• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Erkeklere doğum kontrol iğnesi

Erkeklere doğum kontrol iğnesi
Bilim insanlarının uzun yıllardır üzerinde çalıştığı projede beklenmedik gelişmeler yaşandı. Uzmanlar, sonuçlar konusunda ikiye bölündü.

Doğum kontrol hapının bulunmasının üzerinden yaklaşık 50 yıl geçti. Kadınlar hormon içeren bu hapı kullanarak istenmeyen hamileliklerden korunmaya çalışıyor. Erkekler için de benzer bir korunma yöntemi geliştirme fikri 30 yıldır devam ediyor ama bilim insanları benzer bir bileşeni tam anlamıyla geliştirmeyi başaramadı. 2009 yılının sonunda Dünya Sağlık Örgütü ve üniversitelerin desteği ile 8 ülkede yapılmaya başlanan bir araştırma önce büyük bir umut yarattı. Ancak 400 kişi üzerinde denenen araştırma da başarısızlıkla sonuçlandı ve erkekler için doğum kontrol iğnesi geliştirmeyi hedefleyen proje rafa kaldırıldı.

Araştırmanın sorumlusu Münster Üniversitesi'nden Prof. Michael Zitzman bunun nedenini ''Araştırma mart ayında durduruldu, çünkü söz konusu iğne hâlihazırdaki koşullarda istenen sonucu vermiyor'' şeklinde açıkladı. Zitzmann'a göre doğum kontrol iğnesi araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 90'ında başarılı oldu. Geriye kalan yüzde 10'luk dilim ise hâlâ çok büyük bir oran. Zitzmann, iğnenin özellikle yaşı ilerlemiş erkeklerde depresyon, aşırı kilo ve akne gibi yan etkiler gösterdiğini kaydetti.

Araştırmadan umudunu kesmeyenler

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Doğum kontrol iğnesi Almanya'nın Halle kentinde de 43 gönüllü erkek üzerinde denendi. Erkeklere her 8 haftada bir doğum kontrolünü sağlayan iğne enjekte edildi. Halle'deki projenin sorumlusu ve Tıp Fakültesi Üreme ve Androloji Merkezi'nin yöneticisi Hermann Behre, 'İğnelerin bu haliyle kullanılamayacağını rahatça söyleyebiliriz'' şeklinde konuştu ve araştırmanın kesin sonuçlarının ekim ayında açıklanacağını kaydetti.

İlaç şirketleri de araştırmaya kuşkuyla yaklaşıyordu. Alman ilaç şirketi Bayer bundan üç yıl önce araştırmadan çekildiğini açıklamıştı. Bayer firmasının yetkilileri önümüzdeki 10-15 yıl içinde böyle bir korunma yönteminin pazar şansı olmadığı görüşünde.

Yine de Hermann Behre bu yöntemden umudunu tamamen kesmiş değil. Behre ''Hedefe tahmin ettiğimizden daha yakınız'' diyor ve Çin’de yaklaşık 1000 erkek üzerinde denenen saf testosteron iğnelerini örnek veriyor. Bilim adamı, bu iğnelerin büyük bir başarı kaydettiğini belirtiyor.

Dw-world

Bu haber toplam 5019 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim