• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Engelliler için profesyoneller göreve hazır

Engelliler için profesyoneller göreve hazır
AİÇÜ bünyesinde kurulan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Bölümü'nde eğitim gören öğrenciler, "Engelli Bakım Teknikeri" olarak mezun oldu.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Bölümü ilk mezunlarını verdi.

AİÇÜ Nezahat Çeçen Konferans Salonu'nda düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Mustafa Öztürk, Türkiye'de ilk defa kurulan bu bölümde 86 öğrencinin mezun olduğunu söyledi.

Öztürk, "Avrupa'da, Hollanda'da, Danimarka'da, İngiltere'de ve Amerika'da, 8 ülkede yaşlı bakımıyla birlikte icra olunan bir bölümdü ama ne yazık ki Türkiye'de bu bölüm yoktu. Engelliler bakımı bulduğumuz, yetiştirdiğimiz 2-3 hafta eğitim verdiğimiz insanlarla engellilere bakmaya ve onların hayatla olan ilişkilerini kurmaya çalışıyorduk" dedi.

Bu bölümün Türkiye'de de kurulabileceğini araştırmaya, gözlem yapmaya ve yurt dışında da çalışmalar yapmaya başladıklarını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Ben ve Prof. Dr. Ali Seyyar, 2 yıl boyunca böyle bir bölüm için araştırmaya, gözlem yapmaya ve yurt dışında da çalışmalar yapmaya başladık. Tabii bunu yapmak kolay değil. Türkiye üniversitelerinde böyle bir bölüm için YÖK'ten izin almak da kolay değil. O dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'mız Fatma Şahin ile görüştükten sonra önce engellilerle ilgili bakım parası tanındı. Böylece bizim mezun olacak arkadaşlarımızın istihdama yönelik önü açılmış oldu. Daha sonraki zamanlarda yönetmelik çıkarıldı. Bakım güvencesi adı altında, sosyal sigortalar, emekli sandığı, Bağkur gibi bir güvence sistemi getirildi. Bakım güvencesi adı altında raporunu icra eden herkese devlet dedi ki 'İstersen sana evde bakacağım, istersen kuruma gel kurumda bakacağım.' Böylece bizim artık profesyonelleri yetiştirmek için hiçbir mazeretimiz kalmamıştı. Buradan mezun olacak öğrencilerimizin hem eğitimleriyle ilgilendik hem de bu eğitimin sonunda istihdam edilmeleri içinde önlerini açtık. Meslek tanımlarını yaptık, artık bu öğrencilerimizin adı 'Engelli Bakım Teknikeri'dir. Bu öğrencilerimiz için 12 bakanlığımıza yazılar yazdık. Buradan mezun olacak çocuklar sizin ilgili genel müdürlüklerinizde çalışabilirler dedik."

Öztürk, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. İrfan Arslan'la Ağrı'da toplantı yaptıklarını ifade ederek, "Ders programımız YÖK'te kabul edildi. Adapazarı'ndan, Ankara'dan, İstanbul'dan mekik dokuyarak bu bölümdeki dersleri oluşturduk ve içeriklerini yazdık. Sonra bu bölümü YÖK'e götürdük. Bu bölümün ek öğrenci kontenjanıyla yetiştirmesini 2012-2013 yılında başardık. İşte 2012-2013 öğrencileri şimdi mezun olacaklar" diye konuştu.

Türkiye'de ilk defa böyle bir bölüm kurulduğunu vurgulayan Öztürk, "İlk defa bu bölümün kurucusu olmaktan da her zaman onur ve şeref duyacağım. İşte o bölümün öğrencileri bugün huzurlarınıza geldiler ve bugün mezun olacaklar. Anne ve babalar, dezavantajlı gruplar olarak bildiğimiz engellilere çok özel yeteneklerle donattığımız gençlerimizi armağan ettiğiniz için hepinize üniversitem, bölümüm ve tüm engelliler adına en kalbi şükranlarımı arz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından bölümden mezun olan 86 öğrenciye belgeleri verildi.

Bu haber toplam 7641 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim