• BIST 9524.59
  • Altın 2508.202
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.7296
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Emekliye promosyon 900 lirayı da aşabilir

Emekliye promosyon 900 lirayı da aşabilir
Emeklinin dört gözle beklediği promosyonda mutlu son yakın. Son duruma göre, asgari 500 lira üzerinde duruluyor. Bu rakamın emeklinin yılına, maaşına ve bankadaki işlem düzeyine göre, gündeme gelen 900 lira seviyesini aşması da mümkün.

Okan Güray Bülbül

11 milyon emekliyi ilgilendiren promosyon çalışmasında sona gelindi. Özel bankaların her yıl sisteme yeni giren yaklaşık 500 bin emekli için üç yıllığına 500 lira promosyon teklif ettiği belirtiliyor. Buna göre, bütün emekliler için ise '0-500, 500-1.000, 1000-2.000 arası ve 2 bin lira üstü alanlar' olmak üzere kademelendirme yapılması gündemde. Bankalar, emekli aylığı ve sistemde kalma süresine göre promosyon ödemesi yapacak.Önerilen 500 liranın asgari tutar olması ve aylık dilimlere göre yukarı çıkarılabileceği belirtiliyor.

KAMU RAKAMI ARTIRDI

Emeklilere de memurlara ödenen miktar kadar olmasa da promosyon ödenmesi için mutlu son yakın gözüküyor. Kamu bankalarının da promosyon için iştahlı olması emeklilerin yüzünü güldürecek gelişmenin her an yaşanabileceğine işaret ediyor. Emekli aylıkları önemli ölçüde kamu bankaları tarafından ödeniyor. Bunun yanında PTT ile de emekli aylıklarının ödenmesi söz konusu. Kamu bankalarının ve PTT'nin payı toplamda yüzde 90 civarında. Emeklilere promosyon ödenmesi konusunda aslında ortada hukuki bir gerekçe bulunmuyor. 2007/21 sayılı Genelge ile kamuda görev yapan memurların promosyon adı altında bir ödeme almasının hukuki dayanağı oluşturuldu. Ancak bu genelgede 'emekli' ibaresi geçmediği için emeklilere promosyon ödenmesi şu an için mümkün değil. Diğer yandan Türkiye Emekliler Derneği bu konuyla ilgili dava açmıştı. Dava olumsuz sonuçlanınca kamu eliyle promosyon ödenemeyeceği netleşti. Sonrasında özel bankaların emeklilere promosyon konusunda neler yapabileceği görüşülmeye başlandı.

BANKALAR NE İSTİYOR?

Bankaların emeklilere promosyon vermesinin arkasında emeklilerin açtıracakları hesapla birlikte promosyon ödeyen banka üzerinden bankacılık işlemleri yapması beklentisi yatıyor. Ancak emeklilerin çoğu zaman aylıklarını hiç bekletmeden çekmeleri nedeniyle bankalar yüksek miktarlara yanaşmıyor. Diğer yandan emeklilerin kredi kullanması veya avans para kullanmaları karşılığında bankaların promosyonda yıllık 900 TL'ye çıkabilecekleri öngörülüyor.

13'ÜNCÜ MAAŞ GİBİ OLMAZ

Promosyon ödemesi konusunda geçtiğimiz dönemde 13. maaş tarzında yaklaşımlar söz konusu olmuştu. Ancak ne yazık ki, promosyon ödemesinde bu miktara ulaşılması mümkün değil. Yüzlerce kişinin çalıştığı kamu kurumlarında bile 5 yıllık anlaşmalarla ancak bir maaşlık promosyon ödenmesi söz konusu oluyor.

Şartları öğrenip taşımaları önemli

Bankacılıkta son dönemde yapılan düzenlemeler neticesinde kart kullanım ücretleri, kredi kullanımları gibi bankacılık işlemlerinde bankaların işlem ücretlerinde sınırlamalara gidildi. Buna rağmen emeklilerin maaşlarını taşıdıkları bankalardan promosyonun şartlarını ayrıntılı olarak öğrenmeleri ve bundan sonra maaşlarını taşımaları önemli.

İki taraf da kazanacak

Bankaların emekliye promosyon ödememesi için herhangi bir sebep yok. Promosyondan hem bankalar, hem emekliler fayda sağlayacaklar. Görüşmeler sonlandığında emeklilerin bir nebze yüzünü güldürebilecek bir rakamda anlaşılırsa emeklinin aylığı artmış olacaktır. Bunun yanında bankacılık sistemi de bu gelişmeden fayda sağlayacaktır.

İşlem düzeyine göre yükselebilir

Özel bankaların 11 milyon emekliyi kendi bankalarına çekebilmek için rakamı 900 TL'ye kadar çekmesi bekleniyor. Böyle olursa bu durumdan emeklilerin kazançlı çıkması söz konusu olacak. Diğer yandan rakamın çok daha yukarılara çıkma ihtimali de söz konusu. Ancak bu rakam tamamen emeklilerin bankadaki işlem düzeyine bağlı olarak da belirlenebilir.

Başbakan'a sunulacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, emeklilere promosyon çalışmasını tamamladıklarını ve çalışmanın son halini Başbakan Binali Yıldırım'a sunacaklarını belirtmişti. Bankaların cazibe merkezinin yeni emekliler olduğuna işaret eden Bakan Soylu, kamu, katılım, özel bankalar ve PTT olmak üzere dört ayrı kurumla görüşme yaptıklarına dikkat çekmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim