• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

"Eczaneler hafıza kaybına uğradıysa SGK ile anlaşsın"

"Eczaneler hafıza kaybına uğradıysa SGK ile anlaşsın"
 Eczanelerin tek tek SGK ile ilaç anlaşması yapma ihtimaline karşı Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Çolak, “SGK ile böyle bir anlaşma yapacak eczaneye para ya da kapama cezası gelebilir. SGK ile anlaşan eczane ya hafıza kaybına uğramıştır ya da mazo

 Eczanelerin tek tek SGK ile ilaç anlaşması yapma ihtimaline karşı Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Çolak, “SGK ile böyle bir anlaşma yapacak eczaneye para ya da kapama cezası gelebilir. SGK ile anlaşan eczane ya hafıza kaybına uğramıştır ya da mazoşisttir” dedi.

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) önceki gün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Maliye Bakanlığı ile imzaladığı sözleşmeleri feshettiğini, 2 Şubat’tan itibaren ilaç ödemelerinin sosyal güvence kapsamından çıkarılarak ilaç paralarının cepten ödeneceğini duyurdu. Ancak TEB’in devreden çıkarılarak eczanelerin şayet isterlerse internet üzerinden SGK ile tek tek anlaşabilecekleri belirtildi. Böylece hastaların ilaç sıkıntısı yaşamayacağı savunuldu. Ancak TEB Başkanı Erdoğan Çolak, bu iddialara sert çıktı. SGK’nın internetten bir sözleşme hazırlayarak eczacıları tek tek muhattap almasının yasalara aykırı olduğunu vurgulayan Çolak, “6643 sayılı eczacılık yasasının 39/C maddesine göre TEB, eczaneler adına sözleşme yapma yetkisine sahip tek kurum. SGK’nın yasaya göre bir kurum yerine üyelerini muhattap alması zaten demokrasiye aykırı” dedi.

TEB olarak kendilerine bağlı 24 bin üye eczanenin SGK ile işbirliği yapmayacağına inandıklarını söyleyen Çolak, “Eğer bunu yapan eczaneler de olursa, bunlar ya yıllardır SGK ile yaşadıkları işkenceyi unutacak kadar hafıza kaybına uğramışlardır ya da mazoşistlerdir. Yıllardır SGK, her gün değişen ve yanlış yorumlanan tebliğleri ve kontrol mekanizmasının çalışmaması gibi birçok sorunla eczanelere maddi kayıplar yaşattı” dedi. Şayet üyeler arasında SGK ile internetten sözleşme yapanlar çıkarsa birtakım yaptırım ve yasal cezalar uygulanacağını belirten Çolak, “Onlar Eczacılar Odaları’nın Onur Kurulu tarafından gerekli uyarı, para cezası ya da kapatma cezalarıyla karşılaşabilirler. Ancak biz bu tür cezayi müeyyideleri tehdit unsuru olarak göstermek istemiyoruz” diye konuştu.

Tüm eczacı odaları toplanacağız

Önümüzdeki günlerde tüm eczacılar odaları olarak tekrar toplanıp konuyu masaya yatıracaklarını açıklayan Çolak, “Onlara TEB olarak bu sorunlarla tek tek değil, kurum olarak mücadele edebileceğimizi anlatacağız” dedi. SGK ile yaşanan sorunların ideoloji çatışmasından kaynaklanmadığını dile getiren Çolak, “Biz hükümetin haklı olduğu yerleri de yeri geldiğinde hep söyledik. Sorunlar da ideolojik kaynaklı değil. Yeşil karta para ödenmemesi, TEB’in yasal hakları gibi sorunlar ideolojik olamaz” diye konuştu. Çolak, her yıl yenilenen protokol öncesi ’Parayla ilaç alma dönemi başlayacak’ tehdidi yaptıklarının öne sürülmesini ise “SGK da internetten sözleşme gibi yasal olmayan bir uygulamayla zaten 3-4 yıldır bizi tehdit ediyordu” şeklinde değerlendirdi.

Tek taraflı feshettik gibi gösteriliyor

SGK’ya ilk uyarıyı 21 Aralık’ta yaptıklarını ve kurumdan sorunu çözecekleri sözünü aldıklarını hatırlatan Erdoğan Çolak, şöyle devam etti: “Eylül’de sorunlar 4 ay içinde çözülmezse sözleşmenin feshedileceği konusunda ortak imza attık. Şimdi sanki tek taraflı feshetmişiz gibi gösteriliyoruz. Eczanelerin sözleşme bedelinden kurtulacağını öne sürüyorlar. SGK olarak her eczaneden yılda bir kez aldığımız 500 TL’lik aidata mı göz diktiler? Bu zaten bizim kurumumuzu ayakta tutan gelirimiz.”

Bu haber toplam 1891 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim