Danıştay kararına rağmen Ankara’da belediyelerin eczacılardan ruhsat harcı almaya çalıştığını iddia eden TEİS Başkanı Nurten Saydan, "Belediyelerimiz 2 bin eczaneden alacakları kaynağın peşine düşmeden önce mevzuatları iyi takip etsinler ve yargıya karşı gelerek eczacılarımızdan harç talebinde bulunmasınlar" dedi.
TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, Ankara’da belediyelerin Danıştay kararına rağmen, halen eczacılardan ruhsat harcı almaya çalıştığını söyledi.
"İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin" 3. maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtıklarını hatırlatan Saydan, şunları söyledi:
"Danıştay kararında ’Dava konusu edilen Yönetmelik maddesine yönelik olarak özel mevzuatı uyarınca ruhsatlandırılan işyerlerinin dava konusu Yönetmeliğe tabi kılınmasını öngören düzenlemenin, dayanağı Yasa kurallarına aykırı olduğu gibi, özel yasalarda yer alan kuralların etkisiz bırakılması sonucunu doğurduğu gerekçesiyle yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir’ denilmesine karşılık belediyelerin Danıştay kararını hiçe sayarak eczanelerin kendilerinden ruhsat almasını ve harç ödemeleri konusunda ayak diremeleri bizleri şaşırtmaktadır.
Hukukla bağdaşmıyor
Özel mevzuata tabi olmaksızın kurulan bir işyeri nasıl Sağlık Bakanlığı’na veya başka bir kuruma harç yatırmak mecburiyetinde bırakılmıyorsa, kendi mevzuatınca zaten zorunlu olan harçları yatıran eczane sahiplerinin, bir de kendi üzerlerinde herhangi bir yetki ve sorumluluğu olmayan belediyelere harç ödemek zorunda bırakılması tekrar niteliğini taşımakta ve hukukun genel ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Son günlerde özellikle Ankara’da belediyelerimiz eczanelere harç yatırmaları gerektiğine dair dayatmalarda bulunmaktalar. Belediyelerimiz Ankara’da 2 bin eczaneden alacakları kaynağın peşine düşmeden önce mevzuatları iyi takip etsinler ve yargıya karşı gelerek eczacılarımızdan harç talebinde bulunmasınlar."