• BIST 9634.57
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Eczacıya ödenen 10 YTL muayene parasına dava

Eczacıya ödenen 10 YTL muayene parasına dava
Hastane, tıp merkezi ve polikliniklerden oluşan 900 özel sağlık kuruluşunu temsil eden Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER), ayakta tedavi olan hastalardan muayene ücretinin yanı sıra eczaneler üzerinden alınmaya başlanan 10 YTL'lik katılım payını

Hastane, tıp merkezi ve polikliniklerden oluşan 900 özel sağlık kuruluşunu temsil eden Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER), ayakta tedavi olan hastalardan muayene ücretinin yanı sıra eczaneler üzerinden alınmaya başlanan 10 YTL'lik katılım payının kaldırılması için dava açtı.

Dernek adına davayı açan Avukat Bülent Özer, 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) hastaların özel sağlık kuruluşlarını tercih etmesinin önünü keseceğini savundu. Özer, "Hasta özel hastanede ödediği muayene ücretinin haricinde eczaneye gittiğinde de ayrıca 10 YTL vermek durumunda kalıyor. Bu nedenle de günlerdir eczacıyla hasta arasında kızılca kıyamet kopuyor" dedi. Bu rakamın kamu kurumlarına gidecek hasta için kurumuna göre 3, 4, 6 YTL olduğunu söyleyen Özer, "Bu durum vatandaşın özel sağlık kuruluşlarına gidişinin önünün kesilmesi demek" dedi.

 
Özel kurumları tehdit ediyor
Referans'ın sorularını yanıtlayan Özer, düzenlemenin aile hekimlerinin olmadığı illerde ikinci basamak sağlık kuruluşlarına getirdiği katılım payı uygulamasıyla özel kurumları tehdit etmeye başladığını kaydetti. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin üzerinden fazla zaman geçmemesine rağmen sektörde sıkıntılar başladığına işaret eden Özer, pek çok poliklinik ve tıp merkezinin yılbaşından sonra kapanmaktan bahsettiğini belirtti.
Özer, "Eski uygulamada özel kurumlar için bu katılım payı yoktu. Yüzde 30 fark ücreti hastadan talep ediliyordu. Eğilim, çoğu yerde bu rakamın da alınmaması yönündeydi. Yeni düzenlemeyle getirilen katılım payı ile özel sektöre haksızlık ediliyor" dedi. Özer, geçilen yeni sistemle kamu sağlık ocaklarında büyük yığılmaların yaşanmaya başlayacağını savundu. Özer, tebliğin getirdiği bir başka sıkıntının da fizyoterapi alanında olduğunu belirterek "Uzman fizyoterapist gözetiminde normal sağlık personeline bu tedaviyi yapma imkânı tanınıyor. Fizik tedavi merkezleri 'Nasılsa fizyoterapist ihtiyacı azaldı' anlayışıyla personel eksiltmeye başladı. 150'ye yakın fizyoterapist işten çıkarıldı. Buna ilişkin maddeye de dava açılacak" dedi.


 
Bu haber toplam 1702 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim