• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Eczanelerde sahte rapor alarmı

Eczanelerde sahte rapor alarmı
Bugüne kadar sahte ilaç kupürü ve sahte heyet raporlarıyla haksız çıkar sağlayan dolandırıcılar, eskiden heyet tarafından verilen kanser hariç ilaç kullanım raporlarının tek hekim tarafından düzenlenmeye başlanmasıyla daha kolay hareket imkanı buldu.

Bugüne kadar sahte ilaç kupürü ve sahte heyet raporlarıyla haksız çıkar sağlayan dolandırıcılar, eskiden heyet tarafından verilen kanser hariç ilaç kullanım raporlarının tek hekim tarafından düzenlenmeye başlanmasıyla daha kolay hareket imkanı buldu.

Raporların tek hekim imzasıyla çıkması, üzerinde fotoğraf bulunmamasının ve sahte olup olmadığının pratikte sorgulamanın mümkün olmaması, dürüst çalışan eczacıları zor durumda bıraktı. Türk Eczacılar Birliği sahteliğini tesbit edemedikleri bu sahte raporlar yüzünden eczanelerin sözleşmelerinin iptal edildiğini, para cezalarına çarptırıldıklarını Sağlık Bakanlığı'na şikayet etti.
 
Sistemdeki hatalar dolandırıcalara yarıyor
Raporların tek hekim imzasıyla çıkması, üzerinde fotoğraf bulunmamasının yanında, raporun gerçek olup olmadığının soruşturulmasının pratikte mümkün olmaması bu yolla yolsuzluk, usulsüzlük yapılmasını kolaylaştırdı, artırdı. Türk Eczacılar Birliği sahteliğini tesbit edemedikleri bu sahte raporlar yüzünden eczanelerin sözleşmelerinin iptal edildiğini, para cezalarına çarptırıldıklarını Sağlık Bakanlığı'na şikayet etti. Sağlık Bakanlığı da bir genelge yayınlayarak Birliğin bu şikayetini duyurdu, "Sahteciliğin önlenmesine ilişkin gerekli dikkatin gösterilmesini" istedi. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, sahte ilaç kullanım raporuyla devleti soyanların, daha fazla kazanma hırsı içindeki, diploma kiralayarak muvazaalı eczane açan meslek dışı kişilerin olduğunu öne sürdü.
 
Denetimler yetersiz

Sahte raporun önüne geçilmesi için çok basit bir çözüm yolu bulunduğunu belirten Sayılkan, "Kanser dışındaki ilaç kullanım raporlarını artık tek hekim yazabiliyor. Bu sahtekarların işini kolaylaştırdı. İzmir'de de sahte rapor nedeniyle devleti dolandırmaktan biri hala soruşturmada, diğeri meslekten men cezası alan iki eczacı var. Çoğunlukla bu sahte raporların ardında maalesef muvazaalı eczaneler var. Bunlar dikkat çekmemek için ellerindeki raporlarla başka eczanelerde de reçete yaptırıyorlar. Reçeteler ve raporlar Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) incelenirken raporun sahteliği dikkat çeken bir tahrifat varsa tesadüfen ya da şikayetle, ihbarla ortaya çıkıyor. SGK'de reçete kontrolü yapan kişi, tahrifatı ya da bir yanlışı gördüğünde ilgili hastane ya da hekimi arayıp böyle bir rapor olup olmadığını sorguluyor, o zaman ortaya çıkıyor" diye konuştu. Her raporun tek tek sorgulanmadığını belirten Sayılkan, "Pratikte sahte raporu saptamak mümkün değil, gerçek gibi hazırlanabiliyor. Raporun fotokopisi SGK'ya gönderildiği için üzerinde yapılan sahtekarlık, değişiklik anlaşılmıyor. Böyle hazırlanmış bir raporu gerçek sanarak ilaç veren eczacı, kontrolde raporun sahte olduğu anlaşıldığında kurunun yanında yaş da yanar örneğini yaşıyor, ‘sahtecilikten' sözleşmesi fesh ediliyor, para cezasına çarptırılıyor. Sahte rapor vurgunlarını önlemenin yolu, doktorun, hastanenin hastasına verdiği raporu hemen, aynı gün SGK'ya bildirmesi. Dolayısıyle o gün SGK kayıtlarına bu rapor işlendiğinde, o kişi ilacını almaya gittiğinde raporu eczacının bilgisayarında görünecek ve eczacı risk almadan ilacını verecek. Bu hastaya da büyük kolaylık sağlayacak. Çünkü her defasında hasta raporunu yanında taşımak, eczacıya fotokopisini vermek zorunda. Eczacı da reçetesine bu raporu ekleyip gönderiyor. Kayıtlarda rapor yoksa hasta ilacı alamaz, bu yolla yolsuzluk da yapılamaz" açıklamasını yaptı.

Bu haber toplam 2238 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim