• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Evde hemodiyaliz tedavisi gören kadın çocuk sahibi oldu!

Evde hemodiyaliz tedavisi gören kadın çocuk sahibi oldu!
Yaklaşık 3 yıl süren klasik hemodiyaliz tedavisinin ardından geçen yıl evde hemodiyaliz uygulanmaya başlanan 40 yaşındaki kadın, çocuk sahibi oldu.

Yaklaşık 3 yıl süren klasik hemodiyaliz tedavisinin ardından geçen yıl evde hemodiyaliz uygulanmaya başlanan 40 yaşındaki kadın, çocuk sahibi oldu.

İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pınar Seymen, böbrek yetmezliği tedavisi olan klasik hemodiyalizin haftada 3 gün 4 saat yapıldığını aktardı. Seymen, hormonal bozukluklardan dolayı erkek hastalarda sperm sayısında ve hareketinde azalma, kadınlarda da adet görememe, adet düzensizliği gibi durumlar yaşandığını anlattı.

Seymen, klasik hemodiyaliz tedavisi sırasında çok ender hamile kalabilen hasta grubunda düşük, erken doğum ve ölü doğum gibi durumların sık görüldüğünü dile getirerek, "Son zamanlarda tıptaki gelişmelere paralel evde hemodiyaliz gören hasta sayısında artış olmaya başladı. Evde hemodiyaliz tedavisinde klasik hemodiyalize oranla sağlıklı bebek doğurma olasılığı daha fazla. Ayrıca, gebelik için çok önemli olan yüksek proteinli beslenme imkanı daha yüksek" diye konuştu.

YAKLAŞIK 200 HASTA EVDE HEMODİYALİZ TEDAVİSİ GÖRÜYOR

Pınar Seymen, Türkiye'de yaklaşık 200 hastanın evde hemodiyaliz tedavisi gördüğünü belirtti. Seymen, 40 yaşındaki Emel Burcu isimli hastanın, 2009 yılının ekim ayında klasik hemodiyaliz tedavisine başlandığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Gerekli eğitimler verilip eve su sistemi ve makine kurulmasından sonra geçen yıl nisan ayında haftada 3 gün 8 saat yapılan evde hemodiyaliz tedavisine geçildi. Hastamız, tedavisini sorunsuz şekilde uygularken gebelik gerçekleşti. Hamileliği süresince de tedavisine sorunsuz şekilde devam etti. Hastamız, 38 hafta 3 günlük normal gebelik süresi sonrasında 22 Ekim'de sezaryenle 2 kilo 750 gram ağırlığında 48 santimetre boyunda sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi. Anne, yine sorunsuz şekilde tedavisine devam ediyor. Hastamız, ülkemizde evde hemodiyaliz tedavisiyle doğum yapan ilk hastadır. Şu anda bu tedaviyle hamileliği süren 4 hasta daha olup onların da gebelikleri sorunsuz seyretmektedir."

"BENDE VE BEBEĞİMDE SORUN YOK"

Üçüncü çoğunu kucağına alan Emel Burcu da çok mutlu olduğunu söyledi. Sürekli kontrole gittiğini anlatan Burcu, kendisinde ve bebeğinde bir sorun olmadığını kaydetti.
Bebeklerine Burak ismini verdiklerini aktaran Burcu, "Doğumdan sonra geceleri uykusuz kalmama rağmen kendimi daha enerjik hissediyorum. Hasta olmadan önce de iki kez hamile kalmıştım. Karşılaştırıyorum; hastayken zorluk yaşadım ama diğer hamileliklerimden daha ağır bir şey, ekstra bir rahatsızlık yaşamadım. Bu tedaviyi görenler hamile kalmaktan korkmasınlar. Sağlıklı insanlarda da sorun oluyor. Bence tedirgin olmasınlar. Bebeğim şu anda 4 kilo oldu. Boyu da 54 santimetre ve gayet sağlıklı" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim