• BIST 9139.12
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Eczacılık fakültelerindeki öğrenci sayısı 8 bini geçti

Eczacılık fakültelerindeki öğrenci sayısı 8 bini geçti
Son 5 yılda eczacılık fakültelerinin kontenjanları yüzde 33 oranında artış gösterirken, 2014-2015 öğretim yılı ile birlikte bu fakültelerdeki öğrenci sayısının 8 bini aşması bekleniyor.

ZEYNEP AKYIL

Son 5 yılda eczacılık fakültelerinin kontenjanları yüzde 33 oranında artış gösterirken, 2014-2015 öğretim yılı ile birlikte bu fakültelerdeki öğrenci sayısının 8 bini aşacağı öngörülüyor.

ÖSYS verilerine göre, eczacılık fakültesi kontenjan sayısı 2010-2011 öğretim yılında bin 448 iken 2011-2012 döneminde bin 509, 2012-2013'te bin 660, 2013-2014 öğretim yılında da bin 886 oldu. 2014-2015 öğretim yılında da eczacılık fakültesi kontenjan sayısı bin 931 olarak belirlendi. Bu şekilde, son 5 yılda eczacılık fakültesi kontenjanı yüzde 33 artış gösterdi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'a eklenen nüfusa göre serbest eczane sayısı sınırlamasının, eczacılık mesleğine olumlu etkilerinin beklendiğini ancak eczacılık fakülteleri sayısındaki artışın geleceğe yönelik beklentileri olumsuz etkilediğini söyledi.

"Fakülte sayısı ve kontenjan artışına bakıldığında önümüzdeki yıllarda işsizliğin eczacılık mesleğinin en önemli sorunlarından biri haline geleceğini" iddia eden Saydan, ''Son yıllarda eczacılık fakültelerinin ve kontenjan sayılarının artması ileride istihdam sorunu yaratacaktır'' dedi.

-Türkiye'de 27 eczacılık fakültesi var-

Mevcut eczacılık fakültelerinde altyapı imkanları yetersizken, eczacılık fakültesi sayısının katlanarak artmasının, eczacılık eğitiminin niteliğini tartışılır hale getirdiğini savunan Saydan, Türkiye'de 27 eczacılık fakültesi bulunurken, bu fakültelerin kontenjan sayılarının artmasının istihdam problemi yaratmaya başladığını ifade etti. Saydan şu değerlendirmelerde bulundu:

''Önümüzdeki eğitim öğretim yılında eczacılık fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı 8 bini aşacak, bu öğrenciler de mezun olduğunda işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalacaklardır. Ülkemizin yanlış eğitim politikalarının sonucu olarak mezun olacakların nerede istihdam edileceği düşünülmeden, neredeyse her ilde bir üniversite açılması sonucu, sadece eczacılıkta değil, bir çok meslek grubunda üniversiteden yeni mezun insanlarımız istihdam sorunu yaşamaktadır.

Eczacı sayısının artması, mezun olanların büyük bir bölümünün eczane eczacılığı yapmayı düşünmesi, eczane başına düşen nüfusun azalması, ilaç fiyatlarındaki indirimler ve eczane eczacılığının ekonomik açıdan çıkmaza girmesi gibi nedenlerle eczane eczacılığı yapmak giderek daha da zorlaşmaktadır. Eczane açmak, bu işten kar etmek ve halka yeterli sağlık hizmeti vermek artık neredeyse imkansız hale gelmiştir.''

-''Fakülte sayısı değil, eğitimin kalitesi ve istihdam artmalı''

Saydan, fakülte sayısının değil, eğitimin kalitesi ve istihdamın artması gerektiğini vurguladı.

Eczane sayısının fazla olması nedeniyle eczane sayılarına kısıtlama getirilmesi ve eczacılık fakültelerinin öğrenci kontenjanlarının da sınırlandırılması gerektiğini belirten Saydan, şunları kaydetti:

''Şu an ülkemizdeki eczacılık fakültelerinden her yıl 2 binin üzerinde mezun verilmektedir. Üniversitede yapılan araştırmalar, yapılan yatırımlara göre çok az olduğundan dünya literatüründe yerimiz çok azdır. Yani sayının fazla olması eğitimin kalitesine de bir katkı sağlamamaktadır. Dolayısıyla fakülte sayısına ve öğrenci kontenjanına bir sınırlandırma mutlaka getirilmelidir. Klinik, kamu ve sanayi alanında istihdam edilecek şekilde eğitim öğretim branşlaştırılarak yeni istihdam alanları yaratılmalıdır. Böylece her yeni mezunun eczane açmak zorunda bırakıldığı sistemin tasfiyesi sağlanmalıdır.''

Bu haber toplam 3970 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim