• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Ev dışında iftar yapanlara hijyen uyarısı

Ev dışında iftar yapanlara hijyen uyarısı
Sıcak günlere denk gelen Ramazanda, ev dışındaiftar yapanların güvenilir restoranları tercih etmeleri ve açıkta satılan besinleri almamaya özen göstermeleri isteniyor.

Sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında, ev dışında iftar yapanların güvenilir restoranları tercih etmeleri ve açıkta satılan besinleri almamaya özen göstermeleri isteniyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Daire Başkanlığı’ndan Diyetisyen Biriz Çakır, Ramazanın birkaç sene boyunca yaz aylarına denk geleceğine dikkati çekerek, özellikle sıcak havalarda artan besin zehirlenmesinin, halk sağlığını tehdit eden önemli hastalık olduğunu söyledi.

Zehirlenmelerin çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli gerçekleştiğini belirten Çakır, ancak zehirlenmeye yol açan besin ve kişiyle ilişkili faktörlerin etkisiyle bazen ağır seyrettiğini hatta ölümle dahi sonuçlandığını anlattı.

Çakır, zehirlenmelerin özellikle bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha ağır seyrettiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

”Besin zehirlenmelerine neden olan etmenler kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalardır. Mikroorganizmalar içinde özellikle bakteriler, besin kaynaklı pek çok hastalığın temel sorumlusudur. Bakteriler gözle görülmeyen mini canlılardır. Deride, tırnaklarda ve her türlü yüzeyde bulunabilirler. Bakterilerin 2 bini yan yana geldiğinde bir toplu iğne başı büyüklüğe ulaşır ve mikroskopta ancak bin kez büyütüldüğünde gözle görülebilir. Sıcak yaz mevsiminde Ramazan ayında zaman zaman ev dışında iftar yapmayı veya iftar sonrası ara öğün tüketmeyi tercih edenler, açıkta satılan besinleri almamaya, güvenilir olmayan restoranlarda iftar yapmamaya özen gösterilmelidir”

”Besinler, sıcaklıklarda buzdolabında saklanmalı”
Bakterilerin üremek için et, süt, tavuk, balık, yumurta gibi protein yönünden zengin besinleri tercih ettiğini vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:

”Bu nedenle proteinden zengin besinler, potansiyel tehlikelidir. Hastalık yapıcı bakterilerin en iyi çoğalabildikleri sıcaklık aralığı 5-65 derece arasıdır ki bu sıcaklıkta bırakılan potansiyel tehlikeli bir besin, uygun zaman zarfında besin kaynaklı hastalıklara ve zehirlenmelere neden olabilecek duruma gelir. Bu nedenle besinler, bu sıcaklıklarda buzdolabında saklanmalıdır.”

Çakır, temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı madde bulundurmayan besini ”güvenli” olarak tanımladıklarını ifade ederek, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşların da tüketiciye güvenli besin sunmakla yükümlü olduğunu söyledi.

Vatandaşların, Ramazan ayında ev dışında oruç açmak istediklerinde, gidecekleri mekanın gerekli hijyen koşullarını sağlayarak, güvenli besin sunan işletme olmasına dikkat etmesi gerektiğini belirten Çakır, şunları kaydetti:

”Bunun yanı sıra, evde olduğu gibi ev dışında da yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir menü tercih edilmesi gerekir. İftar menüsünde 4 temel besin grubu yer almalı, bu temel besin grupları süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubu.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3250 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim