• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Erkul: Tıbbi mümessilleri dert küpü

Erkul: Tıbbi mümessilleri dert küpü
Tıbbi İlaç Mümessilleri Birliği Derneği (TİMBİR) Başkanı Metin Erkul, tıbbi mümessillerin Türkiye'de hiçbir sektörde olmayan sözlü baskı ve zorlamalara, psikolojik dayatmalara maruz kaldığını savundu.

Tıbbi İlaç Mümessilleri Birliği Derneği (TİMBİR) Başkanı Metin Erkul, tıbbi mümessillerin Türkiye'de hiçbir sektörde olmayan sözlü baskı ve zorlamalara, psikolojik dayatmalara maruz kaldığını savundu.

Tıbbi İlaç Mümessilleri Birliği Derneği (TİMBİR) Başkanı Metin Erkul, tıbbi mümessillerin Türkiye'de hiçbir sektörde olmayan sözlü baskı ve zorlamalara, psikolojik dayatmalara maruz kaldığını savundu.

Erkul, yaptığı açıklamada, kendisinin de bir ilaç mümessili olduğunu, gördüğü ''satış baskısı''na karşı geldiği için çalıştığı ilaç firması tarafından işine son verildiğini öne sürdü.

İlaç mümessillerine uygulanan ''haksız satış baskısı'' ile mücadele etmek için sektörde daha önce çalışmış ve halen çalışmakta olan tıbbi mümessillerle birlikte yaklaşık bir ay önce TİMBİR'i kurduklarını ifade eden Erkul, Türkiye'de, tıbbi mümessillik mesleğinin, yanlış değerlendirildiğini ve yanlış şekilde uygulandığını kaydetti.

Erkul, ''Tıbbi mümessiller Türkiye'de hiçbir sektörde olmayan sözlü baskı ve zorlamalara, psikolojik dayatmalara maruz kalıyorlar. Bu biraz da kamuoyunun sektörü tam olarak tanımamasından ve mümessillerin sorunlarını rahatça ifade edememesinden kaynaklanıyor'' dedi.

Mümessillik mesleğinin sadece sağlık çalışanları tarafından bilinmesi nedeniyle ilişkilerin, işveren, doktor, eczane ve tıbbi mümessil arasında gerçekleştiğini dile getiren Erkul, giderek sertleşen, saldırgan satış ve pazarlama uygulamalarının tıbbi mümessilleri adeta ''dert küpü'' haline getirdiğini belirtti.
Erkul, işini kaybetmek istemeyen tıbbi mümessillerin verilen hedefleri tutturmak için olağanüstü çalışmalar yapmaya zorlandığını, ortaya ise son derece sağlıksız, ilaç yolsuzluklarına da zemin hazırlayan bir durumun çıktığını iddia etti.

Erkul, kendileriyle güç birliği yapmak isteyen, başta ilaç mümessilleri olmak üzere tüm sivil toplum örgütleriyle çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

-İEİS DENEL BAŞKANI BARUT-

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Başkanı ve Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, yaptığı açıklamada, ilaç endüstrisinin, ilaçların nasıl kullanılacağını açıkça anlamalarını sağlamak üzere, sağlık profesyonellerine, ürünleri konusunda doğru bilgi ve eğitim vermekle yükümlü olduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de yapılan çeşitli araştırmalarla, hekimlerin büyük bir çoğunluğunun ilaç hakkındaki bilgilerini, firmaların tanıtım etkinlikleri vasıtasıyla edindiğinin kanıtlandığını belirten Barut, ''İlaç firmaları bu sorumluluklarını, tıbbi satış temsilcileri vasıtasıyla gerçekleştirirler. Firmaların sağlık profesyonelleriyle buluşma kanalı olan tıbbi satış temsilcileri, firmalar açısından büyük önem taşımaktadır. Firmalar, tıbbi satış temsilcilerine büyük kaynaklar ayırarak eğitim yatırımı yapmaktadır'' dedi.

''Sendika olarak, herhangi bir firma tarafından tıbbi satış mümessillerine yönelik etik veya hukuk dışı bir uygulama ya da mümessilin etik dışı tanıtıma yönlendirilme durumu olursa bunun karşısında oluruz'' diyen Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkemizdeki ilaç tanıtım faaliyetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde yapılmak zorundadır. Ayrıca sendikamız, üyelerinin tanıtımla ilgili yükümlülüklerini daha da etkin bir şekilde yerine getirmeleri amacıyla, 1990 yılında 'İEİS Tıbbi İlaç Tanıtım İlkeleri Kılavuzu'nu hazırlamış ve yürürlüğe koymuştur. İEİS üyesi firmaların ve çalışanlarının uymakla yükümlü oldukları söz konusu ilkelerin ihlal edildiği saptandığında yaptırımlar söz konusudur.''

Bu haber toplam 5209 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim