Sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında, ev dışında iftar yapanların güvenilir restoranları tercih etmeleri ve açıkta satılan besinleri almamaya özen göstermeleri isteniyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Daire Başkanlığı’ndan Diyetisyen Biriz Çakır, Ramazanın birkaç sene boyunca yaz aylarına denk geleceğine dikkati çekerek, özellikle sıcak havalarda artan besin zehirlenmesinin, halk sağlığını tehdit eden önemli hastalık olduğunu söyledi.
Zehirlenmelerin çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli gerçekleştiğini belirten Çakır, ancak zehirlenmeye yol açan besin ve kişiyle ilişkili faktörlerin etkisiyle bazen ağır seyrettiğini hatta ölümle dahi sonuçlandığını anlattı.
Çakır, zehirlenmelerin özellikle bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha ağır seyrettiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
”Besin zehirlenmelerine neden olan etmenler kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalardır. Mikroorganizmalar içinde özellikle bakteriler, besin kaynaklı pek çok hastalığın temel sorumlusudur. Bakteriler gözle görülmeyen mini canlılardır. Deride, tırnaklarda ve her türlü yüzeyde bulunabilirler. Bakterilerin 2 bini yan yana geldiğinde bir toplu iğne başı büyüklüğe ulaşır ve mikroskopta ancak bin kez büyütüldüğünde gözle görülebilir. Sıcak yaz mevsiminde Ramazan ayında zaman zaman ev dışında iftar yapmayı veya iftar sonrası ara öğün tüketmeyi tercih edenler, açıkta satılan besinleri almamaya, güvenilir olmayan restoranlarda iftar yapmamaya özen gösterilmelidir”
”Besinler, sıcaklıklarda buzdolabında saklanmalı”
Bakterilerin üremek için et, süt, tavuk, balık, yumurta gibi protein yönünden zengin besinleri tercih ettiğini vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:
”Bu nedenle proteinden zengin besinler, potansiyel tehlikelidir. Hastalık yapıcı bakterilerin en iyi çoğalabildikleri sıcaklık aralığı 5-65 derece arasıdır ki bu sıcaklıkta bırakılan potansiyel tehlikeli bir besin, uygun zaman zarfında besin kaynaklı hastalıklara ve zehirlenmelere neden olabilecek duruma gelir. Bu nedenle besinler, bu sıcaklıklarda buzdolabında saklanmalıdır.”
Çakır, temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı madde bulundurmayan besini ”güvenli” olarak tanımladıklarını ifade ederek, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşların da tüketiciye güvenli besin sunmakla yükümlü olduğunu söyledi.
Vatandaşların, Ramazan ayında ev dışında oruç açmak istediklerinde, gidecekleri mekanın gerekli hijyen koşullarını sağlayarak, güvenli besin sunan işletme olmasına dikkat etmesi gerektiğini belirten Çakır, şunları kaydetti:
”Bunun yanı sıra, evde olduğu gibi ev dışında da yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir menü tercih edilmesi gerekir. İftar menüsünde 4 temel besin grubu yer almalı, bu temel besin grupları süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubu.”
Ev dışında iftar yapanlara hijyen uyarısı

Sıcak günlere denk gelen Ramazanda, ev dışındaiftar yapanların güvenilir restoranları tercih etmeleri ve açıkta satılan besinleri almamaya özen göstermeleri isteniyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.Kaynak: 
Bu haber toplam 3685 defa okunmuştur
Etiketler: haber, haberler, hijyen, dışarda yemek, dışarda iftar, ramazan, oruç, Yaz, hijyen, Türkiye, obezite, Ramazan, diyabet, beslenme, ramazanda, bağışıklık, süt ürünleri, Sağlık Bakanlığı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
HASTA & YAŞLI BAKICIDeneyimli bakıcılarla evinizde profesyonel hasta ve yaşlı bakım hizmeti.Yatılı ve günlük bakıcı seçenekleriyle her ihtiyaca uygun çözümler.Hızlı, güvenilir ve referanslı bakıcı hizmeti ile yanınızdayız.
Suluova'da "19 Ekim Muhtarlar Günü" dolayısıyla doğada sağlık yürüyüşü yapıldıAmasya Suluova ilçesinde "19 Ekim Muhtarlar Günü" kapsamında toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla doğada sağlık yürüyüşü gerçekleştirildi.
Kayseri'de sağlıklı yaşam yürüyüşü düzenlendiKayseri İl Sağlık Müdürlüğü, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında sağlıklı yaşam yürüyüşü düzenledi.
Ağrı'da sağlıklı yaşam yürüyüşü yapıldıAğrı'nın Doğubayazıt ilçesinde "Dünya Yürüyüş Günü" kapsamında sağlıklı yaşam yürüyüşü yapıldı.- 10:43 - Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan "Sağlıklı Yaşam" Seferberliği: 4 Haftada 2 Milyon Vatandaşa Ulaşıldı!
- 10:42 - Fatih'te Ambulans ile İETT Otobüsü Çarpıştı: Devrilen Ambulanstaki Yaralıları Esnaf Kurtardı!
- 10:40 - Hekim Baba Kendi Evladına Şifa Arıyor: DMD Hastası Rahmi Kerem İçin Zamanla Yarış!
- 10:37 - Sağlık Bakanlığı'ndan Kritik Yaz Uyarısı: "Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin!"
- 10:32 - Türk Doktorların Büyük Başarısı: Dış Gebeliği Yüzde 99 Doğrulukla Tespit Eden Yapay Zeka Geliştirildi
- 17:54 - Almanya’da "Ölüm Meleği" Doktor Skandalı: 12 Hastayı Öldürdüğünü İtiraf Eden Doktora Müebbet!
- 17:49 - Bursa’da Kanserle Mücadelede Erken Tanı Seferberliği: Başarılı Hekimlere Teşekkür Belgesi!
- 17:47 - İstanbul’un Sağlık Ağı Genişliyor: 1120. Aile Sağlığı Merkezi Arnavutköy’de Hizmete Açıldı!
- 17:46 - Sağlıkta Kurumsal Dönüşüm: Sağlık Bakanlığı’nın Yeni Çalışma Kıyafetleri ve Kimlik Kılavuzu Hatay’da Tanıtıldı!
- 17:43 - Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Karabük’te: "Dünyanın Neresinde Muhtaç Varsa Türkiye Orada!"
- 17:41 - Kırıkkale’de Çevre Dostu Hamle: Atık İlaçlar ASM’lerde Toplanarak İmha Edilecek!
- 17:05 - Kireçlenmeye Karşı Doğal Formül: Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Çınar Yaprağı Kürü!
- 16:57 - Türk Tabipleri Birliği’nde Yeni Dönem: TTB’nin Yeni Başkanı Dr. Pınar Mualla Saip Oldu!
- 16:38 - Türk Bilim İnsanı Öncülüğünde Dünya Çapında Keşif: Nemden Enerji Üreten Doğada Çözünür Batarya Geliştirildi!
- 16:36 - Şanlıurfa’da Kaçak Diş Kliniklerine Dev Operasyon: İki İş Yeri Mühürlendi!
- 16:33 - Almanya’da Sağlık Reformu Öfkesi: Yüzlerce Gösterici Federal Meclis’e Yürüdü!
- 16:16 - Türkiye’den Depremle Sarsılan Venezuela’ya Şefkat Eli: 16 Tonluk Dev Tıbbi Yardım Yola Çıktı!
- 15:30 - KDC’de Korkutan Ebola Bilançosu: Aşı ve Tedavisi Olmayan Varyant Yayılıyor!
- 12:49 - Yüzyılın Sağlık Skandalında Kritik Gün: Yenidoğan Çetesi Lideri Fırat Sarı Hakim Karşısında!
- 12:42 - Hukukçu Çiftin Hayatını Karartan İhmal: Gebe Zehirlenmesi Teşhisinde Gecikme Avukatı Felç Bıraktı!
- 11:07 - Resmi Gazete’de Yayımlandı: TMSF, Birinci Hastanesi’ni 546,5 Milyon TL’ye Satışa Çıkardı!
- 10:12 - Sağlık Sektöründe 1 Milyar TL'lik Dev Yatırım: Daviva Avcılar Hastanesi Kapılarını Açıyor!
- 17:44 - "Kafana Takma" Demeyin! Dr. Öğr. Üyesi H. İbrahim Öztürk’ten Depresyon Uyarısı: "İradeyle Aşılacak Bir Durum Değil"
- 17:40 - Artan kronik böbrek yetmezliğine uzman uyarısı: Böbrek hastalıkları ile ilgili branş hastaneleri açılmalı
- 17:36 - Tartıdaki Rakam Aldatıcı Olabilir: Popüler Kilo Verme İlaçları Yaşam Kalitesini Artırmıyor!
- 17:34 - Yaz Sıcakları İshal Vakalarını Patlattı: Prof. Dr. Şafak Kaya Kavak’tan Hayati Uyarılar!
- 17:31 - Endometriozis Teşhisinde Tarihi Devrim: Kan Testiyle Yüzde 95’in Üzerinde Doğruluk Sağlandı!
- 17:16 - İzmir’de Tıp Literatürüne Geçecek İlklere İmza Atıldı: Kalbindeki Ölümcül Kitle Kemik Kesilmeden Çıkarıldı!
- 17:10 - Eşine Alerji Testi Yaptırırken Kanseri Öğrendi: 250’nci Mucize Nakille Sağlığına Kavuştu!
- 17:01 - Kene Kabusu Sıcaklarla Geri Döndü: KKKA Vakalarında Artış Sürüyor, Uzmanından Hayati Uyarılar!
- 16:58 - Gaziantep’te Hayat Kurtaran Adım: Yoğun Noktalara Sesli Yönlendirmeli Şok Cihazları Yerleştirildi!
- 16:53 - Doğduğu Hastaneye Muazzam Vefa: Trabzonlu Sanatçı 70 Eserini Hastalara Şifa Olsun Diye Bağışladı!
- 16:09 - Avrupa’da "Hastalık İzni" Savaşları: Almanya İlk Günden Rapor Şartı Getiriyor, Diğer Ülkelerde Kurallar Nasıl?
- 16:06 - Sağlıkta "Türkiye Yüzyılı" Bilançosu: MHRS Randevu Kuyrukları %92 Azaldı, Yerli Sağlık Teknolojisinde Devrim!
- 16:03 - Çanakkale’de Doktor Eş Dehşeti: Kapıyı Kırıp Apartman Boşluğunda 50 Yerinden Bıçakladı!
- 15:59 - İslahiye'de deprem sonrası sağlık yatırımları devam ediyor
- 10:23 - Antalya’da "Algoritma" Vurgunu: Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktorları 225 Milyon Lira Dolandırıp Kaçtı!
- 10:21 - İsrail Yüksek Mahkemesi'nden Hükümete Nihai Mühlet: Kaçırılan Filistinli Doktorların Hesabı Sorulacak!
- 10:19 - Sağlık Bakanlığı’ndan Dünyada Bir İlk: Deprem Anında Hangi Hekimin Nerede Görev Yapacağı Önceden Belirlendi!
- 10:13 - Fransa’da Maymun Çiçeği Alarmı: Kongo’dan Gelen Doktor Tedavi Sonrası Taburcu Edildi!
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan "Sağlıklı Yaşam" Seferberliği: 4 Haftada 2 Milyon Vatandaşa Ulaşıldı!
Hekim Baba Kendi Evladına Şifa Arıyor: DMD Hastası Rahmi Kerem İçin Zamanla Yarış!
Sağlık Bakanlığı'ndan Kritik Yaz Uyarısı: "Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin!"
Türk Doktorların Büyük Başarısı: Dış Gebeliği Yüzde 99 Doğrulukla Tespit Eden Yapay Zeka Geliştirildi
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim








































