• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

"Erdoğan'ın sağlık vizyonuyla 16 yılda geldiğimiz nokta ortadadır"

"Erdoğan'ın sağlık vizyonuyla 16 yılda geldiğimiz nokta ortadadır"
SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl: "Cumhurbaşkanımızın sağlık vizyonu ile 16 yılda geldiğimiz nokta ortadadır. Artık günümüzde kendi ilacımızı, kendi aşımızı, kendi tıbbi cihazlarımızı üretebilecek teknolojiye ve bilgi birikimine sahibiz.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık vizyonu ile 16 yılda gelinen noktanın ortada olduğunu, günümüzde artık Türkiye'nin kendi ilacını, aşısını, tıbbi cihazlarını üretebilecek teknolojiye ve bilgi birikimine sahip olduğunu belirterek, "Milletimizin seçim beyannamelerinde, meydanlarda yıkmaktan, satmaktan, sökmekten, durdurmaktan başka hiçbir vaatleri bulunmayan yıkım koalisyonuna fırsat vermesi, aynı zamanda sağlık alanında 16 yıllık kazanımların hebası anlamına gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Erdöl, yaptığı yazılı açıklamada, 24 Haziran'da eski Türkiye'nin tercih edilmesi durumunda sayıları 22 milyonu bulan kronik hastanın çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtti.

TBMM'de 2002 yılı sonrasında uzun süre Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı görevinde bulunduğunu hatırlatan Rektör Erdöl, 2002'de sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin çöktüğünü, tedaviye ulaşılamayan bir Türkiye devraldıklarını ve gelişmiş ülkelerin 30-40 yılda başaramadığı sağlıkta dönüşüm sürecini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 10 yıl gibi kısa bir sürede başardıklarını ifade etti.

- "Bir neslin ömrü, hastane kuyruklarında geçti"

AK Parti iktidarı öncesinde sağlık ve sosyal güvenlik sistemindeki anormal uygulamalar nedeniyle, vatandaşların farklı hizmet uygulamalarına muhatap olduğunu, hastane ve eczane hizmetlerinde adaletsiz bir tablonun yaşandığını, kanser hastalarına tedavi için birkaç sene sonraya gün verildiğini ve hastaların tedavi olamadan yaşamlarını kaybettiğini aktaran Rektör Erdöl, şunları kaydetti:

"Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturundan hareketle geleceğin Türkiye'si için sağlık adına çok önemli projeler hayata geçirildi ve birçok yatırımlar yapıldı, yapılmaya devam ediyor.

Bir ülkenin medeniyet seviyesinin en temel göstergelerinden biri, hiç şüphesiz sağlık alanında ulaşılan noktadır. Ne yazık ki bir neslin ömrü, hastane kuyruklarında geçti. Sağlıklı girenlerin hasta çıktığı, ambulans taleplerinin karşılanamadığı, karşılansa bile yakıt parasının hastadan talep edildiği, hastaların hastaneye ulaşamadan yollarda hayatlarını kaybettiği, hastanelerin, sağlık personelinin, araçların ihtiyacı karşılamadığı bir süreçten bu günlere geldik. Hastaların, bebeklerin, cenazelerin hastanelerde rehin alındığı, fahiş ilaç fiyatları ile milletin canından bezdirildiği, SSK, BAĞ-KUR, Yeşilkart reçetelerine pek çok ilacın ödemesinin yapılmadığı, diş tedavisinin adeta mümkün olmadığı ilkel bir süreçten bahsediyorum."

Erdoğan döneminde her alanda olduğu gibi sağlık alanında da yapılan devrimlerle birçok yenilik ve gelişmeye imza atıldığını vurgulayan Prof. Dr. Erdöl, genel sağlık sigortasıyla tüm vatandaşların sosyal güvence kapsamına alındığını ve bu sistemin yurt dışında pek çok üniversitede ders olarak okutulduğunu belirtti.

İşçi, memur, asker, emekli gibi değişik meslek grubundaki vatandaşların sağlık hizmetine erişim adaletsizliğinin sona erdiğini ifade eden Erdöl, Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi farklı yapıların tek çatı altında toplandığını, toplumda nüfusun yüzde ellisinin hastaneye ve ilaca ulaşamadığını aktardı.

- "İnsanlar istediği hastanede tedavi olabiliyor"

Günümüzde artık insanların istediği hastanede tedavi olabildiğini, dilediği eczaneden ilaçlarını alabildiğini ve dilediği hekimi seçebildiğini anlatan Prof. Dr. Erdöl, şöyle devam etti:

"Hep birlikte ambulansın yakıt ücretini hastanın ödediği bir ilkellikten uçak ve helikopter ambulansların millete hizmet ettiği bir dönüşüme tanıklık ettik. Artık ambulanslarımız kentsel bölgede ilk 10 dakikada, kırsal bölgede ise ilk 30 dakikada vakalara ulaşabiliyor. Hastanelerimizin konforu tamamen değişti. 8-10 kişilik koğuş sistemi sona erdi ve insanımıza yakışan şekilde tek, maksimum çift kişilik odalara dönüştürüldü. Milletimiz artık 5 yıldızlı otel konforunda yapılan dev şehir hastanelerinde sağlık hizmeti almaktadır.

2002 öncesi büyük bir sorun olan ağız diş sağlığı hizmeti, kurulan çok sayıda ağız ve diş sağlığı merkezleri ile sorun olmaktan çıktı. Tam Gün Yasası’yla kamuda çalışan hekimlerimizin sadece kamuda çalışmaları sağlandı. Mecburi hizmet uygulaması ile de ülkemizin en ücra köşelerinin hekim ihtiyacı giderildi. Hastaların, cenazelerin, yeni doğan bebeklerin hastanelerde rehin tutulduğu günlerden acil ve yoğun bakım hizmetlerinin ücretsiz verildiği günlere gelindi."

AK Parti öncesinde engelli vatandaşların çok zor durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Rektör Erdöl, engelli maaşlarının yüzde 1000-1700 oranlarında arttırıldığını ifade etti.

Eşi vefat eden kadınlara, muhtaç asker ailelerine, terör mağdurlarına ve 450 bin engelli refakatçisine evde bakım aylığı bağlandığını, kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalıktan ve ölümlerden sorumlu olan sigara ve tütün kullanımı ile mücadelede tüm dünyaya örnek olan bir başarı elde edildiğini anlatan Erdöl, Türkiye'nin tütünle mücadelesi nedeniyle DSÖ tarafından dört kez ödüllendirilerek rekor kırdığını belirtti.

- "Erdoğan'ın sağlık vizyonu ile 16 yılda geldiğimiz nokta ortadadır"

Türkiye'nin maliyet avantajı ve gezme fırsatının yanı sıra kaliteli teknolojik altyapısı ile dünyada sağlık turizminde ilk 5 ülke arasına yükseldiğini aktaran Rektör Erdöl, şu değerlendirmede bulundu:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık vizyonu ile 16 yılda geldiğimiz nokta ortadadır. Artık günümüzde kendi ilacımızı, kendi aşımızı, kendi tıbbi cihazlarımızı üretebilecek teknolojiye ve bilgi birikimine sahibiz. Milletimizin seçim beyannamelerinde, meydanlarda yıkmaktan, satmaktan, sökmekten, durdurmaktan başka hiçbir vaatleri bulunmayan yıkım koalisyonuna fırsat vermesi, aynı zamanda sağlık alanında 16 yıllık kazanımların hebası anlamına gelecektir.

Çünkü AK Parti’nin bu ülkeye kazandırdığı her şeyi yıkacağını, satacağını, yerle yeksan edeceğini söyleyen uzaktan kumandalı bir muhalefet tablosuyla karşı karşıyayız. Seçimde eski Türkiye'nin tercihine yönelik bir tablo çıkması durumunda Türkiye'nin sağlıkta dönüşüm sürecinde çok önemli görevler ifa etmiş birisi olarak özellikle ifade etmek istiyorum, sürekli sağlık hizmeti almak zorunda olan ve sayıları 22 milyonu aşan kronik hastalarımız için son derece kaygılıyım. Yıkım ittifakının olmayan sağlık vizyonu bu hastalarımızın çok ciddi ve ölümcül sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmalarına neden olacaktır."

Yaşanacakları görmek için çok fazla uzağa gitmeye gerek olmadığını, vatandaşların Savaş Ay'ın, 2002 öncesi dönemde SGK Genel Müdürü olan anamuhalefet lideriyle yaptığı röportaja göz atmalarının yeterli olduğunu ifade eden Rektör Erdöl, "Aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yüzde 1000-1700 oranında artırılan engelli maaşları, eşi vefat eden kadınlara, muhtaç asker ailelerine, terör mağdurlarına ve sayıları 500 bini bulan engelli refakatçisine ödenen evde bakım ücretlerinin de ödenebileceğine inanmıyorum. İnşallah milletimiz 24 Haziran'da kendi kaderiyle ilgili istikrardan yana karar vererek 'hizmet üretenle laf üreteni', 'projesi olanla bol keseden atanı' birbirinden ayıracak ve Cumhurbaşkanımızın etrafından kenetlenecektir." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1839 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim