• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Epidermolizis Bülloza Tanılı Hastalara Sunulacak Hizmetler ve Tedarik Edilecek Tıbbi Malzemeler

Epidermolizis Bülloza Tanılı Hastalara Sunulacak Hizmetler ve Tedarik Edilecek Tıbbi Malzemeler
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Epidermolizis Bülloza Tanılı Hastalara Sunulacak Hizmetler ve Tedarik Edilecek Tıbbi Malzemeler hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı

 

 

Sayı: 96773357-045.99               18.02.2015
Konu: Epidermolizis Bülloza Hk.

18.02.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile epidermolizis bülloza tanılı hastalarla ilgili olan SUT'un 3.3.1 - Yara bakım ürünleri ve Antimikrobiyal Örtüler maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi ile beşinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. Ayrıca anılan maddenin onüçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(13) Epidermolizis bülloza tanılı hastalara yara bakım hizmetlerinin ödenebilmesi için Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucuları tarafından, deri ve zührevi hastalıkları uzman hekimi, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzman hekimi ve genel cerrahi uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekmektedir. Sağlık kurulu raporu 2 (iki) yıl geçerlidir. Epidermolizis bülloza tanılı hastaların yatarak veya ayakta tedavileri kapsamındaki yara bakım hizmetleri ile bu hizmetlerde kullanılan tıbbi malzemeleri SUT EK-2/B Listesinde yer alan "530.533" kodlu "Epidermolizis bülloza hastalığında yara bakım hizmetleri" işlemi üzerinden sadece Sağlık Bakanlığı 'na bağlı sağlık hizmeti sunucularınca faturalandırılır. Bu hasta grubuna sunulan her türlü yara bakım hizmetlerinin ve bu hizmetlerde kullanılan tıbbi malzemelerin Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucuları tarafından temin edilmesi ve uygulanması zorunludur. Bu grup hastalara yara bakım hizmetlerinde kullanılan malzemeler için şahıs ödemesi kapsamında herhangi bir ödeme yapılmaz. Ancak bu kapsamda tedavi gören hastalara kullanılan malzemelerin Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucuları tarafından temin edilmeyerek hastaya reçete karşılığı dışarıdan temin ettirilmesi durumunda fatura tutarı ilgili hastaya ödenerek Sağlık Bakanlığına yapılan global ödemeden söz konusu fatura tutarı düşülür."

Ayrıca söz konusu hastaların tedavisinde kullanılacak olan tüm tıbbi malzemeler için ise "OR4685 - Epidermolizis Bülloza Yara Bakım Seti" SUT Koduyla malzeme tanımı yapılmıştır.

Diğer taraftan Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan Protokolde de konu ile ilgili olarak; "01.02.2015 tarihinden itibaren epidermolizis bülloza tanılı hastalar için ihtiyaç duyulan yara bakım hizmetleri ve kullanılması gerekli görülen yara bakım ürünlerinin, gerek ayakta ve yatarak tedaviler kapsamında gerekse evde bakım hizmetleri kapsamında Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları bünyesinde yer alan sağlık kurum ve kuruluşlarınca sağlanması zorunlu olup, bu kişilere ihtiyaç duyulan yara bakım hizmetleri ve kullanılması gerekli görülen yara bakım ürünleri bedelleri Kurum tarafından sözleşme ve usul esaslar ekinde yer alacak ek sözleşmede belirtilen usul ve esaslar ve ödeme takvimi dahilinde Sağlık Bakanlığına ayrıca ödenecektir." hükmü yer almıştır.

Tüm bu açıklamalar ışığında ve hastaların mağduriyet yaşamamaları bağlamında; epidermolizis bülloza tanılı hastalarına verilecek olan yara bakım hizmetleri ile bu hizmetlerde kullanılan tıbbi malzemeler için satınalma işlemleri dahil tüm süreçlerde gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması ve konunun hassasiyetine binaen Tıbbi Hizmet Başkanları ve Hastane Yöneticileri tarafından konunun titizlikle takibinin yapılması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

Uzm.Dr. Merve AKIN
Kurum Başkan V.

DAĞITIM
Gereği:                                       Bilgi:
89 Kamu Hastaneleri Birliği           B-1 Planı
Genel Sekreterliğine

 

Yazının aslı için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim