• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

Erkekler Arasında En Sık Görülen Kanser Türü Akciğer Kanseri

Erkekler Arasında En Sık Görülen Kanser Türü Akciğer Kanseri
Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, Türkiye kanser istatistikleri raporuna göre, Türkiye'de erkeklerde en sık görülen kanser...

Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, Türkiye kanser istatistikleri raporuna göre, Türkiye'de erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri olduğunu söyleyerek, "Tütün kullanımı azalırsa akciğer kanseri görülme sıklığı da azalmaktadır" dedi.

İl Müdürü Damkacı; akciğer kanserine neden olan temel sebepleri ele alarak Türkiye kanser istatistikleri raporuna göre değerlendirmelerde bulundu. Akciğer Kanserine farkındalık için yaptığı konuşmada dünya çapında çok sayıda ölüme neden olan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Damkacı "Dünya Sağlık Teşkilatı (DST), 2020 kanser görülme sıklığı ve ölüm oranı tahminlerine göre, dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda 3'üncü sırada yer alıyor. Türkiye kanser istatistikleri raporuna göre, Türkiye'de erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda akciğer kanseri 5'inci sırada yer almaktadır. Ülkemizde erkeklerde tütüne bağlı kanserler önemini korumaya devam etmektedir." dedi.

'Tütün kullanımı azalırsa akciğer kanseri görülme sıklığı da azalmaktadır'

Damkacı açıklamasının devamında, "Ancak son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri görülme sıklığında artış söz konusudur. Hastalık 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülmektedir ve genellikle ileri evrelerde teşhis edilmektedir. Pek çok toplum için bu kanser türünden sorumlu en önemli etken tütün kullanımıdır. Nitekim tütün tüketimindeki azalmayla akciğer kanseri görülme sıklığı da azalmaktadır. Türkiye'de görülen akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigara kullanımına bağlı ortaya çıkıyor. Etkin bir tütün kontrolü sağlandığında akciğer kanserleri dahil olmak üzere tütün kullanımına bağlı her yıl yaklaşık 110 bin ölüm önlenebilir. Bu doğrultuda, tüm dünyada başarı örneği olarak öne çıkan "Ulusal Tütün Kontrol Programımız" ile toplumdaki tüm bireylerin, tütün ürünlerinin sağlık, ekonomik, çevresel ve sosyal zararlarından korunması hedefleniyor" dedi.

İl Müdürü Damkacı, ayrıca akciğer kanserinin tedavisinin cerrahi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi gibi farklı seçenekleri içerdiğini belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 662 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim