• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Embriyo dondurma yöntemi maliyeti düşürüyor

Embriyo dondurma yöntemi maliyeti düşürüyor
Yardımcı üreme teknikleri içinde yer alan ''Embriyo Dondurma'' yöntemi, tüp bebek tedavisinin maliyetini düşürüyor.

Uzmanlar, tüp bebek tedavisi sürecinde elde edilmiş ve dondurularak saklanmış embriyolar ile bu sürecin yumurta takip, iğne kullanma ve yumurta toplama bölümlerinin atlandığı için maliyeti de azalttığını ifade ediyor. Türkiye'de ortalama bir uygulama için tüp bebek tedavisinin 4 bin 500-5 bin 500 TL arasında değiştiğini ifade eden uzmanlar, embriyoların dondurulmasıyla tedavi maliyetinde yaklaşık yüzde 75'lik kazanç elde edildiğini belirtiyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, yaptığı açıklamada, tüp bebek tedavisi gören çiftlerin olası olumsuz sonuçlara karşı embriyolarını dondurabileceklerini söyledi.

Her tüp bebek denemesinin kişiye maliyet getirdiğini dile getiren Şatıroğlu, ''Olumsuz tüp bebek denemeleri, çifti mali anlamda zorlayabilir. Embriyoların dondurulmasıyla, tüp bebek maliyeti azalırken, anne adayının tekrar tekrar ilaç kullanmasına gerek kalmıyor'' dedi.

Şatıroğlu, ''Türkiye'de ortalama bir uygulama için tüp bebek tedavisinin 4 bin 500-5 bin 500 TL arasında değiştiğini, embriyoların dondurulmasıyla tedavi maliyetinde yaklaşık yüzde 75'lik kazanç sağlandığına'' dikkati çekti.

-''DONDURULAN EMBRİYOLAR TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRIYOR''-

Tüp bebek tedavisinin hem psikolojik hem de fiziksel olarak yorucu bir süreç olduğuna işaret eden Şatıroğlu, elde edilmiş ve dondurularak saklanmış embriyolar ile bu sürecin yumurta takip, iğne kullanma ve yumurta toplama bölümlerinin atlandığını söyledi.

Tüp bebek deneme süresinin, en iyi şartlarda yüzde 30-55 arası değişen gebelik oranlarının, aynı oranda hastanın gebe kalamayacağı anlamına da gelebildiğini belirten şatıroğlu, bu yüzden eğer dondurulup saklanmaya imkan verecek sayı ve kalitede embriyo elde edildiyse, hastaya dondurma yaptırmasını önerdiklerini bildirdi.

Embriyoların dondurularak saklanmasının en önemli getirisi, başarısız olgularda 2. defa yapılacak tüp bebek işlemlerine kıyasla tedavi maliyetlerini belirgin olarak azaltmasıdır. Eğer ilk uygulamalarda gebe kalmış ve doğum gerçekleşmişse 2. bebeklerini isteyen çiftlere de daha az zahmet ve maliyetle bu şans tanınabilir.''

Çeşitli sağlık sorunları olan kişilerin de hastalıkları ilerlemeden embriyo dondurma yönteminden faydalanabileceklerinin altını çizen Şatıroğlu, özellikle kanser ve kemoterapi tedavisi görecek uygun çiftlerde bu uygulamanın yapıldığını ifade etti.

''Dondurulmuş embriyo transferlerinde başarı oranının yüzde 30 civarında'' olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, bu oranın dondurulan embriyonun sayısı, kalitesine ve muhafaza koşullarının uygunluğuna bağlı olarak değiştiğini söyledi.

Şatıroğlu, ''Embriyolar çözüldüğünde tamamı aynı canlılıkta olmayabiliyor. Bunların yaklaşık dörtte biri telef olabiliyor. Bu riskin azaltılabilmesi için, teknolojik açıdan iyi donanımlı ve uzman ekibe sahip bir embriyoloji laboratuvarında embriyoların kalitesi maksimumda korunabilir'' dedi. Şatıroğlu, dondurulmuş embriyo ile oluşan gebeliklerde herhangi bir anomaliye rastlanmadığının da altını çizdi.

-EMBRİYO DONDURMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?-

Embriyoloji Laboratuvarı Sorumlusu Embriyolog Gamze Karababa, embriyo dondurma işlemini şöyle anlattı:

''İlk olarak embriyo transferinden sonra elimizde halen iyi kalitede embriyo varsa, dondurularak saklanması yönünde çift bilgilendiriliyor. Çiftin onayı alındığı takdirde, Sağlık Bakanlığının yönetmeliklerine uygun olarak embriyolar, dondurma kitleri içerisine alınıyor ve (-196) derecedeki sıvı nitrojen tanklarında donduruluyor.

Embriyolara tekrar ihtiyaç duyulduğunda ise sıvı nitrojenden çıkartılarak, oda sıcaklığında çözdürülüyor. Çözülen embriyo, transfer zamanına kadar uygun koşullar altında laboratuvarda muhafaza ediliyor.'' 

stargazete.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8896 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim