• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Erkeklerde görülen 6 tehlikeli hastalık, Erkeklerde 6 tehditi önlemenin yolu

Erkeklerde görülen 6 tehlikeli hastalık, Erkeklerde 6 tehditi önlemenin yolu
Günümüzde kanser, kalp, şeker ve felç gibi hastalıklar oldukça yaygınlaştı. özellikle de yoğun stres altında çalışan ve beslenmesine dikkat etmeyen erkekler,..

Günümüzde kanser, kalp, şeker ve felç gibi hastalıklar oldukça yaygınlaştı. özellikle de yoğun stres altında çalışan ve beslenmesine dikkat etmeyen erkekler, bu hastalıklara daha fazla yakalanıyorlar.

Ancak uzmanlar, uygulayabileceğiniz basit yöntemler ile bu hastalıkların önlenebileceğini bildiriyorlar.

Mayo Clinic'te yer alan habere göre, erkeklerin sağlığını tehdit eden olayların genellikle önlenebileceğini söyleyen uzmanlar, daha sağlıklı bir yaşam için yapmanız gerekenleri, İngiliz Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından sağlanan istatistiklere göre, şöyle sıraladılar:

1. Kalp hastalığı: Erkeklerin sağlığını tehdit eden en büyük sorun kalp hastalığıdır. Daha sağlıklı yaşam tarzı ile bu hastalığı önleyebilirsiniz. Bu nedenle yapmanız gerekenler şöyle:

- Sigara içmeyin: Sigara içiyorsanız, bırakın ve pasif içicilikten de uzak durun.

- Sağlıklı beslenin: Sebze, meyve, tam tahıllar, bol lifli gıdalar, balık gibi yağsız protein kaynaklarını tercih edin. Doymuş yağ oranı yüksek ve tuzlu gıdalardan uzak durun.

- Kronik hastalıklarınızı kontrol altında tutun: Eğer yüksek kolesterolünüz ya da tansiyonunuz varsa doktorunuzun önerilerine dikkat edin. Ya da şeker hastalığınız varsa, kan şekerinizi kontrol altında tutun.

- Günlük rutininizde fiziksel aktivite olsun: Basketboldan tempolu yürüyüşe kadar spor ya da diğer aktiviteleri seçin.

- Sağlıklı bir kilonuz olsun: Ekstra kilolar kalp hastalığı riskini artırır.

- Stresinizi azaltın: Stresini azaltman için adımlar atın. Sağlıklı şekilde stresle baş etmenin yollarını öğrenin.

2. Kanser: Akciğer, cilt, prostat ve kolon kanseri gibi çeşitli kanser türleri özellikle erkekleri endişelendiriyor. Kanser riskini azaltmak için ise bu tavsiyelere dikkat edin:

- Sigara içmeyin: Herhangi bir tütün türü kanserle ilişkilidir. Bu nedenle bu ürünlerden ve pasif içicilikten uzak durun.

- Sağlıklı bir kilonuz olsun: Aşırı kilolarınızı vermek çeşitli kanser türleri için riski azaltabilir.

- Hareket edin: Fiziksel aktivite kilo kontrolünüze yardım eder ve kanser riskini azaltabilir.

- Bol bol sebze ve meyve tüketin: Manavdan alacağınız sağlıklı gıdalar kanseri önlemekte garantili olmasa da riski azaltır.

- Kendinizi güneşten koruyun: Dışarıdayken güneş kremi ve gözlük kullanın.

- Düzenli olarak doktora kontrole gidin.

3. Kazalar: Motorlu araç çarpışmaları erkekler arasında ölümcül kazalara yol açar. Yollarda güvenli olmak için emniyet kemerinizi takın. Hız limitlerine uyun. Uykulu bir şekilde yola çıkmayın.

4. Kronik alt solunum yolu hastalıkları: Bronşit ve amfizem gibi kronik akciğer hastalıkları özellikle erkekleri kaygılandırır. Bunları önlemek için:

- Sigara içmeyin: Sigara içiyorsanız, bırakmak için doktorunuzdan yardım isteyin. Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

- Kirleticilerden uzak durun: Kimyasallardan ya da dışarıdaki hava kirliliğinden sakının.

- Solunum yolu enfeksiyonlarından korunun: Ellerinizi sık sık yıkayın ve yılda bir kez grip aşısı olun. Ayrıca doktorunuza zatürree aşısı olup olmamanız gerektiğini sorun.

5. Felç: Ailede hastalığın var olması, yaş ve ırk gibi bazı felce yol açan risk faktörlerini kontrol edemezsiniz. Ancak, diğer faktörleri önleyebilirsiniz. Örneğin:

- Kronik hastalıklarınızı kontrol altında tutun: Eğer yüksek kolesterolünüz ya da tansiyonunuz varsa doktorunuzun önerilerine dikkat edin. Ya da şeker hastalığınız varsa, kan şekerinizi kontrol altında tutun.

- Sigara içmeyin: Sigara içiyorsanız, bırakın ve pasif içicilikten de uzak durun.

- Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin: Sağlıklı beslenin. Doymuş yağ oranı yüksek ve kolesterolü bol olan gıdalardan uzak durun. Aşırı kiloluysanız, kilo verin. Her gün spor yapın.

6. Tip 2 şeker hastalığı: En yaygın şeker hastalığı tipi olan tip 2 şeker hastalığı, vücudunuzun kan şekerini (glukoz) kullanma şeklini etkiliyor. Şeker hastalığı kontrol altına alınmazsa, kalp hastalığına, göz problemlerine, sinir hasarına ve diğer komplikasyonlara yol açabiliyor. Tip 2 şeker hastalığını önlemek için, sağlıklı bir yaşam tarzına ciddi olarak dikkat edin. Sağlıklı beslenin, her gün egzersiz yapın. Kiloluysanız, zayıflayın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5844 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim