• BIST 9524.59
  • Altın 2502.068
  • Dolar 32.5481
  • Euro 34.6336
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

El bileğinden kalbe giden yol...

El bileğinden kalbe giden yol...
Her üç kişiden birinin ölüm nedeni olan kalp hastalıklarında en önemli nokta erken teşhistir.
70’li yıllardan beri kullanılan anjiyo işlemi, gelişen teknoloji sayesinde artık el bileğinden yapılabiliyor.
Kasık damarından yapılan ve hastayı belli bir süre yatağa bağlayan koroner anjiyo bilinen ve en yaygın uygulanan yöntemdir. Ancak artık ülkemizde aynı standartlara sahip ve hastaya yaşam konforu sağlayan el bileğinden anjiyo yöntemi ile tedavi süreci kolaylaşıyor. 
 
El bileğinden anjiyo nasıl bir uygulama?
Kasık damarından yapıldığı gibi aynı şekilde bilek damarından kalbe ulaşılarak anjiyo gerçekleştiriliyor. Vücudumuzda bütün atardamarlar aorttan orjin aldığından yine el bileğinden ulaşılan damar ile uygulama gerçekleştiriliyor. Bu yöntemde önemli olan hastanın fiziksel yapısının uygunluğudur.
 
El bileğinden anjiyo yöntemi herkese uygulanabiliyor mu?
Aslında herkese yapılabilmesi gerekiyor fakat bizim karşılaştığımız hastalarda erkeklerde %90 sıklığında, kadınlarda % 60 -70 civarında uygunluk oluyor. Tabi eğer uygunsa hasta bu yöntemi tercih ediyor. Kol atar damarındaki kişiden kişiye gözlenen anotomik değişkenlik nedeniyle yöntemin erkek hastalarda uygulanabilme oranı daha yüksek. Ancak yine de oldukça yüksek oranlarda uygulanabiliyor.
 
Doktor ve hastaya ne gibi kolaylıklar sağlıyor?
Doktor açısından uygulamada kasıktan anjiyoyla kıyaslandığında çok büyük farklılıklar bulunmuyor ancak hasta açısından bakıldığında, kasık bölge olarak daha hassas ve reflekslerin kontrol edilemeyeceği bir alan olduğu için uygulama sonrasında ve hasta yatağına çıktığı zaman bası uygulamak gerekiyor bu basıyı uzun süre yatağında da devam ettirmek gerekiyor. Aynı zamanda hasta en az 6 saat yatağa bağlı kalıyor ve bütün ihtiyaçlarını yatağa bağlı gidermek zorunda kalıyor. 
 
Fakat el bileğinden anjiyoda bu uygulama aynı değil. Yapıldıktan hemen sonra, kanalı çıkarılabiliyor, bir bandajla kapatmak mümkün oluyor. Uzun süre bası uygulaması gerekmiyor. Hasta erken taburcu oluyor ve kasık damarından yapılan anjiyo uygulamasında olduğu gibi yatağa bağlı kalmıyor.
 
Bu yöntemler dışında başka hangi yöntemlerle birlikte uygulanabiliyor?
Yine kasık damarından yapılan stent ve balon uygulamaları el bileğinden yapılabiliyor. Bu yöntem tabi çok daha büyük avantajlar sağlıyor. Stent ve balon uygulamaları kasık damarından yapıldığında hasta 12 saat yatmak zorunda kalıyor çünkü kan sulandırırcılarda kullanılıyor. Ancak el bileğinden uygulandığında kan sulandırıcılar kullanılsa da birkaç saat içinde bilek bandajlanıp hasta taburcu edilebiliyor.
 
El Bileğinden anjiyo yöntemi pahalı mı?
Uygulama bölgesi bilek olduğu için kasık damarından kullanılan kateterlerden çok daha ince kateterler kullanılıyor. Bu da çok cüzi bir fiyat farkına mal oluyor.
 
Doç.Dr. Nuri KURTOĞLU
Kardiyoloji Uzmanı
[email protected]
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 10331 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim