• BIST 12433.5
  • Altın 7317.87
  • Dolar 44.1074
  • Euro 50.9617
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Eskişehir’de Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Eğitimi: Teoriden Staja Uzanan Uygulamalı Yaklaşım

Eskişehir’de Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Eğitimi: Teoriden Staja Uzanan Uygulamalı Yaklaşım
Tepebaşı ilçesindeki Habip Edip Törehan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanında eğitim gören öğrencilerini hem atölyelerde hem de hastane stajlarında yetiştiriyor.

Teorik eğitimden uygulamaya

Okulda öğrenim gören 535 öğrenciden 100’ü, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanında eğitim alıyor. Öğrenciler, bakım hizmetlerine yönelik temel uygulamaları öncelikle atölyelerde bulunan hasta maketleri üzerinde öğreniyor.

Daha sonra Eskişehir Şehir Hastanesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile kentteki bazı özel hastanelerde yaptıkları stajlarla mesleki deneyim kazanıyor.

Eğitim programında öne çıkan konular arasında;

hasta bakımı,

yaşlı bireylerin günlük yaşamlarını destekleme,

temel sağlık uygulamaları,

iletişim becerileri

yer alıyor. Bu sayede öğrenciler hem mesleki sorumluluklarını hem de hasta ve yaşlı bireylerle doğru iletişim kurmanın önemini kavrıyor.

Atölyelerde bire bir maketler

Habip Edip Törehan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alan öğretmeni ve alan şefi Nurten Işık, eğitim sürecinin teorik ve uygulamalı olarak yürütüldüğünü belirtti:

“Öğrencilerimiz 4 yıllık eğitim sürecinde teorik bilgilerin yanı sıra uygulama eğitimler de alıyor. Atölyelerimizde bire bir hasta maketleri bulunuyor. Tüm uygulamaları önce bu maketler üzerinde gösteriyoruz. Daha sonra öğrencilerimiz staj için Eskişehir’deki hastanelere giderek işbaşı gözlem ve uygulama yapıyor.”

Işık, sağlık sektöründe çalışmanın yalnızca teknik bilgiyle mümkün olmadığını, mesleğin temelinde vicdan ve merhamet bulunduğunu vurguladı:

“Bu mesleği yapacak kişilerin sabırlı olması ve insanlarla iletişiminin güçlü olması gerekir.”

Öğrenciler eğitimden memnun

12’nci sınıf öğrencisi Burcu Nurdoğdu, bölümü isteyerek tercih ettiğini ve insanların yaşamına dokunmanın kendisini mutlu ettiğini belirtti. Staj sürecinde edindiği deneyimlere değinerek, “Hastaların bize söyledikleri güzel sözler ve iyi dilekler insanı gerçekten mutlu ediyor.” dedi.

Bir diğer öğrenci İrem Ecrin Işık de derslerin hem teorik hem uygulamalı işlendiğini ve staj döneminde hastalarla birebir iletişim kurma fırsatı bulduğunu ifade etti. Mezuniyet sonrası sağlık alanında çalışmayı hedefleyen İrem, bölümü arkadaşlarına tavsiye etti.

Mezuniyet sonrası iş imkanları

Mezunlar, kamu kurumları, hastaneler, huzurevleri ve rehabilitasyon merkezleri gibi farklı alanlarda çalışma imkânına sahip oluyor. Işık, okulun Eskişehir merkezinde bu alanda eğitim veren tek kurum olduğunu ve bakım personeline sürekli ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 128 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim