• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Engelleri aşalım!

Engelleri aşalım!
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu üyesi bir grup, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Maltepe'den, Kızılay Meydanı'na kadar yürüdü.

Sabah saatlerinde Konfederasyon Genel Merkezi önünde toplanan çok sayıda engelli, 'Sosyal devlet gereğini yapsın'', ''Uygulanmayan yasaları kaldırın'', ''Parasız eğitim istiyoruz'' yazılı dövizleri taşıdı ve özürlülerin sorunlarına yönelik bazı sloganlar attı.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu öncülüğünde üye federasyonlar, dernekler, meslek odaları, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Maltepe'de başlayan ''Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Yürüyüşü'' yapıldı.

Bu arada etkinliğe katılan Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, bir engellinin oturduğu tekerlekli sandalyeyi iterek yürüyüşe destek verdi.

Kızılay'da grup adına konuşan Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi de BM'nin 1982 yılında 3 Aralık tarihini ''Dünya Özürlüler Günü'' ilan ettiğini belirterek, Türkiye'nin gerçeklerine bakıldığında bugünün kutlanacak bir gün olmadığını söyledi.

Özürlülere yönelik ayrımcılığın, Türkiye'nin bir toplumsal gerçeği olduğunu ifade eden Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçmişten günümüze görmezden gelinen, çözümlenmeyen ya da ertelenen sorunlar, gündelik yaşamda özürlülerin önüne büyük engeller çıkarmaktadır. Eğitim ve iş olanağından bırakılan özürlülerin yüzde 90'ı zorunlu ev hapsine mahkum konumda yaşamlarını sürdürüyor. Diğer yandan da toplumsal duyarlılığın gelişmemişliğinden kaynaklanan ve sosyal yaşamın her alanında açıkça gözlemlenebilen ayrımcılığa uğramaktadır. Toplum ve devlet, özürlülerin üretim ve yaratıcı potansiyelinden yararlanmak yerine özürlüleri sadaka kültürüne, vicdanlara teslim etmekte ve dilenmek zorunda bırakmaktadır. Ayrımcılığa uğramadan, bu ülkenin eşit yurttaşları olarak eğitim, sağlık, bakım, rehabilitasyon ve sosyal güvenlik haklarımızdan yararlanmak istiyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam kurabilmek için iş gücüne katılmak, çalışmak, üretmek, bağımsız ve özgür bireyler olarak yaşamak istiyoruz.''

MANİSA'DA MERDİVEN ENGELİ
Manisa Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla düzenlenen bir etkinlikte, bedensel engelliler ''merdiven engeline'' takıldı.

Manisa Belediyesi'nin organizasyonuyla düzenlenen Dünya Özürlüler Günü etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Törenin ardından oluşturulan kortejle aralarında bedensel engellilerin de bulunduğu katılımcılar, Mustafa Kemalpaşa Caddesi üzerinden Manisa Belediye Meclis Salonu'na kadar ''Engelli Sevgi Yürüyüşü''ne katıldı.

Bedensel engelli katılımcılar, yürüyüşün ardından Manisa Belediyesinin, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) ve Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) desteğiyle belediye meclis salonunda düzenlenen paneli takip etmek istedi. Ancak merdiven engeliyle karşılaştılar.

Bedensel engelliler, tekerlekli sandalyeleriyle panelin yapılacağı belediye meclis salonuna giremeyince, durumu protesto ederek, programa katılmadı.

Salona giriş için düzenleme yapılmamış olmasına tepki gösteren Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız, karşılaştıkları bu durumdan Manisa Belediyesi Özürlüler Koordinasyon Merkezi'ni sorumlu tuttu.

Belediyenin kendilerine her türlü desteği verdiğini, ancak merkez sorumlusunun üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini savunan Yıldız, ''Mimarimiz bozuk. Önce kafaların düzelmesi gerekiyor'' dedi.

Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu, yaşanan olayın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın büyütülmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Çok güzel bir organizasyon oldu, ufacık bir şeyi büyütmeyelim. Biz içeri geçerek panelimizi yapalım. Biz engellilerimizin arkasındayız, onlar için her şeyi yapıyoruz. Spor müsabakalarında da her türlü etkinliklerinde de yanlarındayız. Yasemin Hanım ne zaman istese onların hizmetindeyiz. Güne güzel başladık, güzel bitirelim'' dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3342 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim