• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Firmalar uyardı: Her 10 ilaçtan 1'i sahte

Firmalar uyardı: Her 10 ilaçtan 1'i sahte
Marka taklitçilerinin yeni hedefi ilaç sektörü oldu. Araştırmalara göre sahte ve taklit ilaçlar, küresel ilaç pazarının yüzde 10'una ulaştı. 2010'da küresel sahte ilaç ticaretinin 75 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Ölüme kadar götürebilen sahte i

Marka taklitçilerinin yeni hedefi ilaç sektörü oldu. Araştırmalara göre sahte ve taklit ilaçlar, küresel ilaç pazarının yüzde 10'una ulaştı. 2010'da küresel sahte ilaç ticaretinin 75 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Ölüme kadar götürebilen sahte ilaçlar, daha çok internet üzerinden ve seyyar satıcılar aracılığıyla satılıyor.

Orijinaliyle aynı ambalajda hazırlanan sahte ve taklit ilaçlar, eczane raflarına bile girebiliyor. Geçen yıl Nijerya'da sahte öksürük şurubundan 84 çocuk, ABD'de de 62 kişi hayatını kaybetmişti.

Hızla artan sahtecilik sorunu, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD)'nin dün düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı. Derneğin Genel Sekreteri ve Yürütme Kurulu Başkanı Alp Sevindik, sahte ilaçların sağlık için çok büyük bir tehdit haline geldiğini aktardı. Bunların büyük bölümünün zararlı maddeler içerdiğini dile getiren Sevindik, "Hasta tedavi olduğunu zannederken çok daha büyük zararlara uğruyor." dedi. Sevindik, bu sebeple eczane dışındaki yerlerden kesinlikle ilaç alınmaması gerektiğini bildirdi.

Amerikalı sahte ilaç uzmanları Roger Bate ve Julian Haris ise sorunun küresel boyutları hakkında bilgi verdi. Buna göre dünya genelinde sahte ilaçlar, toplam pazarın yüzde 10'una ulaştı. Polisiye operasyonlarda ele geçirilen sahte ilaç miktarı bir yılda yüzde 24 arttı. Tahminlere göre 2010'da sahte ilaç ticareti 75 milyar dolara çıkacak. Bu rakam 2005'te 7,5 milyar dolardı. Dünyada sahte ve taklit ilaçların pazar payı Afrika ülkelerinde yüzde 30-35, Hindistan'da yüzde 25, Rusya'da yüzde 10, Çin'de yüzde 8, Amerika ve Avrupa ülkelerinde ise yüzde 1-2'ler düzeyinde. Türkiye'de ise net veri yok. Sahte ve taklit ilaçların büyük bölümü Çin ve Hindistan'da üretiliyor. Bunların bir bölümü Türkiye kanalı ile Avrupa'ya sokuluyor. Bu alanda araştırmalar yapan Esfor Güvenlik Danışmanlık'ın genel müdürü Cengiz Gümüştüs'ün verdiği bilgiye göre 2008'de Türkiye'de 68 kişi ilaç sahteciliği iddiasıyla tutuklandı. Polisin yaptığı operasyonlarda 2006'dan beri toplam 212 milyon TL değerinde sahte ilaç yakalandı.

Türkiye'de ilaç dağıtım kanalının genel itibarıyla güvenli olduğunu ifade eden Gümüştüs, "Ancak internetten ve seyyar tezgahlardan satışta ciddi sorunlar var. Eczanelere satış yapan 'çantacılarda' da sahte ilaca rastlanabiliyor." diye konuştu. AİFD Sahte İlaçla Mücadele Komisyonu Başkanı Ahmet Kavuşturan ise Sağlık Bakanlığı'nın dün uygulamaya başladığı 'İlaç Takip Sistemi'nin sahte ve taklit ilaç sorununu büyük ölçüde bitireceğini anlattı. Sistemde, her kutu ilaca üretim aşamasında bir kimlik numarası veriliyor ve takibi bu numara ile yapılıyor.

'Sahte hapı yutmamak' için bunlara dikkat edin!

İNTERNETTEN ve seyyardan ilaç almayın.

İLAÇLARINIZI mutlaka eczanelerden temin edin, kutusunu da inceleyin.

ŞÜPHELENDİĞİNİZ ilaçları üretici firmaya ve Sağlık Bakanlığı'na ihbar edin.

KUTUSUNDA silinti ya da kazıntı olan ilaçları kesinlikle kullanmayın.

Zaman

Bu haber toplam 1502 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim