• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Egzama nedir? Egzama nasıl geçer?

Egzama nedir? Egzama nasıl geçer?
Egzama, çocuklarda en sık görülen, uzun süre devam edebilen, tekrarlamalar gösteren alerjik deri hastalığıdır.

Atopik dermatit veya atopik egzama isimleriyle de bilinen egzama bebeklikte yanaklarda oluşan kızarıklıklarla kendini göstermeye başlar.

Egzama Nasıl Gelişir?

Egzama gelişiminde genetik faktör çok önemli rol oynar. Özellikle bebeklerdeki egzamanın arkasında yatan en önemli şey gıda alerjisidir.

Bebeklerin yüz, boyun, kulak arkası ve eklem yerleri gibi belli bölgelerinde kızarıklık, kaşıntılı kızarıklık oluyorsa egzamadan şüphelenmek gerekir. Egzama belirtileri olan bebek veya çocukların, anne babalarında, akrabalarında alerjik hastalıklar varsa egzama konusundaki şüphelerimiz daha da güçlenir.

Genellikle bebek doğduktan sonra 3 ay içinde egzama belirtileri olur. Ancak aile bebekleri küçük olduğu için testin yapılamayacağını düşünürler. Alerji testleri doğumdan itibaren kandan ve ciltten her yaşta yapılabilir.

Egzama İle Karıştırılan Hastalıklar

Seboreik dermatit dediğimiz yağ bezlerinin iltihabi durumu sıklıkla egzama ile karışır. Bu durum sıklıkla koltuk altlarında ve genital bölgelerde görülmektedir. Saçlı deride görülen seboreik dermatit halk arasında konak olarak bilinir. Konak egzamalı çocukların saçlarında sıklıkla vardır ve tedaviye dirençlidir.

Karıştırılan diğer bir durum ise uyuzdur. Uyuz ani başlangıçlıdır, koltuk altlarında ve genital bölgelerde kaşıntı daha fazla olur. Uyuzda genelde yüzde kaşıntı olmaz. Uyuzun tipik döküntüsü deneyimli uzmanlar tarafından tanınabilir.

Diğer egzamayla karışan hastalık ise sedef hastalığıdır. Sedefte pullanma ön plandadır.

Egzama Tedavisi

Egzama (atopik dermatit) tedavisinde; alerjenlerden ve kimyasallardan korunmak, nemlendiriciler ve cilde uygulanan tedaviler yer almaktadır. Egzama tedavisinde en önemli nokta egzamaya neden olan şeyin bulunması, en az ilaçla ve mümkünse kortizonsuz merhemlerle çocuğu tedavi etmektir.

Egzama Tedavisinde Diyet

Egzama tedavisinde diyet çok önemlidir. Alerji saptanan gıda kesinlikle diyetten çıkarılır. Bu maddenin dile bile sürülmesi alerjiye neden olur. Nefes sıkışması, tansiyon düşmesi gibi ciddi alerjik sorunlara neden olabilen alerjik şok bile görülebilir. Bu nedenle sıkı diyet çok önemli bir faktördür.

Katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir. Gıda alerjisi olan kişilerde katkı maddelerine karşı alerji 10 kat daha fazla görülmektedir. Anne sütünden de alerjik madde geçebilir. Bu nedenle, bebek anne sütü alıyorsa annenin de diyet yapması gerekir.

Egzamalı çocuklarda, gıda alerjisinden başka ev tozu akarlarına (mite) alerji de çok sık görülmektedir. Bu nedenle ev tozu akarı alerjisi içinde önlemler alınmalıdır.

Egzamada Cilt Temizliği ve Banyonun Önemi

Egzamalı çocukları cildi kurudur ve bariyeri bozuktur. Bu neden egzama tedavisinde cildin temizli ve bakımı da çok önemli rol oynar.Cilde zarar vermeyen sabun ve şampuanlar kullanılmalıdır. Haftada 2-3 defa banyo yapılmalı, banyodan çıkarken de vücudun su kaybını önlemek için banyo yağları kullanılmalıdır. Banyo yağları küvetin içine ya da durulama suyun konularak da kullanılabilir. Havluyla nazikçe ve tamponlayarak kurulama gerçekleşir.

Cildi Nemli Tutun

Egzamalı çocukların cilt bariyerleri bozuk ve ciltleri kuru olduğu için egzama tedavisi için nemlendirici kullanmak çok önemlidir. Günde en az 2 defa nemlendirici kullanılması faydalı olur. Her banyodan sonra ilk 5 dakika içinde hafif nemliyken kullanılması da tavsiye edilir.

Egzama tedavisinde antiseptik tekstil ürünleri (ipek giysiler) kullanılabilir. Nemlendirme ve tedavi edici merhemler sürüldükten sonra ağır egzamalı çocuklara tavsiye edilebilir. İpek giysiler ciltten su kaybını azaltmaktadır. Cildi daha az tahriş etme, cilde mikrop yerleşmesini azaltma gibi etkileri de vardır.

Kaynak: https://istanbulalerjimerkezi.com.tr/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 13903 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim