• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Emzik bebeğe zararlı mı?

Emzik bebeğe zararlı mı?
Dört aylık kızım için emzik kullanmak istiyorum. Ama etrafımdakiler emziğin bebeğin ağız yapısı için zararlı olduğunu söylüyorlar. Ne önerirsiniz?

Dört aylık kızım için emzik kullanmak istiyorum. Ama etrafımdakiler emziğin bebeğin ağız yapısı için zararlı olduğunu söylüyorlar. Ne önerirsiniz? S.T./İstanbul
Çocuk emme güdüsüyle dünyaya geliyor. Oral dönem dediğimiz ilk yıllarda, bebek dünyayı ağzıyla keşfetmeye çalışıyor. Bu nedenle her şeyi ağzına götürür, emer, ısırır veya yalar.

PARMAĞINI EMİYOR
Emme güdüsünü ne kadar çok kullanırsa o kadar çok rahatlar. Özellikle, kısa süreli anne sütü almış bebekler, eğer yeterince emme güdüsü pekiştirilmez ise parmağını emmeye ya da herhangi bir nesneyi emmeye başlar. Emzik de bu noktada devreye giriyor zaten.

İKİ YAŞINA KADAR
Hijyenik olması, kullanışlılığı nedeniyle herhangi bir şey yerine emziği tercih etme süreci başlıyor. Ben emziği öneren kişilerdenim. Ancak maksimum iki yaşa kadar... İki yaşından sonraki emzik kullanımı, çocuk için ihtiyaçtan çok bağımlılığa dönüşür.

Kalabalık yerlere götürün
Otizmli bir çocuğum var. Siz bu çocuklara özel eğitim öneriyorsunuz. Bu özel eğitim nasıl alınıyor? Anaokulu eğitimi gibi bir şey mi? İçeriği nedir? A.T./Ankara
Özel eğitim, genel gelişiminde sorun olan çocuk ya da bireylere bire bir, bir uzman aracılığıyla verilen uygulamalı etkinlikleri içerir. Otistik çocuklarda yapılan eğitimin esasında göz kontağı yatar. Çocuktaki göz kontağını artırmak için ayna kullanılması, yüzün rengarenk boyanması ya da uyarılarla sürekli kendisine bakması istenen eğitsel teknikler uygulanır.

ÖZEL EĞİTİM ALMALI
Otizm tanısı almış bir çocuğun en büyük ihtiyacı aslında iletişim kurmaktır. Bu nedenle de ailelere "Çocuğunuzu bol bol gıdıklayın, öpün, sarılın ve dans edin" deriz. Çocuğunuzu kalabalık, farklı mekanlara götürün. Öfke nöbetlerini azaltmanız için olabildiğince sakin ve huzurlu bir aile ortamı sunmaya çalışın. Ancak bu çocukların genel gelişiminde özel eğitim, olmazsa olmaz tek faktördür. Otizmde erken yaşta başlayan eğitimin faydası çok daha fazladır. Yaş ilerledikçe eğitime geç kalınan durumlarda başarı da o oranda düşük olur. Bu nedenle, mutlaka erken yaşlardan itibaren, otistik özellikler gösteren çocukların özel eğitim alması gereklidir.

Kızınıza sorumluluk verin
Dokuz yaşındaki kızım epilepsi hastası. İlaç tedavisi görüyor. Derslere karşı çok ilgisiz... Sürekli bebeklerle oynamak istiyor. Ne yapmalıyız? M.K./Ankara
Birçok farklı nöbet şekli olan epilepside, esas olan çocuğun bilinç kaybı yaşayıp yaşamadığıdır. Eğer bilinç kaybı yaşıyor ve sık sık bu nöbetleri geçiriyorsa bu, öğrenmeyle ilgili sorunlar yaşamasına neden olur. Nöbet esnasında beynin sağlam hücreleri, az da olsa etkileneceğinden çocukta dikkat dağınıklığı ya da isteksizlik olması normaldir. Motivasyonunu artıracak yöntemler bulmaya çalışın. Bebeklerle oynaması büyümek istemediğini gösteriyor. Ona büyüdüğünü hatırlatacak sorumluluklar verin. Evde düzenli bir ortam yaratmaya çalışın. Doktorunuzdan alacağınız yönlendirmelerle davranışlarınızı şekillendirin. Benim önerim, yeteneklerine odaklanmanız ve onları geliştirmeye çalışmanızdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4154 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim