• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Eczacılık öğrencileri atık ilaç konusunda okullarda farkındalık oluşturacak

Eczacılık öğrencileri atık ilaç konusunda okullarda farkındalık oluşturacak
Trakya Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliği (ETUPSA) tarafından geliştirilen "Doğaya ilaç ol" projesiyle ilkokul öğrencilerinin atık ilaçların doğaya karışmadan toplanması konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Trakya Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliği Başkanı Betül Arslan: "İlaçları ya çöpe atıyorlar ya da lavaboya döküyorlar. Bilmeden çok fazla zarara neden oluyorlar. Çünkü bu ilaçlar doğaya karışarak dolaylı yollardan tekrar insan sağlığına zarar veriyor"

Eczacılık öğrencileri, bp Türkiye tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesi "Gelişim, Seninle" eğitimlerini aldıktan sonra, atık ilaçlarla ilgili hazırladıkları "Doğaya ilaç ol" projesiyle sosyal proje yarışmasına katıldı.

Öğrencilerin projesi şirket tarafından desteklenecek 9 proje arasında yer aldı.

Eczacılık Fakültesi 4. sınıf öğrencisi ETUPSA Başkanı Betül Arslan, AA muhabirine, projeyi hazırlama aşamasında atık ilaçların çevre için büyük bir sorun olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Yaptıkları bir ankette, insanların ilaçlarının son kullanma tarihini bile takip etmediklerini gördüklerini belirten Arslan, "Sonrasında bu son ilaçları ya çöpe atıyorlar ya da lavaboya döküyorlar. Bilmeden çok fazla zarara neden oluyorlar. Çünkü bu ilaçlar doğaya karışarak dolaylı yollardan tekrar insan sağlığına zarar veriyor. Bu büyük ölçüde bir zarar." dedi.

Arslan, bazı şehirlerde atık ilaç kutularının yer aldığını ama o şehirlerde yaşayan insanların bu kutuların varlığından haberdar olmadığını ifade etti.

Projeyle atık ilaç kutularının var olduğunu göstermek ve sayısını artırmak istediklerini söyleyen Arslan, atık ilaçların doğaya ne kadar zarar verdiğini, bunların doğru şekilde imha edilmesinin faydalı olacağını insanlara anlatmayı amaçladıklarını aktardı.

"Ağaç yaşken eğilir" sözünden yola çıkarak ilkokullarda eğitimler verip projelerini yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"İlkokul öğrencilerine animasyon şeklinde, salgının izin verdiği koşullarda projemizi anlatmaya çalışacağız. Onun haricinde üniversite öğrencilerinin bu konuda bilinçlenmesini istiyoruz. Çünkü üniversite öğrencileri geleceğin öğretmenleri, doktorları, eczacıları. Eğer onlar bilinçlenirse insanları da bilinçlendirebilirler. Diğer üniversite kulüpleriyle de iletişime geçerek farklı şehirlerdeki üniversitelere en azından atık ilaç kutusu koyulmasını sağlamak istiyoruz. Bunlar eczacılık, tıp ya da farklı fakülteler olabilir. Orta yaş grubunu da unutmuyoruz. Belediyeyle iletişime geçerek atık ilaç konusunun fark edilmesini istiyoruz."

Arslan, proje fikrinin ortaya çıktığı günden beri üniversite yönetiminin kendilerini desteklediğini, Trakya Üniversitesi öğrencileri olarak şanslı olduklarını söyledi.

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Burak İşçimen de üniversite olarak eczacılık öğrencilerinin çevreye duyarlı projesini sonuna kadar desteklediklerini, öğrencilerin sorumluluk duygusuyla yeni projelere imza atmasını beklediklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 935 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim