• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Eşcinsel yaptığı iddia edilen ilaç 5 lira ve reçetesiz!

Eşcinsel yaptığı iddia edilen ilaç 5 lira ve reçetesiz!
Fransa bu günlerde çok ilginç bir davayı konuşuyor. Fransa'da yaşayan Didier Jambart, kullandığı Parkinson ilacının kendisini kumar bağımlısı ve eşcinsel yaptığını belirtti.

Fransa'da 2 çocuk babasının "Kullandıktan sonra eşcinsel ve kumarbaz oldum" dediği Parkinson ilacı Requip Türkiye'de 5 liraya ve reçetesiz satılıyor.

Fransa'da 2003 yılında yakalandığı Parkinson hastalığı nedeniyle "Requip" adında bir ilaç kullanmaya başlayan 52 yaşındaki Didier Jambart, ilacın kendisini eşcinsel ve kumarbaz yaptığına ilişkin açtığı davayı kazandı.

Eski bir banka müdürü olan Jambart, Requip adlı ilacı üreten GlaxoSmithKline firmasından 197 bin Euro tazminat almaya hak kazandı. İlacın içinde bulunan yüksek dozdaki dopamin maddesinin Jambart'ı eşcinsel ve kumarbaz yaptığı ileri sürülüyor. Mahkemede karısına sarılarak ağlayan Jambart 7 yıldır verdiği hukuk mücadelesini kazandığı için mutlu olduğunu ancak ilacın hayatını mahvettiğini belirtti. 2 çocuk babası Jambart şunları söyledi:

"2003 yılında ilacı almaya başladım. İlaç bir süre sonra bende eşcinsel eğilimlere neden oldu. İnternetten erkek partner aradım. Seks bağımlısı olmuştum. Bu yüzden bir kere tecavüze bile uğradım. Yine internetten kumar oynuyordum. Evimi sattım. Hatta çocuklarımın oyuncaklarını bile internetten satarak kumar için para temin etmeye çalıştım. Bağımlılığım bana 82 bin Euro'ya mal oldu. 2005 yılında ilacı bırakınca bu eğilimlerim de ortadan kalktı. Aldığım para bana yıllarca çektiğim acılarımı unutturmayacak."

Requip adlı ilaç Türkiye'de reçetesiz satılıyor. Requip'in 0.25 mg'ı 5 lira, 2 mg'ı 26 lira, 5 mg'ı 47 lira, 8 mg'ı ise 106 lira.

Fazla dopamin yüzünden davranışlar değişebilir

Prof. Dr. Türker Şahiner-Nöroloji Uzmanı: Bu bence bir yanlış anlama. "Requip" isimli ilacı Türkiye'de son 3-4 yıldır, Parkinson hastalığında çok yaygın kullanıyor ve sonuçlarına güveniyoruz. Bu hastalıkta ilaç kullanmayan hastalarda da davranışla ilgili değişiklikler olması sık gördüğümüz bir durumdur. Bu değişikliklerin kullanılan ilaçla artış gösterdiğini söylemek bir olasılık olsa da bu durum sadece bu ilaca özgü olmayıp kullanılan tüm ilaçlar için söz konusu olabilir. Bunun örnekleri de var. Mesela sık kullandığımız bir başka Parkinson ilacı hastalara yüksek doz verildiğinde, şans oyunlarına düşkünlükte artış gibi değişik ve daha önce karşılaşılmayan davranışlara rastlandığı görülmüştür. Parkinson hastalığında, "Dopamin" hormonu azaldığı için sistemi ilaçlarla uyarıyoruz. Bu uyarı çok olduğunda davranışlarda değişiklik meydana gelebiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 23988 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim