• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 28 °C

Evde diyaliz yaşam kalitesini yükseltiyor

Evde diyaliz yaşam kalitesini yükseltiyor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Başçı, böbrek hastalarının diyalize girme süresi arttıkça yaşam süresi ve kalitesinin yükseldiğini belirterek, bunun için evde

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Başçı, böbrek hastalarının diyalize girme süresi arttıkça yaşam süresi ve kalitesinin yükseldiğini belirterek, bunun için evde diyaliz uygulamasının iyi bir yöntem olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ali Başçı, Antalya'daki Rixos Sungate Otel'de düzenlenen 27. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon ve 20. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi'nde gazetecilere evde diyaliz uygulamasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye'de 55 bin böbrek hastasının diyalize bağlı yaşamını sürdürdüğünü kaydeden Başçı, 2020 yılında böbrek hastası sayısının 100 bini aşacağını ifade etti. Böbrek hastalarının haftada üç gün 4 saat diyalize bağlandığını söyleyen Başçı, bu sürenin yetersizliğine dikkati çekti. Böbrek hastaları için ideal diyaliz süresinin haftada üç gün 8 saat olduğuna işaret eden Başçı, ''Haftada üç kez 4 saat yerine, hafta üç kez 8 saat diyaliz, hastanın ömrünü uzatıyor, yaşam standardını yükseltiyor. Diyalize girme süresi ne kadar uzarsa hastanın kanının temizlenme oranı da o kadar artıyor. Diyalize uzun süre giren hastanın yaşam süresi uzuyor'' dedi.

Haftalık diyaliz süresinin 4 saat olmasının yüksek tansiyon, kansızlık gibi sorunları getirdiğini kaydeden Başçı, diyaliz için ideal sürenin 8 saat olduğunu vurguladı. Başçı, şu bilgileri verdi:

''8 saatlik diyalizin bir merkezde yapılması çok cazip olmadığı için ev diyalizi uygulaması geliştirildi. Hasta diyaliz sisteminin kurulduğu evinde istediği saatte, 8 saat süreyle diyalize bağlanabiliyor. Bu hem hastanın yaşam kalitesini bozmuyor, hem de bağlanması gerektiği kadar diyalize bağlandığı için yaşam süresini uzatıyor. Hasta uykuda bile diyalize bağlanabiliyor. Evde diyaliz, yaşam kalitesini yükseltiyor diyebiliriz. Dünyada en çok ev diyalizi Yeni Zelanda'da yapılıyor. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığının izniyle evde diyaliz çalışması başladı ve başarılı sonuçlar elde edildi.''

Dünyada diyaliz hastalarının yüzde 15-20'sinin evde diyaliz tedavisi için uygun olduğunu belirten Başçı, ''Evde diyaliz tedavisi uygulanacak hastalarda kalp yetmezliği, tansiyon ve şeker gibi hastalıkların bulunmaması gerekiyor'' diye konuştu.

-SGK KARŞILIYOR-

Prof. Dr. Başçı, evde diyaliz için gerekli makine ve altyapıyı özel diyaliz merkezinin kurduğunu belirterek, merkezin seansa göre SGK'dan tedavi masrafını aldığını anlattı. Başçı, evde diyaliz için hastanın cebinden ayrıca para ödemediğine dikkati çekti.

FİRMA YETKİLİSİ

Evde diyaliz sistemini kuran Fresenius Medical Care İcra Kurulu Üyesi Dr. Hakan Göker de sistemi hastanın evine ücretsiz kurduklarını belirterek, hastalara evde hemodiyaliz yapabileceği eğitimin iki ayda verildiğini kaydetti. Göker, firma olarak dünyada uygulanan yöntemleri Türkiye'deki hastaların hizmetine sunmaktan mutluluk duyduklarını anlattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2380 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim