• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Fark ücreti yüzde 70'e çıkıyor

Fark ücreti yüzde 70'e çıkıyor
Özel sağlık sektörünün SGK'lı hastalardan alınan fark ücretinin yükseltilmesi için uzun süreden beri yaptığı çalışmalar sonucunda alınan fark ücreti yüzde 30'dan yüzde 70'e çıktı.

Özel sağlık sektörünün SGK'lı hastalardan alınan fark ücretinin yükseltilmesi için uzun süreden beri yaptığı çalışmalar sonucunda alınan fark ücreti yüzde 30'dan yüzde 70'e çıktı.

Özel sağlık sektörü SGK'lı hastalardan alınan fark ücretinin yükseltilmesi için uzun süreden beri çalışmalar yapıyor. Fark ücretinin düşük olmasından dolayı bazı özel hastaneler ise SGK ile anlaşma imzalamamıştı.

Özel sağlık sektörü temsilcilerinin uzun süreden beri çalıştığı konuda sonunda isteniln oldu. Alınan fark ücretinin yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkartılması kabul edildi. Fark ücreti konusunda özel sektörle görüşmelerde bulunan Sağlık Bakanlığı, sınırın yüzde 70’e çıkartılması yönündeki çalışmaları tamamladı. Vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar kadar ilave ücret alabilecek.

Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alınabilecek ilave ücretin belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen; hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar gibi ölçütlere göre sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilecek.

Bakanlar Kurulu kararı 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek.

Yürürlükten kaldırılan önceki düzenlemede alınabilecek ilave ücretin oranı yüzde 30 olarak belirlenmişti.

"Eskiye dönüş olacak"

Fark ücreti ile ilgili olarak görüştüğümüz Dr. İbrahim Ersoy, "Özel hastanelerin birçok sıkıntısı var yüzde yetmiş onlar için tatmin edici bir seviye değil. Eskiden yüzde 30 olan fark da zaten çoğu hastanede alınmıyordu" derken vatandaşın bu durumda daha da zorlanacağını belirtti.

Dr. İbrahim Ersoy, "Vatandaşı yüzde 70 daha da zorlayacaktır. aslında eskiye dönüş olacak. Özel hastaneler yüzde 30 farkla kamu hastanesi gibi çalışıyordu şimdi ise vatandaşı özel hastaneye gitmek zorlayacak" dedi.

Hasta ne ödeyecek?

Özel bir hastaneye giden bir hastanın tüm masrafları 150 TL olduğu düşünülürse;

Yüzde 30 katkı payı alındığında: 45 TL

Yüzde 50 katkı payı alındığında: 75 TL

Yüzde 70 katkı payı alındığında: 105 TL


Hürriyet

Bu haber toplam 1796 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim