• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Erken yaşta başlandığında sağlıklı organizma kazandırıyor

Erken yaşta başlandığında sağlıklı organizma kazandırıyor
"Erken yaşlarda spora başlamanın getireceği alışkanlık ileride yaşam boyu spora katılımın temellerini atarak, sağlıklı ve zinde bir organizma kazanılmasına yardımcı olur, çocukların üretken ve mutlu bireyler olmalarını sağlar.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, çocuğun düzenli faaliyetler ve düzenli egzersizlere özellikle yüzme ve jimnastik gibi sporlara en erken başlama yaşının 4 yaş civarında olduğunu söyledi. Çocuklarda ancak bu yaştan sonra verilen komutları ve kuralları algılayıp uygulamada ve fiziksel becerilerde artış başladığına dikkat çeken Uzm. Dr. Öztürk, her çocuğun fiziksel, ruhsal, zihinsel ve toplumsal gelişiminin birbirinden farklı olduğunu, ancak belli gelişim dönemleri, eğilimler ve belirli davranış kalıplarının hemen her çocukta ortak olduğunu hatırlattı.

GELİŞİM DÖNEMLERİ BİRBİRİNDEN AYRILAMAZLAR

Çocuğun gelişme dönemlerinin birbirinden kesin sınırlarla ayrılamayacağına işaret eden Dr. Öztürk, "Gökkuşağının renkleri gibi bir önceki dönemin özelliklerinin geçişleri ve izleri bir sonraki dönemde de kendisini gösterebilir. Bu dönemlerin özellikleri anne - babalar, antrenör ve eğiticiler hatta çocukların kendileri tarafından bilindiğinde hazırlanacak programlar daha başarılı ve sağlıklı olur. Böylece katılım ve paylaşım artar.

4-6 yaş arasında: ip atlama, yüzme, sek sek, frizbi, yürüyüş, bisiklete binme gibi temel motor becerileri geliştiren oyunlar oynamak daha doğrudur.

7-10 yaş arasında: Bu yaştaki çocuklar temel hareket becerilerini edinmişlerdir. Hafızaları, karar verme yetileri gelişmiş olduğundan bazı oyunların stratejilerini kavrayabilirler. Bisiklet, top oyunları, tenis, masa tenisi, paten, dans, jimnastik, futbol, yüzme gibi sporlar bu gruptaki çocuklara önerilebilecek oyunlardır.

10 yaş ve üzeri: Bu yaş grubundaki çocuklar karmaşık aktivite gerektiren takım oyunlarına katılabilirler. Futbol ve basketbolda çocuğun fiziksel güvenliği önemlidir. Fiziksel yaralanma riski dışında yarışma sporları ile birlikte kazanma ve kaybetme de başlar. Bu nedenle çocuğun doğru yönde odaklanmasına dikkat etmek gerekir. Bu yaşa dek aerobik veya düzenli egzersiz programlarına başlanması uygun değildir. Ergenliğe kadar uzun mesafe koşularına izin verilmemeli. Organize takım sporları, koşu, paten, bisiklet, ip atlama, yüzme, kürek, atletizm yapılabilecek sporlardandır." dedi.

KONTROLSÜZ VE DİKKATSİZ YAPILAN SPOR SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR

Özellikle erken yaşlarda spora başlamanın getireceği alışkanlığın ileride yaşam boyu spora katılımın temellerini atmakta, sağlıklı ve zinde bir organizma kazanılmasına yardımcı olacağını anlatan Uzm. Dr. Öztürk, sporun çocukluk ve ergenlik döneminde sağlıklı büyüme ve gelişmeyi desteklediğini kaydetti. Kontrolsüz ve dikkatsizce yapılan sporların kas, eklem ve kemik yaralanmalarına ve aşırı kullanım ve zorlama nedeniyle vücutta kalıcı şekil bozukluklarına yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Öztürk, "Ayrıca sporun ruhunu kavramadan yapılan aktiviteler fiziksel ve psikolojik sorunlara, zarar verici olan sürekli kazanma hırsı ise doping gibi madde kullanımlarına ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Düzenli yapılan spor çocukların kendi becerisinin farkına varıp özgüveninin ve yaşama sevincinin artmasını, boş zamanlarını olumlu yönde değerlendirilmesini ve böylece zararlı alışkanlıkların kazanılmamasını sağlar. Özellikle takım halinde yapılan sporların çocuğun sosyalleşmesine ve davranış bozukluklarının giderilmesine yardımcı olduğu da biliniyor. Spor yapan çocuklarda sorumluluk duygusu çok daha erken gelişir. Özellikle takım halinde yapılan sporlarda takımın başarısı her bir sporcunun başarısına bağlı olduğu için bu durum sorumluluğu artırır. Bu nedenle antreman disiplini ve çalışma azmi artar, böylece kazanılan bu kişilik özellikleri çocuğu yaşamın her alanında başarılı kılar." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3337 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim