• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Engelli çocuklara jandarma köpekleriyle terapi

Engelli çocuklara jandarma köpekleriyle terapi
Jandarma Genel Komutanlığına bağlı olarak Nevşehir'de faaliyet gösteren Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı tarafından, engelli öğrencilere eğitimli köpek ve atlarla terapi hizmeti sunuluyor

 

Asayiş ve terör olayları ile arama ve kurtarmalarda görev alan özel eğitimli köpekler ile turistik bölgelerde asayişin sağlanmasında kullanılan jandarma atları, hayvanlarla etkileşim sağlamaları amacıyla JAKEM'e getirilen engelli çocuklarla buluşturuluyor.

Çocuklara, hayvanlara karşı gelişen korkularını yenmeleri ve cesaret kazanmaları amacıyla kapılarını açan JAKEM, sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor.

Öğretmen ve ebeveynleri ile JAKEM'i ziyaret eden çocuklar, eğitimli köpeklerin sunduğu gösteriyi izliyor. Çocukların köpeklere dokunarak hayvanlar ile iletişim kurmaları sağlanıyor. Daha sonra Atlı Birlik Komutanlığının sahasına götürülen engelli çocuklar, burada öz güven kazanmaları için ata bindiriliyor.

Projede, sözel komutlara göre davranış sergileyen uysal atlar ile oyun kabiliyeti yüksek, insanlara yakınlığı ile bilinen golden ve labrador cinsi köpekler kullanılıyor.

Özel eğitim merkezi öğretmenlerinden Şefika Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belirli aralıklarla JAKEM'e getirdikleri engelli öğrencilerin davranışlarında olumlu değişikliklerin fark edildiğini belirtti.

Çocukların, köpeklerle vakit geçirdiklerinde çeşitli korkuları yendiklerine dair gözlemde bulunduklarına işaret eden Özkan, at binmenin ise denge sağlama ve öz güven oluşması konusunda öğrencilerine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Özkan, "Öğrencilerimizin sosyal yaşamlarında öğrenme ve beceri kazanmalarını istiyoruz. Burası, çocuklara dokunma becerilerini geliştirmede, hayvan sevgisini aşılamada ve farklılık oluşturmada bize çok büyük fırsat sağlıyor. Bu tarz etkinlikler olduğu için öğrenciler, okula gelmeyi daha çok istiyorlar, motivasyonları artıyor ve hayvanlara karşı sevgileri daha da büyümüş oluyor." dedi.

Özel öğrencilere, yaşamsal beceri eğitimi veren okul öğretmenlerinden Seyhan Ertürk ise engelli çocuklarda bulunan çeşitli ön yargıların bu tür etkinlikler aracılığıyla kaybolduğunu ve verilen eğitimi öğrenme konusunda daha duyarlı hale geldiklerini kaydetti.

Ertürk, "Hayvanlarla birlikte oldukları zaman kendilerine karşı öz güvenleri artıyor. Onlara karşı sevgileri artıyor ve daha yakından tanımış oluyorlar. Resimlerle biz tanıtmaya çalışıyoruz ama hayvanları canlı görmeleri tabii ki daha farklı oluyor. Pek çok öğrencimizin köpeklerden korktuğunu biliyoruz şu an onları sevmeye başladılar. En azından hayvanlara karşı olan ön yargılarını yenmiş olacaklar." diye konuştu.

Otistik öğrenci velisi Ayşe Avşar da okuldaki eğitimlerin yanı sıra JAKEM'deki etkinliklerin çocuğunun gelişimine fayda sağladığını belirterek, bu hizmetin sunulmasında emeği geçen yetkililere teşekkür etti.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1913 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim