• BIST 9672.61
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Eczacılardan Başbakan Davutoğlu'na mektup

Eczacılardan Başbakan Davutoğlu'na mektup
TEİS Başkanı Saydan, eczacıların ilaç fiyatlarındaki düşüşlerden kaynaklanan stok zararlarının firmalar tarafından karşılanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının uygulanması istemiyle Davutoğlu'na mektup gönderdi.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Bakanı Nurten Saydan, eczacıların ilaç fiyatlarındaki düşüşlerden kaynaklanan stok zararlarının firmalar tarafından karşılanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının uygulanması istemiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'na mektup gönderdi.

Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararına rağmen, ilaç fiyatlarındaki düşüşlerden kaynaklanan stok zararları firmalar tarafından karşılanmadığı için eczacıların büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını, sorunun çözülmesi için Davutoğlu'na yardım talebiyle bir mektup gönderdiğini belirtti.

-"Bakanlar Kurulu kararına rağmen"

Saydan, mektupta hükümet tarafından uygulamaya konulan, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" çerçevesinde, halkın sağlığa ve ilaca ulaşımının kolaylaştığını, bu hizmetin halk tarafından da büyük bir memnuniyetle kabul gördüğünü belirtti.

Sağlığa ve ilaca ulaşımın kolaylaşmasının, beraberinde kamu sağlık harcamalarının artmasına neden olduğunu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığının, zaman zaman bunu azaltmaya yönelik önlemler aldığını ifade eden Saydan, bunun son derece doğal bir durum olduğunu ancak, bu önlemler alınırken, bizzat hükümetin aldığı ve eczacıyı korumaya yönelik Bakanlar Kurulu kararlarının dahi ilgili kurumlar tarafından uygulanmadığını kaydetti.

Diğer ülkelerdeki ilaç fiyat düşüşlerinin ivedilikle ülkede de uygulanması için yeni ilaç fiyat kararnamelerinin yürürlüğe konduğunu, bu düşüşlerden eczacıların en az etkilenmeleri için de kimi zaman Bakanlar Kurulu kararları alındığını savunan Saydan, 10 Kasım 2011'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararındaki, eczacıları korumaya yönelik "İlaçların fiyatlarında ancak Fiyat Değerlendirme Komisyonunca belirlenecek oranlarda artış yapılabilir. Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 5 iş günü sonra uygulanmaya başlanır. Ancak, fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmez. Depocuya satış fiyatı belirlenirken referans fiyata uygulanan oranların düşüşü nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınır" hükmüne dikkati çekti.

Saydan, mektubunda şu görüşleri savundu:

"Sayın Başbakanım, bizzat hükümetinizin aldığı bu karar, amir hükmüne rağmen ilgili kurumlar olan, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bugüne kadar neredeyse hiç uygulanmamıştır. Bu konuda, ilgili kurumlara defalarca yazılı olarak müracaat etmemize rağmen, ne yazık ki hiçbir adım atılmamıştır. Ülkemizin dört bir yanında, yirmi dört saat kesintisiz sağlık hizmeti sunan eczacılarımızın yaşadıkları ekonomik ve mesleki sıkıntıların yanında, bu konu da menfi bir durum teşkil etmektedir. Bakanlar Kurulunuzun aldığı bu kararın, ilgili kurumlar nezdinde takibi ve uygulanması konusunda emirlerinizi bekler, saygılarımı sunarım."

Bu haber toplam 3092 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim