• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Evde Sağlık Hizmetleri Yönergesi’nde değişiklik

Evde Sağlık Hizmetleri Yönergesi’nde değişiklik
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge yayımlanmıştır;

 

Makam Onayı;

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı: B.10.0.THG.0.10.00.01-020/2620 18.01.2012

Konu: Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama

Usul ve Esasları Hakkında Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge

 

 

BAKANLIK MAKAMINA

 

 

Bakanlığımıza ait sağlık kurum ve kuruluşları tarafından ihtiyacı olan bireylere, eşitlik ve hakkaniyet ilkesi çerçevesinde, evlerinde ve aile ortamında etkin, verimli, güleryüzlü ve insan merkezli sağlık hizmeti sunulması amacıyla hazırlanan “Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge” 01.02.2010 tarihinde 3895 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe girmiştir.

 

Yönerge kapsamında verilecek evde sağlık hizmetlerinde hasta nakil araçları olarak kullanılan taşıtların taşıması gereken özelliklerin belirlenmesi ve evde sağlık hizmetlerinde görevli personelin hizmet sırasında tek tip kıyafet giymesi konusunda standart bir uygulama getirilmesi amacıyla hazırlanan ‘Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge Taslağı’nın yürürlüğe konulmasını;

 

Takdir ve tensiplerinize arz ederim.

 

Prof. Dr. İrfan ŞENCAN

Genel Müdür V.

 

Uygun görüşle arz ederim.

..../..../ 2012

Prof. Dr. Nihat TOSUN

Müsteşar

 

OLUR

...../...../ 2012

Prof. Dr. Recep AKDAĞ

Bakan

 

 

Eki: 1 Adet Yönerge Taslağı (7 sayfa)

 

Yönerge Değişikliği;

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

 

Sayı : B.10.0.THG.0.10.00.01-020

Konu : Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama

Usul ve Esasları Hakkında Yönerge

 

 

DOSYA

 

 

Bakanlığımıza ait sağlık kurum ve kuruluşları tarafından evde sağlık hizmeti sunulması amacıyla hazırlanan “Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge” 01.02.2010 tarihinde 3895 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe girmiştir.

 

Yönergenin “Ulaşım araçlarının tahsisi” başlıklı 9 uncu maddesi 1 inci bendi ile “Evde sağlık hizmeti vermek üzere görevlendirilen ekibin ulaşımı için uygun bir mobil araç, hastaların evden sağlık kurumuna veya sağlık kurumundan eve nakli için gerektiğinde kullanılmak üzere bir hasta nakil aracı tahsisi yapılır. Acil durumlardaki hasta nakli için 112 ambulans hizmetlerinden yararlanılır” hükmü getirilmiştir. İlgili hüküm gereği evde sağlık hizmetlerinde kullanılan hasta nakil araçlarının standart ve nitelikleri belirlenmiş olup Yönerge Ek-4’de evde sağlık hizmetleri hasta nakil aracı olarak kullanılacak araçların taşıt olarak özellikleri, Ek-5’de ise evde sağlık hizmetleri hasta nakil aracında bulundurulacak asgari tıbbi cihaz, araç-gereç ve malzemelerin nitelik ve miktarları tanımlanmıştır.

 

Evde Sağlık Hizmetleri kurum dışında verilen bir hizmettir. Dolayısı ile yaz ve kış şartlarında sağlık personelinin mevcut kıyafetlerini giymesi soğuğa ve sıcağa karşı maruz kalmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda Bakanlığımıza gelen ihbar ve şikâyetlerden Evde Sağlık Hizmetleri ile ilgisi olmayan bazı özel firmalar veya şahıslar tarafından telefonla veya bizzat hizmet alan hastalarımıza ulaşıldığı, Sağlık Bakanlığından görevli oldukları söylenerek tıbbi cihaz, demirbaş malzeme veya hizmet pazarlamaya çalıştıkları anlaşılmıştır. Hastalara hizmet amacı ve iyi niyet taşımadığı açık olan bu tür girişim ve uygulamalardan vatandaşlarımızın maddi ve manevi zarar görmesini önlemek maksadıyla Evde Sağlık Hizmetlerinde görevli personelin hizmet sunumu sırasında tanınmasını sağlayacak; hizmete özgü tek tip kıyafet giymesi konusunda standart bir uygulama getirilmesi amaçlanmıştır. Hizmet verilen hastaları ve personellerimizi korumaya yönelik örnek bir kıyafet tasarımı yapılarak pilot olarak uygulanmış ve Yönergede tanımlanmak suretiyle ülke çapında evde sağlık hizmetlerinde görev yapan tüm personel tarafından giyilmesi yararlı görülmüştür.

 

Ancak bu Yönerge değişikliği tarihinden önce kurumlarınca belirlenen ve temin edilerek ilgili personel tarafından halen kullanılmakta olan mevcut kıyafetlerin ilgili mevzuatında belirtilen kullanma süresi bitimine kadar kulanımına devam edilmesi gerekmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda evde sağlık hizmetlerinde hasta nakil araçları olarak kullanılan taşıtların taşıması gereken özelliklerin belirlenmesi ve evde sağlık hizmetlerinde görevli personelin hizmet sırasında tek tip kıyafet giymesi konusunda standart bir uygulama getirilmesi amacıyla hazırlanan ve 18.01.2012 tarih ve 2620 sayılı Makam Onayı ile değişik “Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” ve ekleri Bakanlığımız internet sitesinde yer almaktadır.

 

Gereğini bilgilerinize arz/rica ederim.

 

Prof. Dr. İrfan ŞENCAN

Bakan a.

Genel Müdür V.

 

DAĞITIM:

A Planı

 

 

Yönerge için tıklayınız.
Ek için tıklayınız.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 25422 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim