• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

"Ekmeği elinizle değil gözünüzle seçin"

"Ekmeği elinizle değil gözünüzle seçin"
Dahiliye uzmanı Dr. Mesut Polat, yiyecek paketlenmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, ekmekleri de elle değil gözle seçmek gerektiğini belirtti.

Dahiliye uzmanı Dr. Mesut Polat, vatandaşların yeme içmelerine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, aynı zamanda hijyene de önem vermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Polat, "İçme suları ve meyvelerden mikrop çok bulaşıyor. Yazları da hava çok sıcak olduğu için insanlar mikrobu çabuk kapıyor. Bununla birlikte ishaller ve kusmalarda oldukça artış görülüyor. Yazın ayrıca gıda zehirlenmeleri ve amip enfeksiyonu en sık rastladığımız rahatsızlıklardan biri. Kişilerde kusma, bulantı ve ishaller olmasına neden oluyor. Bu yaşanan rahatsızlıklar bulaşıcı olabiliyor.

Burada hijyen çok önemli. Özellikle aynı tuvaleti kullanan kişiler hijyene çok özen göstermeli. Çok temiz olmalı. Tırnaklarını uzatmamalı, ellerini yıkamadan yemek yememelidirler" dedi.

İçme suları ve denetimlerden bahseden Polat, "İçme sularının klorlanması gerekir. Bu çok önemli. İçme suyundan kaynaklanan rahatsızlıklar olabiliyor. Ayrıca görevlilerin, şehrin çeşitli yerlerinden su numunelerini alarak sağlık müdürlüğünde incelemelerde bulunması gerekir. Zabıta ekipleri de sıkı denetimler yapmalıdır. Et, ekmek, sebze meyve gibi yiyecek satışlarının olduğu yerlerin ruhsat denetimi yapılmalıdır" dedi.

Yiyeceklerin artık paketlenmesi gerektiğini söyleyen Polat, "Ekmek, meyve sebze ve daha birçok günlük tükettiğimiz yiyeceklerin paketlenmesi gerekir. Satıcı kasasında hem para sayıp hem de ekmek vermemelidir. Vatandaşlarımız da aynı şekilde ekmeği eliyle değil gözüyle seçmelidir. Vatandaşımız ekmek alacağı zaman paketlenmiş ekmek almalıdır. Bu şekilde olursa mikropların insandan insana bulaşma oranında da azalma olur. Kesinlikle el yıkanmadan sofraya oturulmamalıdır.

Birçok mikrop insana tuvalet yoluyla geçiyor. Bu nedenle çok dikkatli olunmalı" diye konuştu.

"Ramazanda da yeme içmeye dikkat edilmeli" diyen Polat, "Ramazanda özellikle iftar açılacağı zaman vatandaşlarımız öncelikle soğuk su, kola, soda gibi içecekleri içiyor.

Bu mideye çok zararlı. Sıcak mideye birden soğuk bir şey verdiğimiz zaman midede bozulma olabilir. Ayrıca Ramazanda kızartmalı yiyeceklerden uzak durulmalı. Haşlanmış yiyecekler ve sebzeler seçilmeli" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4156 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim