• BIST 9681.11
  • Altın 2946.04
  • Dolar 34.7439
  • Euro 36.4662
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Eczanelerde 60 bin 'SSK' istihdamı

Eczanelerde 60 bin 'SSK' istihdamı
Devletin 2005 yılı itibarıyla sağlık alanında uyguladığı politika eczanelerde 60 bin kişiye istihdam sağladı. Özellikli SSK'lıların ve diğer sosyal güvence sağlayan kurumların ilaçları eczanelerden almasını sağlayan düzenlenmenin ardından, Türkiye genelin

Devletin 2005 yılı itibarıyla sağlık alanında uyguladığı politika eczanelerde 60 bin kişiye istihdam sağladı. Özellikli SSK'lıların ve diğer sosyal güvence sağlayan kurumların ilaçları eczanelerden almasını sağlayan düzenlenmenin ardından, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 23 bin eczane ortalama 3'er personel aldı. Eczaneler, yetişmiş eleman sıkıntısı çekerken, eczacı kalfaları ise bin 500 YTL'ye varan maaş transfer ücretleriyle işe alınıyor.

Yaklaşık 35 milyon SSK'lı ve SSK emeklisi 2005 yılı itibarıyla Maliye Bakanlığı'nın ilaç sektörünün temsilcileri ve eczanelerle yaptığı anlaşma sayesinde serbest eczanelerden ilaçlarını temin etmeye başladı. Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve ilaç sektörü temsilcileri arasında imzalanan protokol ile ilaç sektörü ve eczanelerin kamuya sattıkları ilaçlara uygulanacak iskonto oranları belirlenirken, indirimlerin ardından SSK'lıların serbest eczanelerden yararlanacağı da belirtilmişti.

Yapılan anlaşma ve SSK'lıların eczanelerden ilaç almaya başlaması, eczacıların yoğunluk yaşamasına neden oldu. Eczaneler, hasta akınından dolayı oluşan yoğunluğunu kaldırabilmek için personel alımına gitti. Daha önce bir kişiyi bile zor çalıştırırken iki yıl içinde en az 3 personel alımı yapan eczanelerde artan iş yoğunluğu, ilkokul mezunu olan eczacı kalfalarını da kıymetlendirdi. Eczacı kalfası bulamayan eczaneler, daha önce asgari ücrete çalışan kalfaları bin 500 YTL'ye varan maaş ücretleriyle birbirinden transfer etmeye başladı.

12. Bölge Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Bülent Ünsal, Türkiye genelinde 23 bin eczanenin faaliyet gösterdiğini ve büyükşehirlerde eczane yoğunluğunun fazla olduğunu dile getirdi. Bülent Ünsal, SSK'lıların ilaçlarını, hastane eczanesinden değil dışarıdaki eczanelerden almasına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme sonrasında iş yoğunluğunun arttığını ifade etti. Ünsal, artan iş yoğunluğu ile daha önce bir ya da iki kişinin çalıştığı eczanelerde sayının 3-4, bazı eczanelerde ise 10 kişiye kadar çıktığını kaydetti.

Ortalama bir eczanenin 2005 yılından sonra en az 3 kişiye istihdam sağladığına işaret eden Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, mevcut 30 bin çalışana ilave olarak eczanelerin 60 bin kişiye ek istihdam sağladığını açıkladı. 60 bin kişiyi ailesiyle birlikte hesap edildiğinde 300 bine yakın insanın bu sektörden geçim sağladığını dile getiren Ünsal, "Devletin ilaçla ilgili olarak uyguladığı sistem ilaç sektöründe 60 bin kişiye istihdam sağladı. Daha önce satış yapılamadığı için eczanede ya eczacı sahibi çalışıyordu. Yada yanında bir kişi çalışıyordu. Ama şimdi, kurulan elektronik sistem nedeniyle her eczane bir bilgisayarcı çalıştırmak zorunda kalıyor. Hasta yoğunluğu nedeniyle, ilaçların hazırlanması, bilgisayarda kayıtlara girmesi için daha fazla eleman gerekiyor. Bazı eczaneler yoğunluk yüzünden iki kalfa çalıştırmak mecburiyetinde kalıyor. Bu şekilde olunca da devlet dolaylı yoldan eczaneler de 60 bin kişiye istihdam sağlayarak yaklaşık 300 bin kişinin geçimini buradan sağlamış oldu" diye konuştu.

DEVLET İLAÇ TAKİBİNİ DAHA İYİ YAPIYOR

Oda Başkanı Ünsal, Bakanlığın, eczanelerin ilaç veriminde devletle ortaklaşa kullandığı internet ortamındaki sistem sayesinde büyük tasarruf yaptığına işaret etti. Ünsal, Bakanlığın, tamamen elektronik ortamda takibe aldığı ilaç satışıyla, hastaya fazla ilaç verilmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Ünsal, şöyle dedi:

"Hastanın ilacını bitmeden yeni ilaç alması mümkün olmuyor. İlaç bitmeden alınacak yeni ilaç, devlet tarafından eczaneden fatura ediliyor. Daha önceki sistemde doktorların ya da hastane eczanelerinin bunu takibi söz konusu değildi. Devletin ilaç fiyatlarında yaptığı indirimle eczanelerin de cirolarında büyük düşüş yaşandı. Eczacılar bazı sıkıntılar yaşasa da 2005 yılından önceki sıkıntılar büyük oranda atlatıldı.

Kayseri, Konya, Samsun, Antalya, İzmir, Sivas, Erzurum, Diyarbakır ve Adana gibi illerde eczanelerde çalışan sayısı 5 ile 15 arasında değişti. İstanbul ile Ankara gibi illerde bu sayı daha fazla. Bu illerde yaşanan en büyük sıkıntılar ise eczacı kalfası ve eczanelerde çalıştırılacak yetişmiş personelin bulunmaması olarak gösteriliyor."

ECZACI KALFALARI BİN 500 YTL MAAŞ ÜCRETİYLE TRANSFER EDİLİYOR

Devletin sağlıkta yaptığı uygulama sonrasında ilaçların eczanelerden alınması en çok eczacı kalfalarının işine yaradı. İlkokul mezunu kalfaların da bulunduğu meslekte, kalfalar bin 500 YTL'ye varan maaş ücretleriyle transfer ediliyor. Bu oranda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde ise 2 bin YTL'yi aşmış durumda.

Kayseri ve Kayseri konumundaki büyükşehirlerde kaflaların maaşının bin 500 YTL'nin üstünde olduğunu anlatan Bülent Ünsal, eczacıların en büyük sıkıntısının kalfa ve yetişmiş eleman sıkıntısı olduğunu söyledi. Ünsal, eczanede çalıştırılacak yetişmiş eleman bulamadıklarını hatırlatırken, eczanelerde çalışanların bin ile bin 500 YTL arasında değişen maaşlarla çalıştıklarını belirtti. Ünsal, bu rakamın büyükşehirlerde 2 bin YTL'ye ulaştığını ifade etti.

Bu arada, 2005 yılından önce işsiz kaldığını anlatan eczacı kalfası Murat Hakkı Doğan, SSK'lıların ilaçlarını eczanelerden almasıyla birlikte yeniden iş bulduğunu söyledi. Doğan, çok sayıda eczaneden gelen teklif üzerine asgari ücretle işe bile razı iken, bin 200 YTL maaşla işe başladığını belirtti.

Bu haber toplam 1542 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim