• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Farkındalık Gününde Antibiyotik Uyarısı: "Gereksiz Kullanım Antibiyotiklerin Etkinliğini Azaltıyor"

Farkındalık Gününde Antibiyotik Uyarısı: "Gereksiz Kullanım Antibiyotiklerin Etkinliğini Azaltıyor"
Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü sebebiyle açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, gereksiz kullanımların antibiyotiklerin...

Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü sebebiyle açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, gereksiz kullanımların antibiyotiklerin etkinliğini azalttığını söyledi.

Her yıl 18 Kasım'da kutlanan "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" çerçevesinde açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya, antibiyotiğin doğru tüketilmesi ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Antibiyotik direncinin toplum sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olduğunu belirten Sarıkaya, antibiyotik direnci ile antibiyotik tüketimi arasındaki doğrusal ilişki sebebiyle antibiyotiklerin etkinliğinin korunmasındaki sorumluluklar ile ilgili uyarılarda bulundu.

"Antibiyotik direnci, toplum sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır" ifadelerine yer veren Sarıkaya, "Bu problemin kontrolü için, toplumun ve siyasi yetkililerin içinde yer aldığı çok yönlü stratejiler izlemek gereklidir. Bu stratejiler arasında en önemlileri; dirençli patojenlerin prevalansının izlenmesi, toplumdaki antibiyotik tüketiminin tespiti ve gereksiz tüketimin azaltılması, el yıkama ve enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulması şeklinde sıralanabilir. Günümüzde yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi için yatırımların giderek azalması nedeniyle, elimizdekilerin etkinliğinin korunması son derece önemlidir. Antibiyotik direnci ile antibiyotik tüketimi arasındaki doğrusal ilişki sebebiyle hem topluma hem de reçete yazan hekimlere yönelik antibiyotiklerin etkinliğinin korunmasındaki sorumlulukların hatırlatıldığı, gereksiz kullanımın kişisel ve toplumsal zararlarını vurgulayan eğitim programları da temel stratejiler arasındadır" dedi.

Antibiyotiğin doğru kullanımı ile ilgili bilgi veren Dr. Sarıkaya, "Antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Antibiyotikleri doktorunuzun söylediği miktar ve sürelerde kullanınız. Antibiyotiklerin yanlış kullanımından kaçınınız. Antibiyotikler soğuk algınlığı, nezle ve gripte işe yaramaz. Grip, domuz gribi gibi viral hastalıkları iyileştirmez, başkasına bulaşmasına engel olmaz. Antibiyotiklerin ishal gibi yan etkileri olabilir. Antibiyotikleri mutlaka doktorunuzun önerdiği miktarda ve saatlerde kullanınız. Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotiği kesmeyiniz. Tedavi bittiğinde kalan antibiyotikleri saklamayınız. Başkası için yazılmış antibiyotiği asla kullanmayınız. Yararı olmayacağı gibi zarar görebilirsiniz. Hastalık sırasında ellerinizi ve çocuklarınızın ellerini sık sık yıkayınız" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 666 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim