• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

'Eşdeğer İlaç' Krize Dönüşüyor !

'Eşdeğer İlaç' Krize Dönüşüyor !
Eşdeğer ilaç genelgesine tepki gösteren eczacılar, birbirinin aynı olmayan ilaçların da bu kapsama alınmasının sağlığı tehdit edeceğini söyledi. Genelgenin iptali için yasal işlem başlatıldı.

Eşdeğer ilaç genelgesine tepki gösteren eczacılar, birbirinin aynı olmayan ilaçların da bu kapsama alınmasının sağlığı tehdit edeceğini söyledi. Genelgenin iptali için yasal işlem başlatıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) eşdeğer ilaçta yeni düzenleme yaptığı genelgesine eczacılar büyük tepki gösterdi. Eczacı odaları, aslında birbirinin aynı olmayan (eşdeğer) ilaçların da ‘muadil’ ilaç kapsamına alınmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını, halk sağlığını tehdit edeceğini bildirdi.

Milliyet gazetesinin haberine göre, genelgeyle bazı hastalıklarda ilaçların tümünün aynı düzeyde tutulmasına karşı çıkan doktorlar da, uygulamanın hastalar açısından ölümcül olabileceği uyarısında bulundular.

"UCUZU TEDAVİYİ GÜÇLEŞTİRİR"

12 Ekim’de yayımlanan genelgeyle eşdeğer ilaç uygulamasının tanımı değiştirildi. Buna göre aslında birbirinin eşdeğeri olmayan, aynı kimyasal alt grupta bulunan, farklı etken maddeleri içeren ürünler bundan sonra eşdeğer ilaç olarak kabul edilecek.

Yeni düzenlemeye göre kademeli tedavi gerektiren yüksek tansiyon gibi bir hastalıkta tüm ilaçların aynı sepette toplanması ve hastaya en ucuzunun verilmesinin tedaviyi güçleştireceği belirtiliyor.

Türk Eczacıları Birliği, dün yaptığı açıklamada bilimsel olarak birbirinin eşdeğeri olmayan ilaçların eşdeğermiş gibi düzenlenmesiyle son derece tehlikeli bir uygulamaya geçildiğini belirtirken İstanbul Eczacı Odası’nda yapılan açıklamada da “Yeni düzenlenen eşdeğer ilaç uygulaması, mevzuattaki ve bilimsel literatürdeki eşdeğerlilik tanımına aykırıdır” denildi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “Genelgedeki tanıma göre hastalarımıza eşdeğeri diye sunmamız dayatılan ilaçlar aslında bilimsel anlamda eşdeğeri olmayacaktır. Alım gücü olmayan hastalarımız eşdeğer olmayan ucuz ilacı kullanacaktır” dedi.

Kalp ve tansiyon ilaçlarının tümüne yakınının nefroloji, endokrinoloji ve kardiyoloji hekimleri tarafından düzenlenmesi koşulu getiriliyor. Bunun hastaların ilaca ulaşmasını zorlaştıracağını savunan Güngör, “İstanbul’da bile devlet hastanelerinin çoğunda 3 uzman hekimden biri bulunmuyor. Anadolu’daki hastaların bu hekimlerin bulunduğu kuruluşlara ulaşmaları ise neredeyse imkânsız” dedi.

Güngör, genelgenin iptali için yasal işlem başlattıklarını sözlerine ekledi.

"HASTALIK AYNI OLABİLİR AMA İNSANLAR FARKLI"

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen de hastalıkların kişinin yaşına, hastalığın evresine, başka hastalıkları olup olmadığına göre değerlendirilip ona göre ilaç verdiklerini ifade ederek, şeker, tansiyon ve kalp gibi hastalıkların karmaşık hastalıklar olduğunu ve karmaşık tedaviler gerektirdiğini anlattı.

‘TEDAVİDE SORUN YARATMAZ’

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaç verme kriterlerini belirleyen genelgesinin, tedavide sorun yaratmayacağını belirterek, SGK’nın, “Ben aynı işe 10 lira öderim, 100 lira ödemem” dediğini ifade etti.

‘TÜM İLAÇLARI EŞİT TUTAMAZSINIZ’


İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Vedat Sansoy, tüm tansiyon ilaçlarının eşit tutulamayacağını belirterek şunları söyledi: “En iyi ilacı doktor seçmeli. 4-5 çeşit tansiyon ilacı grubu var. Her grubun tansiyon ilacının kendine göre daha yararlı olacağı ya da daha zararlı olacağı hastalar var. Tüm tansiyon ilaçlarını eşit tutamazsınız.”

Hangi grup ilaç kimde kullanılıyor?

Genelgeye göre tansiyon ilaçları da birbirine eş tutuluyor. Oysa her ilacın farklı kullanım alanları bulunuyor. Buna göre;

- Beta blokerler: Daha genç hastalarda altta yatan kalp hastalığı varsa

- Kalsiyum antagonistleri: Diyabetik hastalarda ve felç geçirme riski olan hastalarda

- Ace inhibitörleri: Böbrek yetmezliği riski taşıyan hastalarda ve diyabetiklerde

- Diüretikler: Genelde her hastada diğer ilaçlarla kombine edilerek kullanılır.


haber10.com

Bu haber toplam 2415 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim