• BIST 10058.63
  • Altın 3038.428
  • Dolar 34.8698
  • Euro 36.7145
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde nakiller durdu

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde nakiller durdu
Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli karaciğer nakil merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde, Doç.Dr. Murat Kılıç'ın istifasıyla nakiller durdu.

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli karaciğer nakil merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde, Doç.Dr. Murat Kılıç'ın istifasıyla nakiller durdu.

Karaciğer nakil sorumlusu Doç.Dr. Murat Kılıç’ın istifasıyla duran nakillerin yeniden başlamasının bir ayı bulacağı belirtilirken, Dekan Prof.Dr. Serhat Bor, “Biz organ nakillerinin anasıyız, daha önce de çocuklarımızı yetiştirip gönderdik. Bu hizmeti aksatmaz, bizim kurumsal kimliğimiz oturmuş durumda. Onay alınacak, birkaç haftaya nakillere başlarız” dedi.

EÜ Organ Nakli Merkezi'nde karaciğer nakillerini Prof.Dr. Yaman Tokat başlattı. Tokat 1994’te başlattığı karaciğer nakillerinde önemli başarı elde. Merkez, Türkiye’nin bir numarası olurken, Prof.Dr. Tokat’a özel sektör çengel attı. Nitekim Prof.Dr. Tokat transfer tekliflerine daha fazla karşı koyamadı ve 2004'te Prof.Dr. Yıldıray Yüzer ile birlikte İstanbul'a Florance Nightingale Hastanesi'ne gitti. Prof.Dr. Tokat'tan bayrağı Doç.Dr. Murat Kılıç aldı. Doç.Dr. Murat Zeytunlu ve Plastik Cerrah Prof.Dr. Mehmet Alper ile birlikte daha ilerilere taşıdı. Prof.Dr. Tokat'ın 400 civarındaki nakil serisini 800'ün üzerine çıkartıp büyüten Doç.Dr. Kılıç ve ekibi de özel sektörün cazibesine daha fazla direnemedi.

Bayram, haftasonu, resmi tatil, gece gündüz demeden kadavradan bağış çıktığında hastaneye koşan, bazen 24 saat içine 2-3 nakil sığdırarak karaciğer hastalarına umut olan ekip, canlıdan nakil sayılarını da haftada 3'e çıkartmıştı. Bu başarılı çalışmalarıyla merkezi sadece Türkiye değil Avrupa'nın ve dünyanın en iyi merkezlerine sokan ekibin EÜ'den ayrılma kararı büyük üzüntü yarattı. İlk istifayı Sağlık Bakanlığı'nın karaciğer nakil yetkisi verdiği Doç.Dr. Kılıç verirken, diğerlerinin de bu hafta ayrılacağı belirtildi. Doç.Dr. Kılıç'ın ayrılmasıyla karaciğer nakilleri durdu, sıraya alınmış canlıdan nakil hastaları da yeni ekibin iş başına gelmesini beklemeye başladı. Nakiller durduğu için kadavradan bağış çıkması halinde bu bağışları kullanılamayacağı belirtildi.

Şu an için EÜ Hastanesi'nde yatıp acil çağrı listesine adı yazılı hasta bulunmaması teselli olurken, canlıdan nakil bekleyen hastalara durumun anlatıldığı ve isterlerse bekleyebilecekleri, ya da başka merkezlere başvurabileceklerinin söylendiği öğrenildi.

Kent Hastanesi'ne geçecek Doç.Dr. Kılıç ve ekibinin İzmir'de kalması teselli olurken, istifaların ardında birden fazla gerekçe olduğu, ünlü cerrahların geleceklerine yönelik bir karar aldıkları kaydedildi.

Organ nakli denilince ilk akla gelen merkez olan Ege Üniversitesi'nde ikinci kez yaşanan krizin etkileri ve yankıları sürerken, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Serhat Bor bu ayrılışların herhangi bir sıkıntı yaratmayacağını savundu. Organ nakillerinde EÜ'nen ‘ana’ olduğunu ve çocuklarını yetiştirip gönderdiğini söyleyen Prof.Dr. Bor, “Biz kendi içimizden genç arkadaşlarımızın başka kurumlara gidip transplantasyonu yaygınlaştırmasını memnuniyetle karşılarız. Bu durum herhangi bir sorun oluşturmayacaktır. Kurumsal olarak nakil yetkimiz var. Kişisel yetki için bu hafta Ankara'ya bütün başvurularımız yapılıyor. Birkaç hafta içinde bu onayı alıp nakillere yeniden başlarız. Biz organ naklinin anasıyız, daha önce de genç arkadaşlarımızı göndermiştik. Bu bizim hizmetimizi aksatmaz. Çünkü kurumsal kimliği oturmuş bir kurumuz” dedi.

Dekan Bor, yeni yetkiyi Prof.Dr. Ahmet Çoker'in alacağını, karaciğer nakilleri yapacak başka ekipleri olduğunu söyledi. Doç.Dr. Kılıç ve arkadaşlarının ayrılacaklarını istifalarında gördüklerini belirten Prof.Dr. Bor, “Bizimle ilgili hiçbir sıkıntıları yoktu. Gerekçelerini bilmiyorum, bu konuda bir şey iletilmedi” dedi. Dekan Bor, gerekçeler arasında gösterilen profesörlük kadrosu ile ilgili iddiaya şu yanıtı verdi:
“Profesörlük kadrolarını bizimle ilgisi yok. YÖK bu kadroları Türkiye genelinde vermiyor, daha yeni yeni kadrolar açılıyor. Şu anda YÖK'te bekleyen 49 kadromuz var, 2010'a kadar beklediğimiz kadro sayısı 132. Kılıç da bunların arasında. Bizde sırası gelene kadro istenir.”

Hürriyet

Bu haber toplam 6512 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim