• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Erken teşhis için alerji testi yaptırmak şart!

Erken teşhis için alerji testi yaptırmak şart!
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, erken teşhis ve tedavi sürecinin hastalık açısından değerlendirilmesi için alerji testlerinin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında şu bilgileri verdi.

21. Yüzyılın hastalığı olan alerjinin önemine değinen Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, erken teşhis ve tedavi sürecinin hastalık açısından değerlendirilmesi için alerji testlerinin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında şu bilgileri verdi:

"Her yaşta alerji testi yapılabilir"

"Alerjinin varlığını ortaya koyan bu testlerin en önemli sebebi mevcut hastalığın alerjik nedenini belirlemede büyük rol oynamasıdır. Alerji testleri, solunum yolu hastalıklarından alerjik nezle ve astım, deri alerjilerinden ürtiker ve anjioödemi, egzamada kontakt dermatit ve atopik dermatit, ilaç alerjisi ve gıda alerjisi kaynaklı hastalıkların bütünsel tedavisi için önemlidir. Deri ve kandan alınan örneklerle yapılan testler çocuklara her yaşta alerji testi olarak uygulanabilir ancak bu yönteme, hastalığın öyküsünü bilen bir alerji uzmanı karar vermelidir. Altın standart kabul edilen alerji deri testi ve gıda alerji taramalarında elde edilen negatif sonuç ancak 3 yaşın üstünde anlamlıdır. Negatif sonuç alınması durumunda ileriki yaşlarda test mutlaka tekrarlanmalı. 3 yaş altı çocuklarda testin pozitif çıkması alerji varlığını ortaya koyar. Alerji testleri 3 yaş altı çocuklar için genellikle kandan yapılır. Özellikle ağızdan alınan alerji ilaçları, alerji deri testi sonucunu değiştirebilir. Bu ilaçların kesilemediği durumlarda test güvenilirliğini arttırmak için tüm yaş gruplarında kandan araştırmaya gidilmesi doğru bir yol olacaktır.

"Hışıltı atakları dikkatle incelenmeli''

Üç defadan fazla nükseden bronşit mutlaka alerji açısından araştırılmalıdır. Özellikle çocuklarda sabaha karşı nöbet şeklinde gelen ve zaman zaman kusmaya götüren öksürükler alerjik açıdan ele alınması gerekir. Benzer şekilde soğuk algınlığı bulguları olmaksızın egzersiz, gülme veya ağlama sonucu gelen öksürükler de alerji testiyle kontrol edilmesi gerekmektedir. Bronşit atakları yaşam süresince 3 veya daha fazla gelişmesi durumunda alerji araştırması yapılmasını oldukça elzem buluyorum. Bu hastalıklarda hırıltı, hışıltı atakları dikkatle incelenmeli. Özellikle küçük çocuklarda sık soluma ve göğüste inip kalkma şeklinde gözlenebilen nefes darlığı da takip edilmeli."

Star Gündem

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5240 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim