• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Eski DSÖ uzmanından, gençlerin aşırı işlenmiş gıdalardan uzak tutulması çağrısı

Eski DSÖ uzmanından, gençlerin aşırı işlenmiş gıdalardan uzak tutulması çağrısı
Eski Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Baş Bilim İnsanı Dr. Soumya Swaminathan, bağımlılık yapan aşırı işlenmiş gıdaların genç nüfus tarafından tüketilmesinin önüne geçilmesi çağrısı yaptı.

Soumya Swaminathan, 3'üncü Uluslararası Singapur Halk Sağlığı Konferansı'nda yaptığı açılış konuşmasında, aşırı işlenmiş gıdaları, bağımlılık yapmalarına atıfla, tütün ürünlerine benzetti.

Swaminathan, "Halk sağlığı çalışanlarının, artık özellikle gençleri bu tür şeker, yağ ve tuz oranı yüksek yiyeceklere bağımlılıktan uzaklaştırmanın yollarını bulması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Aşırı işlenmiş gıdaların, devasa bir endüstriye dönüştüğünü belirten Swaminathan, beyinde salgılanan kimyasalların söz konusu gıdaların tüketiminden sonra daha fazla tüketme isteği uyandırdığını vurguladı.

- Pandemi sonrası dönemde halk sağlığını tehdit eden unsurlar

Pandemi sonrası dönemde, küresel ölçekte halk sağlığını tehdit eden unsurlara değinen eski DSÖ Baş Bilim İnsanı Swaminathan, söz konusu unsurların başında iklim değişikliği, sağlık çalışanlarına yatırım ve ergen bireylerin beden ve zihinsel sağlığını güvende tutmanın geldiğini belirtti.

Swaminathan, artan sıcaklıklar, deniz seviyesinin yükselmesi, yağış düzenindeki değişiklikler gibi olayların, içilebilir su mevcudiyetini azalttığını, toprak sağlığını bozduğunu ve mahsul zararlıları ile zoonotik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Bahsi geçen olayların, daha sonra "insan sağlığını etkileyerek ısıya bağlı hastalıkları artıracağını" belirten Swaminathan, "Hava kirliliği nedeniyle hepimizin kalp-akciğer hastalıklarının tekrar arttığını göreceğimizi düşünüyorum." dedi.

Bunun yanı sıra, ergen bireylerin zihinsel sağlığının korunmasının önemine dikkati çeken Swaminathan, bu yaş grubuna atfen "Zihinsel sağlığına gerçekten dikkat etmeliyiz çünkü intiharların, şiddetin, trafik kazalarının, zararlı madde kullanımının arttığını görüyoruz." dedi.

Swaminathan, internet bağımlılığı ve sosyal medyanın da ergenlik çağındakilerin fiziksel ve zihinsel sağlıklarında büyük rol oynadığını belirtti.

Sağlık çalışanı sayısındaki yetersizliğin küresel çapta gözlemlendiğini kaydeden Swaminathan, bu durumun bazı ülkeleri diğerlerinden daha fazla etkilediğini dile getirdi.

Swaminathan, "En az gelişmiş ülkelerdeki sağlık çalışanlarının, sıklıkla, yüksek gelirli ülkelere, oradaki açığı doldurmak için göç ettiğini görüyoruz."diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 672 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim