• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Evde bakım hizmeti 1 Ocak'ta başlıyor

Evde bakım hizmeti 1 Ocak'ta başlıyor
Hastaneye gidemeyecek durumda olanlara, yeni yıldan itibaren evde sağlık hizmeti vermeye hedefleyen proje ile ilgili hazırlıklar son aşamaya geldi.

Sağlık sistemi uygulamasını önemli oranda değiştirecek "evde bakım hizmeti" projesinin hayata geçirilmesine kısa bir süre kaldı.
Yılbaşından itibaren sağlıkta yeni bir dönem başlayacak. Aile hekimleri ve hastanelerde oluşturulacak sağlık ekipleri, yatalak ve engeli nedeniyle evinden çıkamayan hastanın ayağına gidecek. Hastanın bakımı kendi evinde yapılacak.

EKİPLER KURULDU
Sağlık Bakanlığı, Şubat 2010 tarihinde Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge yayınlandı. Yönergenin yayınlanmasının ardından, İzmir'de aile hekimleri ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen hizmetin daha da yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı. İzmir'de, Evde Bakım Hizmetleri İl Sorumlusu görevine İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban getirildi. İzmir'de tüm kamu hastanelerinden bir başhekim yardımcısı, bir doktor ve hemşireden kurulu Evde Bakım Hizmeti ekipleri oluşturuldu. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonundaki Evde Bakım Hizmeti, 1 Ocak 2011'den itibaren başlayacak.

İZMİR MODELİ
İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, Evde Bakım Hizmeti'ni uzun süredir aile hekimleri ve müdürlük tarafından yürütüklerini, yeni organizasyonla uygulamayı daha da yaygınlaştıracaklarını belirtti. İzmir'deki aile hekimlerinin sorumluluk alanlarındaki yatağa bağımlı hastaların sayılarını, isimlerini ve kullandıkları ilaçları bildiklerini anlatan Op. Dr. Özkan, "Bizim verdiğimiz hizmet yönergeyle tescillenmiş oldu. Şimdi yürüttüğümüz Evde Bakım Hizmeti'ni biraz daha yaygınlaştıracağız. Ulaşamadığımız çok küçük bir zümre varsa onlara da ulaşmayı planlıyoruz. Aile hekiminin hastayı belli periyodlarla görmesini sağlıyoruz. Gerekiyorsa hastanın uzman doktor tarafından evinde veya hastanede tedavi edilmesini sağlıyoruz. İzmir'deki yaşlı nüfus sayısı diğer illere göre daha yüksek. Bu da evde bakım hizmetine muhtaç hastaya sahipsiniz demektir" diye konuştu.

Dr. Balaban: İğne yapmaya gidilmeyecek
Evde Bakım Hizmeti sorumluluğuna getirilen İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban, iğne yapmak, ateş ölçmek için evde bakım hizmetinin verilmesinin sözkonusu olmadığını söyledi. Dr. Balaban, "Hastanın mutlaka sağlık hizmetine ulaşmasında bir sıkıntısı olmalı.

Amacımız, hastaneye gitme becerisi olmayan, yatalak hastalara hizmet vermek. Bu hizmet, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koordine edilecek. Müdürlükte de bir ekip oluşturuyoruz. Öncelikle aile hekimi kanalıyla hastaya ulaşacağız. Aile hekimi tedavi için bir uzman hekimin gerektiğine karar verirse öncelikle hastayı mümkünse hastaneye götüreceğiz. Eğer bu mümkün değilse hastaneden uzman hekim eve gidip hastayı evinde muayene edip tedavisini yürütecek" dedi.

Sistem nasıl işleyecek
Yatalak hastayı önce kayıtlı olduğu Aile Hekimi muayene edecek. Uzman doktora ihtiyaç varsa hasta ambulansla hastaneye götürülecek. Hastanın evinden çıkartılması mümkün değilse, müdürlük veya hastanedeki ekip, hastayı evinde muayene edip tedavisini düzenleyecek. Bu hizmete ihtiyaç duyan hastalar Sağlık Bakanlığı'na ait "ALO 184"ü veya İl Sağlık Müdürlüğü'nün "441 81 11" numaralı telefonunu arayıp evde bakım hizmeti hakkında bilgi alabilecek. Hastalar, Sağlık Bakanlığı'nın kısa süre sonra Türkiye genelinde hizmete girecek "444 38 33" nolu telefonu arayıp yardım isteyebilecek.

yeniasir.com.tr

Bu haber toplam 5878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim