• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Elde oluşan sorunları önemseyin!

Elde oluşan sorunları önemseyin!
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Salih Şentürk, “Yaşınız ve işiniz ne olursa olsun elleriniz sürekli olarak çalışmaktadır. Bu nedenle elde oluşabilecek sorunlar kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyebiliyor” dedi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Salih Şentürk, en sık görülen el problemlerini şöyle sıraladı: "Karpal tünel sendromu: Bu hastalığın bulguları;elde uyuşma ve elektriklenme (özellikle gece artış gösteren),elin çevirerek birşeyi açması halinde ya da kaldırma hareketleri esnasında his bozukluğu oluşması, bazen omuza kadar uzanan ağrı olarak özetlenebilir. Bu şikayetler median sinirin el bileğinden ele geçiş yaptığı bölgede mevcut olan tünel içerisinde sıkışması sonrası oluşur. Elin parmaklarına hareket veren tendonların bir bölümü bu tünel içerisinde seyreder. Hafif vakalar el bileğine istirahat vermek amacını güden çeşitli bileklik veya ateller ile tedavi edilebilir. Tünel içerisine kortizon uygulamaları yapılabilir. Kortizon uygulaması tünel içerisindeki ödemi azaltacaktır, takibinde el bilekliği kullanımı uygun olur. Bu tedaviye yanıt alınamayan veya geç evrede tanı konmuş olan vakalarda cerrahi tedavi uygundur. Bu işlem hastanın hastaneye yatış yapmasını gerektirmeyen lokal anestezi ile yapılabilecek bir işlemdir."

Op.Dr. Salih Şentürk'ün verdiği bilgiye göre, el problemlerinden biri el bileği tendinitisleri. Buna göre, Dequervain'in daraltıcı tenosnovitisi başparmağın hareketini sağlayan tendon kılıflarının el bileğinden parmağa geçiş yaptıkları bölgede meydana gelen irritasyon ve şişkinlikle ortaya çıkan bir tablodur. Sıkma veya ayıklama işlemleri sonrasında meydana gelen ağrı tipik bulgusudur. Şikayetlerin olduğu bölgede bazen ele gelen bir kitle tespit edilebilir. Başparmağın avuç içine yönlendirilip elin küçük parmaklardan tarafa doğru döndürülmesi ile oluşan ağrı tipik bulgusudur.  Bu tablo ramotoid artrit gibi inflamatuar hastalıklarda, gebelik ve elin aşırı kullanımı gibi durumlarda oluşabilir."

Erken tanı konduğunda elin istirahatini takiben germe egzersizleri yapılması ya da steroid enjeksiyonları yapılması ile tedavi edilebildiğini anlatan Şentürk, sözlerine şöyle devam etti: "Bu tedavilere yanıt alınamadığı zaman cerrahi tedavi uygundur.Cerrahi sonrası elin hareketlerini düzenleyecek bir fizik tedavi programı uygundur."

Op.Dr. Şentürk'ün verdiği bilgiye göre, elde artritis en sık başparmağın tabanında gelişir. Başparmağın kullanımı ile artan ağrı tipik bir özelliğidir. Erken dönemde istirahat, antienflamatuar ilaç tedavisi, ekleme steroid uygulamaları, atel kullanımı gibi tedavi denenebilir. İleri evrelerde ağrıyı azaltmak ve fonksiyonu geri getirebilmek için cerrahi tedavi uygulanması gerekir. Heberden nodülleri el parmaklarının son eklemlerinde oluşan ve osteoartritisin klasik bir bulgusu olan deformasyonlardır.Burada eklem yüzeylerinin bozulmasına bağlı olarak kemikte gelişen çeşitli çıkıntılar kendisini bu görüntü ile ortaya koyar. Bu nodül ağrısız oldukları ve fonksiyonları etkilemediği için tedavi edilmesine gerek yoktur.Bu grup hastada hastaların el hareketlerini sürdürmesi en önemli amaçtır."

Op.Dr. Salih Şentürk, diğer el problemlerini şöyle sıraladı: "Duputyren kontraktürü: El ayasında yer alan fasia adı verilen bir katmanın kalınlaşması ile ailesel geçiş gösteren bir hastalığıdır. Bu hastalıkta elin parmaklarının hareketini sağlayan Tendonlar, kalınlaşma nedeniyle hareketlerini kaybedebilir. Burada hastalığın ailesel olduğu, sigara kullanımı, damar hastalıkları ile ilişkisi, epilepsi ve diabet ile bağlantılı olduğu bilinmektedir.

Tedavide zaman zaman steroid enjeksiyonları ağrılı olan nodüller için kullanılsa da ana tedavi cerrahidir. Cerrahi elin hareketlerinde kısıtlanmanın oluştuğu an yapılır, el ayasındaki yapışıklıkların çıkarılmasını içerir.

Tetik Parmak: Tıbbi literatürde stenozan tenosinovit olarak bilinen tetik parmak elde parmakların bükülmesini sağlayan tendonların ve bu tendonların belli noktalarda altından geçtikleri tünellerin (pulley) rahatsızlığıdır. Tetik parmak, parmak hareketleri esnasında takılma hissi ve ağrı oluşturan bir hastalıktır. Bazen parmakta kilitlenme görülür ve hasta parmağını açmakta zorlanabilir. Birçok olguda istirahat, lokal veya sistemik antienflamatuar ilaçlar tedavide yeterlidir. Bazen bölgeye uygulanan lokal steroid injeksiyonu, semptomların azalmasına yardımcı olabilir ancak orta ve uzun vadede steroidlerin tendon yapısına olan zararlı etkilerinden dolayı tercih edilmemektedir."

Cerrahi tedavinin, lokal anestezi ile avuç içinden yapılan küçük bir kesi ile gerçekleştirildiğini anlatan Dr. Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Cerrahi sonrası şikayetler hızlı bir şekilde geriler ve genellikle tekrar etmez. Elleriniz çok önemli olduğu için herhangi bir sorunla karşılaştığınızda ortopedik cerraha başvurarak konu ile ilgili bilgi ve tedavi seçeneklerini öğrenebilirsiniz. Ortopedi uzmanın kas iskelet sistemi cerrahisi ve medikal tedavisi seçenekleri üzerine eğitim almış bir uzman olduğunu unutmayınız.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7403 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim