• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Epilepsi Hastaları Kışın Uyku Düzenine Dikkat: Nöbeti Tetikleyebilir

Epilepsi Hastaları Kışın Uyku Düzenine Dikkat: Nöbeti Tetikleyebilir
Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, uyku düzensizliğinin epilepsi hastalarında olumsuz etkileri...

Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, uyku düzensizliğinin epilepsi hastalarında olumsuz etkileri olabileceğini söyleyerek, "Kış aylarında karanlık saatlerin uzaması uyku düzeninde bozukluğu getirir ve bu da epilepsi nöbetini tetikleyebilir" dedi.

Fazla ya da az uyumaktan kaynaklı uyku bozukluklarının epilepsi nöbetini tetikleyebildiğini söyleyen Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, "Epilepsi hastalığı bilindiği üzere genellikle bayılma, kasılma ve bilinç kaybını seyreden bir hastalıktır. Bazı durumlarda hastanın bilinci tam olmadan da seyredebilir ama bilinç bozukluğu yaşanabiliyor. İstemsiz kol ve bacak hareketleri veya kasılmalar olabiliyor. Hastalık genel hatlarıyla bu şekilde. Epilepsi hastalığını tetikleyici faktörler vardır ve tüm epilepsi hastalarının bu konuda bilinçli olmasını isteriz. Özellikle uykusuzluk tetikleyici faktörlerden önde gelenlerinden biridir. Epilepsi hastaları eğer düzensiz uyursa, gece geç saatlerde uyur, erken saatlerde uyanırsa veya bazen hafta sonu oluyor genellikle gece geç saatlerde uyuyor ve ertesi gün öğlene doğru uyanıyorsa bu tür uyku bozuklukları epilepsi hastalarının nöbetini tetikleyebiliyor" dedi.

Prof. Dr. Hüseyinoğlu, kış aylarında karanlık saatlerin artmasından kaynaklı uyku bozukluklarının da epilepsiyi tetikleyebileceğini söyleyerek, "Kış aylarında biliyorsunuz gece, günün karanlık saatleri daha uzun, ışıklı güneşli saatleri daha kısa oluyor. Tabi ki bu da bir miktar o uyku bozukluklarına yol açıyor ve epilepsi üzerinde tetikleyici bir özellik göstermiş olabiliyor. Bu konuda hastalara önerim; rutinlerini bozmamaları, kış ve yaz aylarında aynı rutinde ve hafta içi hafta sonu da aynı rutinde devam etmelerini öneriyorum. Yaş itibariyle erişkin insanlarda 7-7,5 ve 8,5 saat uyuma genellikle ortalama olarak yeterli oluyor. Gece ani uyanmalar, sabah erken uyanmalar, yetersiz uyku, uykudan yoksun kalma veya uzun uyku periyotları epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir. Bundan dolayı özellikle de epilepsi hastalığından muzdarip insanlara uyku düzenlerine dikkat etmelerini söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 491 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim