• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

Eskişehir’de 5 Adet Sigara Bıraktırma Polikliniği Hizmet Veriyor

Eskişehir’de 5 Adet Sigara Bıraktırma Polikliniği Hizmet Veriyor
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, tütün ve tütün ürünleri ile mücadele çerçevesinde sigara bıraktırma polikliniklerinin...

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, tütün ve tütün ürünleri ile mücadele çerçevesinde sigara bıraktırma polikliniklerinin hizmete sunulduğunu duyururken, toplamda 81 ilde tütün kullanımına karşı mücadele etmek amacıyla 18 yaşından itibaren 171 sigara bıraktırma hattının hizmet verdiğini belirtti.

Dr. Yaşar Bildirici, Eskişehir Şehir Hastanesi, Odunpazarı 2 No'lu Sağlıklı Hayat Merkezi, Tepebaşı 1 No'lu Sağlıklı Hayat Merkezi, Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda olmak üzere Eskişehir'de 5 adet sigara bıraktırma polikliniğinin bulunduğunu açıkladı. Ayrıca Günyüzü Şehit Melih Özcan İlçe Hastanesi'nde de sigara bıraktırma polikliniği açılması planlandığını belirten Dr. Bildirici, sigara bıraktırma polikliniklerinde ilk görüşmelerde hikaye almanın ve sağlık kontrollerinin yapıldığını, 20 yılı aşkın süredir sigara içen ve şikayetleri olan bireylerden göğüs hastalıkları, kardiyoloji ve psikiyatri birimlerinde sağlık kontrolleri yapılarak tedaviye başlandığını açıkladı. Tütün ve tütün ürünlerinin Nikotin bağımlılığı adı altında değerlendirildiğini vurgulayan Dr. Bildirici, bu bağımlılığın diğer illegal maddelerden çok daha güçlü bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Nikotin bağımlılığı tedavi sürecinin fiziksel, psikolojik ve davranışsal bağımlılık unsurlarını içeren zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Dr. Bildirici, tedavi aşamasındaki ilk 3 ayda yoksunluk belirtilerinin yoğun yaşandığı dönemlerde hastaların daha rahat bir süreç geçirmelerini sağlamak amacıyla ilaç tedavilerinin uygulandığını aktardı. Dr. Bildirici, bakanlık tarafından ücretsiz olarak hastalara verilen QSMOK adlı ilacın yanı sıra, VARENİKLİN Nikotin replasman tedavilerinin uygun hastalara başlatılabildiğini de sözlerine ekledi.

Dr. Yaşar Bildirici, tedavi sürecinin yüzde 25'ini oluşturan ilaç tedavisinin, sürecin geri kalan yüzde 75'lik kısmının kararlılık, irade ve davranış değişikliği ile mümkün olduğuna dikkat çekti. 1 yıllık süreçte tütün ürünü kullanmamakla sigarayı bırakmanın eşdeğer olduğunu vurgulayan Dr. Bildirici, Eskişehir'de 1 Ocak - 28 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleşen ilk muayene sayısının bin 337, toplam başvuru sayısının 2 bin 386 olduğunu ve bırakma oranının yüzde 22.97 civarında olduğunu açıkladı.

Son olarak, sigarayı bırakmanın sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Bildirici, toplumun bu önemli konuda duyarlı olması çağrısında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 822 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim