doğacak alacaklarını hiçbir suretle devir ve temlik edemeyeceklerini öngören düzenlemenin de hukuka aykırı olduğu, eczacıların Kurumdan alacaklarını dilediği şekilde tasarruf edebilmesi gerektiği savunuldu.
Dava dilekçesinde, bu gerekçelerle söz konusu hükümlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

“SGK, ECZACILARI CEZALANDIRMAYA DEVAM EDİYOR”

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, 2007 protokolündeki bir madde yüzünden, eczacıların hiçbir suçu olmasa bile sözleşmelerinin fesh edildiğini,
Danıştay'da açtıkları dava ile bu maddenin yürütmesinin durdurulduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Danıştay'ın bu kararı nedeniyle SGK 2008 protokolüne aynı maddeyi koyamadı. Ancak 2008 protokolüne, dava açarak ihtiyati tedbir kararı alanlara, tekrar sözleşme yapmak için bu davalarından feragat etmeleri şartı getirildi. Bunu yapmayan eczacılarla sözleşme imzalamayan SGK, haksız ve hukuka aykırı şekilde, hiçbir suçu olmayan eczacıları cezalandırmaya devam ediyor.”

2008 protokolünde, savcılık tarafından takipsizlik kararı verilen eczacının bile sözleşmesinin feshi durumunun devam edeceği hükmünün yer aldığını ifade eden Saydan, “Bu, SGK'nın eczacılara bakış açısını çok net şekilde ortaya koyuyor. 2008 yılı protokolünde, eczacıları geçen yılın protokolündeki gibi mağdur edecek maddelerin bulunmasını kabul edemeyiz. Eczacıları potansiyel suçlu gören maddelerin protokolden tamamen çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.


Bu haber toplam 1614 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim