• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Engelli sağlık kurulu raporları hakkında genelge

Engelli sağlık kurulu raporları hakkında genelge
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından Engelli sağlık kurulu raporları hakkında genelge yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 87307621-402
Konu: Engelli Sağlık Kurulu Raporları Hk.

GENELGE
2017/...

Bilindiği üzere, Engelli Sağlık Kurulu Raporları "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" kapsamında düzenlenmekte olup, ülkemizde engelli vatandaşlarımızın kendilerine sağlanan hak ve hizmetlerden yararlanabilmesi bu çerçevede mümkün olabilmektedir.

Ancak, engelli sağlık kurulu raporları (ESKR) ile ilgili vatandaş memnuniyetinin artırılması, sürecin aksayan yönlerinin tekrar gözden geçirilmesi ve mevzuatta yer alması ihtiyacı bulunan konularla ilgili güncellemelerin tamamlanması ihtiyacına binaen "Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik" çalışmaları Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda devam etmektedir.

Ayrıca, 5378 sayılı Kanun'un Madde 4 (g) bendinde yer alan "Engeli olan çocuklara yönelik hizmetlerde çocuğun üstün yararının gözetilmesi esastır" ibaresi doğrultusunda, akademi, sivil toplum kuruluşları, T.C. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın katılımı ile "Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) Yönetmeliği" geliştirilmiş olup, çalışmaları devam etmektedir.

Bu itibarla, anılan yeni yönetmelik çalışmaları kapsamında Türkiye genelinde engelli karar destek sistemi oluşturularak mükerrer kayıtların önüne geçilmesi, daha hızlı ve kaliteli veri toplanması ve verilerin eş zamanlı ilgili tüm kurumlar arasında paylaşılması amacıyla, Engelli Sağlık Bilgi Sistemi (ESBS) çalışmaları da devam etmekte olup, ilgili yönetmeliklerin yayımlanması ile birlikte kullanıma sunulacaktır.

Bu minvalde, mevcutta düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarının sonuçlandırılması sürecinin çabuklaştırılması, engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması, sosyal hak ve yardımlardan faydalanmalarına vesile olan sağlık kurulu raporlarının düzenlenme sürecinde iyileştirmeler yapılması amacıyla;

1- Mezkûr mevzuat hükümleri muvacehesinde, engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık tesislerinde engelli bireylerin poliklinik hizmetlerinde öncelik hakkına riayet edilerek muayene sürecinin çabuklaştırılması,

2- 300 yatak kapasitesi altındaki sağlık tesislerinin mevcut planla devam etmesi, 300 ila 500 yatak kapasiteli sağlık tesislerinde en az haftanın 3 (üç) günü, 500 ve üzeri yatak kapasiteli sağlık tesislerinde ise 1 (bir) yıl süre ile haftanın her günü Engelli Sağlık Kurullarının toplanması,

Hususlarında hiçbir aksamaya mahal vermeden gerekli tedbirlerin alınmasını ve takibinin titizlikle yapılmasını önemle rica ederim.

Prof. Dr. Eyüp GUMUŞ
Bakan a.

Müsteşar

DAĞITIM:
Gereği:                                            Bilgi:

81 İl Valiliği (İl Sağlık Müdürlüğü)      Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
                                                       
Maliye Bakanlığı
                                                       
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
                                                       
İçişleri Bakanlığı
                                                       
Milli Savunma Bakanlığı
                                                       
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
                                                       
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

Genelgenin aslı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 14330 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim