• BIST 8876.85
  • Altın 2240.894
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.1251
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

"Engelli memur sayımızı artırmaya devam edeceğiz"

"Engelli memur sayımızı artırmaya devam edeceğiz"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya: - "İnşallah önümüzdeki 6 ay içerisinde 2 bin 500 engelli kardeşimizin daha kamuda istihdamını gerçekleştireceğiz."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 6 ay içinde 2 bin 500 engelli bireyin daha kamuda istihdamının gerçekleştirileceğini belirterek, "Biz engelli memur sayımızı artırmaya devam edeceğiz." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen "Biz Birlikte Güçlüyüz" programında konuşan Kaya, engelliler için hayatı kolaylaştırmayı kendilerine şiar edindiklerini söyledi.

Kaya, "İnsanın yaratılışında ya da sonradan fiziksel engele sahip olması Allah'tan ama asıl engelin, kötülükle beslenmiş vicdanlarda olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz." diyerek, iktidara geldiklerinde zihinlerdeki engelleri bir bir kaldırmayı kendilerine şiar edindiklerini aktardı.

Engellilerin toplum hayatının içinde aktif şekilde yer almaları için birçok politika ürettiklerini, engellilere yönelik eğitim, sağlık ve istihdam konularında önemli hizmetler sunduklarını dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz toplumun tüm kesimlerini kucaklayan insan odaklı politikalarla engelli vatandaşlarımızın önündeki tüm hukuki, sosyal, fiziki engelleri kaldırmanın gayreti içerisindeyiz. İnsanı önce toplumun sonra devlet anlayışımızın merkezine koyduk. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyerek, yola koyulduk. Engellilerimizin üreten, bağımsız bireyler olarak spordan sanata, yönetimden ticarete, sosyal hayatın tüm alanlarında etkin şekilde yer almalarını istiyoruz. Biz istiyoruz ki engelli bireyler eğitim hayatının içinde yer alsın, eğitimlerini aldıktan sonra istihdamın içinde yer alsınlar. Biz engellilerimizin ailelerinin hayatını kolaylaştırmak için gece, gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz.

Hükümet olarak amacımız; eğitim, sağlık, istihdam, erişilebilirlik, sosyal hizmetler ve toplumsal yaşama katılım alanlarındaki engellilerimizin sorunlarını bir bir tespit edip, bunlara yönelik çözüm üretmek ve bunları da hayata geçirmek. Türkiye'de son 16 yılda engellilerimizin hayatını kolaylaştırmak için devrim niteliğinde adımlar attık. Hukuki olarak alt yapıyı güçlendirdik. Türkiye'de ilk defa bin 500 maddelik engelliler hukukunu oluşturduk. Birleşmiş Milletler'in engellilerin haklarına ilişkin sözleşmesini ilk imzalayan ülkelerden biri olduk. Biz her türlü ayrımcılığa karşı olma ilkesiyle 2010'da anayasayla güvence altına aldık ve bu alanda da aslında zihniyet ve hukuk devrimini gerçekleştirdik."

- "Artık Türkiye'de engellilerine bakan bir sosyal devlet var"

Bakan Kaya, geliştirdikleri politikalarla engellilerin sosyal yaşama katılımını her zaman desteklediklerini belirterek, "Bugün aileleriyle birlikte düşündüğümüzde yaklaşık 30 milyonu bulan insanımız, Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal devlet yüzüyle tanışmış durumda." dedi.

Kaya, "Artık Türkiye'de engellilerine bakan bir sosyal devlet var. Kimsenin, hiçbir engelli annesinin gözünün arkada kalmasına gerek yok. Biz devlet olarak tüm engellilerimizin, annelerimizin yanındayız." ifadelerini kullandı.

İktidarları boyunca engelli bireyler için geliştirilen ve hayata geçirilen çalışmalara ilişkin de bilgi veren Kaya, bugün 505 bin aileye bin 85 lira evde bakım desteği verdiklerini, evde bakımı mümkün olmayan bireyler için kurumsal hizmet kapasiteleriyle destek olduklarını anlattı.

Kaya, özel eğitimden faydalanmak için gereken engel oranını yüzde 40'tan, yüzde 20'ye düşürdüklerini, yaş sınırını kaldırdıklarını, özel eğitim okullarında, sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören engelli öğrenci sayısını yaklaşık 6 kat artırarak, 333 bine çıkardıklarını ifade etti.

Ayrıca 2 bin 74 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde öğrenim gören öğrenci sayısının da 373 bini aştığını vurgulayan Kaya, engelli öğrenciler için ücretsiz taşımayı getirdiklerini, bununla birlikte de okula devamlılıkta çok önemli bir artış sağladıklarını söyledi.

Bakan Kaya, şöyle devam etti:

"Aldığımız birçok tedbir, yeni politika uygulamaları sayesinde tüm engellilerimizin hizmetlerimizden eşit ve adil şekilde yararlanmalarını sağlıyoruz. Bir önemli ve yeni husus daha engelli bireylerimizin üniversite hayallerini gerçekleştirmeye yönelik. Artık engelli öğrencilerimiz de çok daha kolay şekilde üniversite hayallerini gerçekleştirebilecek. YÖK ile birlikte yaptığımız çalışma sonucunda, YÖK'ün aldığı kararla özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programların yüzde 10 kontenjanı engelli bireyler için ayrılmış durumda. Böylece yüksek öğrenimde engelli gençlerimiz için bir pozitif ayrımcılığı da hayata geçirmiş olacağız. Bu yeni karar, tüm engelli bireylerimiz ve aileleri için hayırlı uğurlu olsun."

- "Tüm engelleri kaldırmak adına çalışmaya devam edeceğiz"

Kaya, engellilerin istihdamı konusuna da değinerek, "Biz iktidara geldiğimizde, 2002'de kamuda 5 bin 777 engelli personelimiz vardı. Bugün geçtiğimiz aylarda yaptığımız atamayla birlikte bu rakamı 54 bine çıkarmış durumdayız. İnşallah önümüzdeki 6 ay içerisinde 2 bin 500 engelli kardeşimizin daha kamuda istihdamını gerçekleştireceğiz. Biz engelli memur sayımızı artırmaya devam edeceğiz. Yine korumalı iş yeri modeliyle ağır engeli olan, fiziksel, ruhsal ve mental engeli olan bireylerimizin de iş sahibi olmalarını, sosyal hayata katılmalarını sağlıyoruz. Engelli kardeşlerimizin öz güvenini, umudunu artıran istihdama yönelik teşvik politikalarımızı inşallah önümüzdeki dönemde de artırarak sürdürmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Özel sektörde de engelli istihdamını teşvik eden politikalarını artıracaklarını söyleyen Kaya, "Bugün engelli kardeşlerimizin işçi olarak istihdamında kamu-özel sektör iş birliğinde yaklaşık 105 bin rakamına ulaşmış durumdayız. Biz istiyoruz ki çok daha fazla engelli kardeşimiz kamuda, özel sektörde istihdamın içerisinde yer alsınlar, sosyal hayatın içerisinde yer alsınlar." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, geleceğin güçlü Türkiye'sini oluşturmak için engelli ve engelsiz tüm bireylerin omuz omuza yürümeleri gerektiğinin altını çizerek, "Biz gerçekten çok büyük sabır ve gönüllülük isteyen bu çalışmalarda hem bizim hem engelli kardeşlerimizin birlikte çalışması gerektiğine inanıyoruz. Hiçbir engel çaba sarf edilmeden ortadan kaldırılmaz. Biz bunun farkındayız. Hayattaki tüm engelleri kaldırmak adına, gece, gündüz demeden en yüksek hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Farklı alanlarda başarı gösteren engelli bireylerin hikayelerinin de aktarıldığı programda, işitme engelli çocuklar tarafından işaret diliyle İstiklal Marşı okundu.

Program, fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Bu haber toplam 3427 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim