• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Endonezya'da akut böbrek hasarından ölen çocukların sayısı 157'ye yükseldi

Endonezya'da akut böbrek hasarından ölen çocukların sayısı 157'ye yükseldi
Endonezya'da bazı tıbbi şuruplardaki zararlı maddelere bağlı akut böbrek hasarı (AKI) nedeniyle bu yıl hayatını kaybeden çocukların sayısının 157'ye çıktığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Syahril Mansyur, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 27 ilden 269 akut böbrek hasarı vakası bildirildiğini ve yılbaşından bu yana toplam 157 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

Ölü sayısının pazartesi günü 151 olarak rapor edildiğini ancak bugün itibarıyla 157 çocuğun akut böbrek hasarı nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Mansyur, 73 hastanın halen tedavi altında olduğunu ve 39 kişinin de iyileştiğini aktardı.

- Singapur'dan panzehir talebi

Öte yandan Endonezya, akut böbrek hasarı teşhisi konulan çocukların tedavisinde kullanmak için Singapur'dan daha fazla panzehir dozu almayı planlıyor.

Hükümet, hasta çocukları tedavi etmek, iyileşme süreçlerini hızlandırmak ve ölüm oranını azaltmak için Singapur'dan 70 şişe daha panzehir tedarik etmeyi umuyor.

Son iki hafta içinde Endonezya, Singapur'dan etilen glikol zehirlenmesini tedavi etmek için kullanılan fomepizol panzehrinden toplam 30 şişe temin etti.

Cakarta'daki Cipto Mangunkusumo Hastanesi'ndeki hastalar için kullanılan ilacın hastaların durumlarında iyileşmeye yol açtığı gözlemlendi.

- Olay

Endonezya hükümetinin, bu yıl 99 çocuğun akut böbrek hasarı nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından tüm şurup ve sıvı ilaç satışlarını yasakladığı bildirilmişti.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Syahril Mansyur, ülke genelinde ocaktan bu yana 20 ilde 206 vaka ve 99 can kaybı yaşandığı yönünde raporlar aldıklarını paylaşmıştı.

Endonezya'nın gıda ve ilaç ajansındaki yetkilileri ise Gambiya'da böbrek hasarına neden olduğu tespit edilen ürünlerin eczanelerde bulunmadığını ve söz konusu bileşenleri içeren pediatrik şurupların da ülke genelinde yasaklandığını belirtmişti.

Gambiya'da en az 69 çocuğun, yerel olarak satılan bir parasetamol şurubunu kullandıktan 3-5 gün sonra hayatını kaybettiği öne sürülmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu olayın üzerine ülkede, Hindistan'da Maiden Pharmaceuticals Limited tarafından üretilen 4 şuruba karşı uyarıda bulunmuştu.

Çocukların böbrek sorunlarından hayatını kaybettiğini ve Maiden Pharmaceuticals tarafından üretilen şuruplarda "kabul edilemez" seviyelerde toksin bulunduğunu belirten DSÖ, ilaçların şimdiye kadar yalnızca Gambiya'da tespit edilmesine rağmen ülkenin dışına dağıtılmış olabileceği konusunda da uyarmıştı.

Hindistan hükümeti de DSÖ'nün Gambiya'daki çocuk ölümleriyle bağlantı kurmasının ardından söz konusu 4 öksürük şurubuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 801 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim